Algemeen: Hoog – Quinn – trekt langzaam naar zuidoost Europa weg maar zal nog tot woensdagmiddag het weerbeeld in de Alpen bepalen. Het blijft dus nog even zonnig en (zeer) zacht voordat in de loop van de woensdag – donderdag een eerste (zwak) koufront een “Wetterwechsel” zal gaan inleiden en het gaat afkoelen. Na een tijdelijk verzachting inclusief föhnsfase volgt in de loop van het weekend een veel actiever koufront en verder afkoeling. Lokaal kan het tot in de lagere dalen gaan sneeuwen, in de bergen Wintereinbruch!

Het roer gaat om! Winter is coming

Er komt een einde aan het rustige en vooral zeer zachte oktober weer. Gisteren was daar echter nog weinig van te merken en met 14 tot 17 graden was het opnieuw zeer zacht voor de tijd van  het jaar. Opvallend ook nog steeds de bijzonder hoge temperaturen in de bergen. Zelf het weerstation op het “Kleine Matterhorn” in Oberwallis op een hoogte van 3873m kan het gisteren overdag met – 0.9°C  maar nipt onder het vriespunt houden. Verder zagen we ook gisteren weer het alom bekende spelletje van zon, Hochnebel en mist. Deels bleef deze de hele dag hardnekkig en onder de koude en vochtige “deken” was het een stuk kouder.

hintertuxer-3110
Ook vandaag kunnen we net als gisteren op de Hintertuxer gletsjer(piste) nog volop genieten van de zon. Via FB Hintertuxer
cwg14njwaaa7q5v
Traumhaft – Hintertuxer
cwglb3ewcaavg0m
Ook niet verkeerd, Pitztaler Gletscher via Twitter Tirol‏@tirol
cwgp4maweaa-0vg
Hans en Odette ter Braak in het Kleinwalsertal (Mittelberg) moeten nog even wachten op de sneeuw. Via Twitter @hansterbraak Haus Walser Berge ‏@HausWalserBerge
14902881_1154423334642473_5018480159746004933_o
Datzelfde geldt voor de Oberwalliser Alpen. Prachtige herfststemming vastgelegd door ChristianPfammatter Fotografie (FB)
14890553_894978390643999_3595469601159680211_o
Oberwallis Goldener Oktober. Photo via FB Elisabeth Ebener‎ /Wallis 300 Tage im Jahr Sonne!
segeln-lago-maggiore
Prima vertoeven gisteren op het Zwitsere deel van het Lago Maggiore. Via FB segeln-lago-maggiore

Ook vandaag hebben we nog met de invloed van het naar het oosten wegtrekkende hoog Quinn te maken en verandert er nog niet veel aan het weerbeeld. De zon is weer prominent aanwezig en lokaal weer de Hochnebel en mist in de lagere delen en dalen aan de Alpenoordkant. In de middag en avond begint de zuidwesten wind geleidelijk wat aan te trekken op nadering van een (zwak) koufront.

rad111no
Actuele radarbeeld 09h20. Bron WetterOnline,de

Eerste zwak koufront
Woensdag zal het koufront van het noorden uit de Alpen binnen trekken en vooral aan de noordkant voor meer bewolking en wat neerslag gaan zorgen. De westelijke en zuidelijke Alpen blijven grotendeels buiten schot van het front en de neerslag. Op en achter het koufront gaat het afkoelen en vooral in de bergen gaan we dat merken. Nog niets om over op te winden maar na alle thermische verwennerij van de laatste tijd zal dat wel weer even wennen zijn. Donderdag zitten we in de meest koude lucht en zal het kwik op 1500 meter een graad of 10 lager uitkomen en rond de 0 graden komen te liggen. De vorstgrens daalt tot woensdag van 3500 naar 1500 meter. De zuidelijke Alpen (Nordföhn) maar ook de zuidwestelijke Alpen profiteren nog van wat mildere condities.

wrx111
Vandaag zitten we nog in de zachtere lucht, een koufront met afkoeling en wat neerslag (noordkant) zal ons morgen bereiken

Tijdelijk nogmaals zachter /föhnig
In de loop van de donderdag en op vrijdag en zaterdag krijgen aan de voorzijde van een naderende Atlantische hoogtetrog geleidelijk met in een kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming te maken. Met tijdelijk drukstijgingen en de aanvoer van zachter lucht gaat het kwik weer in stijgende lijn en wordt het nogmaals (zeer) zacht en op nadering van een volgend koufront aan de noordkant tijdelijk ook föhnig.

gfdondwrx
Na donderdag gat het nogmaals crescendo met de temperaturen, aan de noordkant wordt het föhnig. GFS voor zaterdag 5 november
fdia111
Vrijdag opkomende Föhn die in tot zaterdagmiddag /avond (koufront) zal aanhouden (Zwitserse Alpen)

Wintereinbruch weekend
In de loop van het weekend krijgen we te maken met de inschuivende hoogtetrog en depressie die van west naar oost west Europa gaat binnen trekken. Terwijl aan de oostflank van de depressie zacht lucht naar het noorden wordt getransporteerd stroomt aan de westflank achter het koufront veel koudere maritiem polaire lucht binnen. In het grensgebied van deze verschillende luchtmassa’s gaat veel neerslag vallen.

t850111
T850 hPa GFS prikpunt Zürich
flzur111
en de vorstgrens

In de koudere lucht die tot zondag het gehele Alpengebied zal hebben verovert daalt de sneeuwvalgrens van 1500 naar 1000 meter, zondag en vooral maandag kan het sneeuwen tot 800 a 600 meter. Omdat ook de bovenluchten aanzienlijk kouder gaan worden (T500 hPa -30 tot -32 graden) zal de neerslag vooral ook een buiig karakter gaan krijgen (winterse buien laagland) waarbij er ook een klap onweer kan voorkomen.

wrxt850
Zondag ligt de grens met de koude(re) lucht tegen de Alpenhoofdkam (GFS)

In de bergen moeten we ons dus gaan instellen op een Wintereinbruch waarbij het tot in de lagere delen kan sneeuwen. Onzeker is nog hoe het met de neerslag (sneeuw)verdeling gaat uitpakken. Veel hangt af van de precieze koers van de depressie(s) (hoogtetrog) en in hoeverre -en of de koude lucht een apart laag in de steigers gaat zetten boven noord Italië (Genua) en later de Adriatische Zee. Dit is nog niet geheel duidelijk en dat geldt ook voor de timing en daarover de komende dagen meer!

dinswrx
Wat gaat de lagedruk begin volgende week doen. GFS komt op dinsdag met de lagedruk die ten zuiden van de Alpen doortrekt. We zitten dan in de koude lucht en er gaat veel neerslag (sneeuw) vallen!

Vanmorgen zien we bijvoorbeeld dat met name het GFS (meer leden van het ensemble) het gevecht van de luchtmassa’s en de scheidingslijn daartussen (ZW-NO over de Alpen) in oostelijke richting wat vertragen en vooral de oostelijk Alpen dus wat langer in de veel zachtere luchtmassa’s verblijven. Uiteindelijk zal echter ook hier de koude lucht het gaan winnen.

gfsguru
GFS ensembles (GFS00) prikpunt Zürich
ecenszur
en die van het ECMWF (ensembles EC12) eveneens prikpunt Zürich

Wat er in het verder verloop, we zitten dan op dag 9 a 10 van de verwachtingsperiode, staat te gebeuren is nog onzekerder en we zien dat de modellen vanaf dan grote verschillen gaan vertonen. Wat echter beide gemeen hebben is dat het met het aan de koude kant blijft en een nieuwe (zeer)zachte fase er ook dan niet inzit.

Al met al echter heel interessante “winterse” ontwikkeling met mogelijk veel sneeuw in de Alpen. Wie daarvan het meeste gaan profiteren gaan we de komende dagen aandachtig vervolgen! Daarmee sluiten we voor vandaag dit weerpraatje en geef ik het stokje weer over aan Lander die morgen alles voor jullie nauwgezet in kaart zal gaan brengen! Fijne dag en cioa vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis.

bildvr2
bild111vr

Kijk ook eens op de  webcams voor het weer in de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Meer weer en foto’s vind je op Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS  via Facebook  en -of Twitter. . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 778 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Wintereinbruch aanstaande, wie krijgt de meeste sneeuw?!”

  • Jan
    1 november 2016 at 20:31

    Wat een prachtige plaatjes en een mooi bericht!

  • Marco
    1 november 2016 at 23:23

    Helder en duidelijk verwoord artikel, kwaliteit.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer