Alpen: Wintereinbruch - Alpen sneeuwen in

Algemeen: Het koufront dat inmiddels al voor aardig wat sneeuw heeft gezorgd verplaatst zich vandaag verder richting het oosten. Koude polaire en vochtige lucht bevindt zich aan de noordkant van de Alpen komende dagen. Aan de zuidkant van de Alpen wordt er minder neerslag verwacht. Ook voor de rest van de week wordt nog meer sneeuw verwacht en meer zijn er ook veel met zon. Daarbij is het vooral vandaag en morgen erg koud. Richting het weekend wordt er opnieuw veel sneeuw verwacht op grotere hoogte, dankzij met een westelijke stroming maar stijgen ook weer de temperaturen.
Frau Holle schudt haar dekens uit. Komende dagen winters koud en afwisselend zonnig
Na de intrede van het koufront afgelopen weekend is de temperatuur flink gedaald in de Alpen. Ook de komende paar dagen gaan we dat voelen. Gisteren kwamen al veel mooie plaatjes binnen uit de Alpen die inmiddels al flink zijn ingesneeuwd.
Het noordwesten van de Alpen kreeg gisteren als eerste de sneeuw waar flink wat gevallen is zoals hier in Val Thorens (FB Val Thorens).
Ook in Zwitersland een flinke bak met sneeuw, zoals hier Davos. Geschat wordt zo’n 30 cm. (Twitter, Florian Tränkner)
Stevige sneeuwval en verkeersproblemen gisterenmiddag in Hochfugen/Zillertal in Oostenrijk. Ook de Brener pas was gisteren tijdelijk afgesloten (via Tirol Wetter Warnungen)
De sneeuw viel tot in de dalen. In Oostenrijk in Mittelberg viel zo’n 10-15cm sneeuw maar bleven de wegen zijn goed begaanbaar. Wel met winterbanden aldus Hans ter Braak in Mittelberg op 1200m.
In het Oostenrijkse St. Anton am Arlberg ook een mooie witte laag in het dal (FB St. Anton).
Vandaag begint de dag winters koud en hangt er veel bewolking. De neerslag intensiteit die we gisteren en afgelopen nacht hebben gezien neemt af. Aan de westkant van de Alpen klaart het op en is de zon te zien. Het zijn vooral de Franse skigebieden die er vandaag het mooiste bijliggen in de zon. Richting Zwitserland neemt de bewolking meer toe en waait er een matige westen wind. Verder ligt de vorstgrens in de West-Alpen rond 800 m aan de noordkant en op 1500m in het uiterste zuidwesten. Het zijn vooral de noordwestelijke Alpen die de meeste sneeuw tot nu toe hebben gekregen.
De komende dagen is het koud en hebben we te maken met een lichte noordelijke stroming dankzij een laag boven Denemarken dat op dit moment langzaam oostwaarts trekt.
Op de kaart van vandaag is het lage luchtdruk gebied boven Denemarken te zien die een noordelijke stroming richting de Alpen brengt. Dit gebied trekt de komende dagen langzaam oostwaarts waardoor het de komende dagen nog even koud blijft.
Ook de oostkant van de Alpen is het koud en een stuk meer bewolkt en kan er nog wat sneeuw vallen. De vorstgrens ligt rond 1000m en plaatselijk zelfs lagen. Verder waait er een sterkte zuidwesten winen in het zuidoostelijk deel van de Alpen.
Morgen klaart het in een groot deel van de Alpen op, maar blijft het koud. Het zijn vooral de zuidelijke Alpen zoals de Dolomieten die de meeste zonuren zullen krijgen. Verder richting het oosten van de Alpen neemt de bewolking weer toe en kan er nog wat winterse neerslag vallen. Op woensdag trekt een nieuwe storing over en zijn het vooral de westelijke Alpen die er opnieuw sneeuw bijkrijgen.
Voor komend week zien we een sterke westelijke stroming ontwikkeling waarbij de isobaren dicht tegen elkaar liggen. De verwachting is dat er veel neerslag kan gaan vallen. De temperaturen gaan daarbij ook weer omhoog en is het vooral op grotere hoogte boven de 2000m dat neerslag in de vorm van sneeuw zal zijn.
De komende dagen glijden we af naar zeer koude temperaturen. Pas richting de tweede helft van de week gaan de temperaturen weer omhoog maar zijn er ook scenarios dat het nog wat langer koud kan blijven (prikpunt: Innsbruck, Oostenrijk).
Voor de tweede helft van de week zit er ook nog aardig wat sneeuw in de verwachting. De weermodellen geven op dit moment aan dat er flink wat kan gaan vallen van donderdag tot en met zondag. Het enige om in de gaten te houden is dat te temperatuur ook zal gaan stijgen en de vorstgrens boven de 2000m gaat uitkomende. Het is nog even afwachten hoe sterk de opwarming zal doorzetten en hoe lang deze aanhoudt. Komende week kunnen in ieder geval de sneeuwkanonnen gaan draaien om alvast een mix van natuursneeuw en kunstsneeuw te produceren en zo een goede basis te vormen voor komend winterseizoen. Het sneeuwdek op boven op de berg wordt alvast mooi aangevuld en sneeuw in de dalen zullen we komende winter nog vaker gaan zien. Ik zou zeggen geniet alvast van de sneeuw die er is gevallen!
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.