Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; koude maritiem polaire luchtmassa´s hebben zich tot over de Alpen en het westelijke Middellandse Zee gebied uitgebreid. Tegelijkertijd heeft zich boven de Golf van Genua een apart laag – Karl – ontwikkeld wat slechts langzaam verder trekt en in het bijzonder in de zuidelijke Alpen met neerslag beïnvloedt.

Winters, meer kou en sneeuw in verwachting

Geheel volgens de verwachting heeft de winter gisteren en afgelopen nacht van west naar oost de Alpen veroverd! Tevens zagen we ook al dagen lang aangekondigde Genua laag tot ontwikkeling komen en een daarmee samenhangend zogenaamde “Gegenstromlage” (zachte lucht vanuit zuiden die tegen de koude lucht uit het noorden op stroomt / op glijdt

Dit soort situaties staan in deze tijd van het jaar altijd garant voor veel neerslag en in de bergen sneeuw. Tot gistermiddag werd in Tessin / Misox al zo’n 40 tot 70 mm aan neerslag geregistreerd en in de westelijke Alpen en Jura als ook de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) 20 tot 40 mm. Elders viel 10 tot 30 mm aan neerslag. De sneeuwvalgrens varieerde van west naar oost als ook van zuid naar noord behoorlijk, algemeen echter met dalende trend.

Vorst en sneeuw ook in de Franse Pyreneeën. Foto via PierreAlex‏ @PierreAlex_ / Pierre Saint Martin ☃️❄️@sudouest
en de Franse Alpen / Val Thorens. Via ❄️ Val Thorens ❄️‏ @Val_Tho
Piemont, Italia / Sestriere. Via WEATHER/ METEO WORLD‏ @StormchaserUKEU /bron Valsusaoggi
Kleiwalsertal / Mittelberg. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Vooral de zuidelijke Alpen en oostelijke Alpen krijgen door toedoen van het Genua laag vandaag te maken met neerslag waarbij de sneeuwvalgrens tot in de lagere delen en dalen daalt of al is gedaald. Met een vorstgrens van 1300 tot 1000 meter en de sneeuw moet in het gehele Alpen gebied rekening worden gehouden met overlast door sneeuw en bevriezing. Op kleinere doorgaande wegen en passen zal deels een “Kettenobligatorium” gelden en goede winterbanden en uitrusting is een “must”. Een winterse impressie van vanmorgen;

Livigno
Suvretta-Randolins
Grossarl. Salzburg
Gargellen – Montafon

Koud en onbestendig
De eerste dagen van de week staan in het teken van het afgesnoerde hoogtelaag en grondlaag – Karl -boven de Golf van Genua / Tyrreense Zee.

Daarmee gaat met name de eerste helft van de week onderkoeld verder en in de wat hogere delen, pak hem beet vanaf 1200 tot 1400 meter is en blijft het winterse karakter behouden.

Periodiek valt er neerslag waarbij de sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1300 meter pendelt de vorstgrens tussen de 1200 en 1400 meter. Toch zullen we ook van wat drogere momenten kunnen profiteren waarbij ook de zon er aan te pas komt.

Dat geldt in het bijzonder voor de tweede helft van de week wanneer het neusje van het Atlantische hoog er weer wat inkomt. Tevens zullen de temperaturen dan een weinig winst kunnen gaan boeken.

GFS vrijdag met het inkomend hoog. Koude lucht loert alweer in het noorden en zal in het weekend over de Alpen uitstromen

Retour d´est
Tot en met woensdag kan er in de Alpen en met name in de zuidelijke Alpen en Italiaanse Alpenboog door een inzettende retour d’est en in de Staugebieden nogmaals 50 toto 100 cm sneeuw gaan vallen. Hieronder de GFS en ECMWF verwachting cumulatief voor de komende 3 dagen.

EC
GFS

Ook de zaterdag lijkt nog aardig te gaan verlopen, zondag gaat van het noorden uit een volgende portie maritiem polaire lucht over een breed front naar het zuiden toe uitstromen en gaan we dus op een winterse “zondagse” herhaling waarbij het zelfs nog wat kouder zal gaan worden dan nu het geval is!

GFS voor zondag met een volgende Wintereinbruch

Het wordt nog een stuk kouder waarbij vooral in de Nordstau van de Alpen weer sneeuw zal gaan vallen. Deze ontwikkeling met de koude noordelijke hoogtestroming (meridionaal) wordt zowel door het GFS als ook ECMWF berekend en is in grote lijnen vrij zeker. Onzeker is nog hoe het één en ander in detail (sneeuw) zal gaan uitpakken!

Hoe het één en ander dus in detail zal gaan verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Tot zover voor dit moment, later vandaag nog een update en eventueel ook nog wat live beelden vanuit de sneeuw op zo’n 2000 meter hoogte ! Dus blijf volgen, duimen en vertel het verder. Ciao vanuit Termen in Oberwallis, lichte sneeuwval, 0 graden

Bettermeralp 22cm Via Stefan Schnidrig @meteosteffi
Saas-Fee Via Dominik Kalbermatten

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 855 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer