Alpen - "Winter" vooralsnog op zijspoor. Begin januari omslag met sneeuw en kou!
Algemeen: zwakke frontjes zullen de komende dagen vooral de noordelijke Alpen schampen waarbij met name naar het oosten toe eindelijke weer eens wat verse sneeuw kan gaan vallen. Het jaar wordt uitgeleid door een volgend hoog. Met de start van het nieuwe jaar gaat de hoogtestroming eindelijk veranderen en lijkt de winter in de Alpen van start te gaan. Het wordt niet alleen een veel kouder, ook de sneeuwkansen gaan sterk toenemen!
Zwabberende straalstroom, hogedruk en verpieterende frontjes
De afgelopen dagen zagen we op de weerkaarten heel voorzichtig al wat verandering plaatsvinden in het stromingspatroon met tegen het einde van de nog enigszins betrouwbare verwachtingspatroon ook winterse oplossingen. Gisteren werd deze trend nog eens bevestigd en datzelfde beeld zien we ook vanmorgen weer. Zowel het GFS als ook het ECMWF komen met winterse oplossingen waarbij ook nog eens veel sneeuw kan gaan vallen (ECMWF). Het GFS gaat, net als gisteravond overigens ook het ECMWF vooral voor veel kouder weer . Voordat we daar verder op ingaan eerst nog even het weer voor de komend (kerst)dagen.
Vandaag start de dag na een “frostiger” start met veel zon in het zuiden en (zuid)westen en wat meer bewolking en Hochnebel in het noorden en noordoosten. De Hochnebel zal grotendeels snel oplossen en het is vrij zacht met middagtemperaturen al naar gelang mist of Hochnebel tussen de 1 en 10 graden. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen -2 en +1 graden en op 3000 meter tussen de – 2 en -6 graden. Morgen na een frisse nacht dan vooral in het noorden meer bewolking met kans op wat (lichte) neerslag en in kracht toenemende westen wind. Opgepast, morgenvroeg in het noorden van Oostenrijk kans op gladheid door bevriezing maar ook door (lichte) regen (Glatteis!)
Algemeen voor de komende dagen
Nog steeds zien we op de weerkaarten die zwabberende straalstroom die pak hem beet via het noorden van Engeland over de Noordzee en het noorden van Duitsland tot over Polen doorloopt en dan naar het zuidoosten afbuigt. Ten zuiden daarvan regeert de hogedruk, ten noorden daarvan de depressies. Met het zwabberen kan de wat koudere lucht af en toe even wat zuidelijker doorkomen om vervolgens weer wat naar het noorden toe te worden afgebogen. Datzelfde geldt voor storingen die dan weer wat koudere en dan weer wat zachtere en periodiek ook vochtigere lucht aanvoeren. De Alpen echter aan de zachte kant van de jet en meest ook in de relatief zachte luchtmassa’s. Van winterweer kan dan vooralsnog geen sprake zijn.
Schaatsen in de Alpen – Zie ook artikel door Ricardo de Vries – HIER –
Zwakke frontjes
Met de sterke zuidelijke hogedruk zullen de frontjes die tot over de Alpen weten door te dringen vooral aan de noordkant wat neerslag en boven de 1800 tot 1100 meter wat sneeuw gaan geven. In het noordoosten kan het zondag tot 1000 a 800 meter sneeuwen. Kijken we nog even naar de timing van de frontjes en de neerslag dan zien we die in de voor de zaterdag en zondag en voor de dinsdag.
De kans op wat verse sneeuw dan wel een witte kerst is voor de noordelijke Alpen boven de 1300 a 1500 iets toegenomen. Voor de overige Alpen zal het afgezien van wit door rijp en of kunstsneeuw grotendeels “groen” gaan uitpakken!
Vooral op dinsdag kan er dan in de noordoostelijke delen van de oostelijke Alpen wat meer sneeuw gaan vallen, elders moet men het doen met wat vlokken tot enkele centimeters. Hoe verder naar het zuiden en westen hoe minder neerlag en dat geldt speciaal voor de zuidkant waar het gewoon droog en zonnig zal blijven. Dinsdag dan algemeen duidelijk lagere temperaturen achter het koufront.
Vanaf dinsdag zien we het zwaartepunt van de hogedruk vanuit het westen weer wat naar het noorden toe uitbreiden en tegelijkertijd gaat het hoog in oostelijke richting aan de wandel. De straalstroom wordt dan weer helemaal via het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden naar het midden van Scandinavie afgebogen om vervolgens aan de oostflank van het hoog naar het zuiden toe af te buigen. Koude lucht met sneeuw gaat dan helemaal tot de zuidelijke Balkan uitstromen en aan de westflank van het hoog zachte lucht helemaal tot in Scandinavie.
Tegen het einde van de week zien we dan eindelijk belangrijke verandering ontstaan in het verloop van de jetstream en de sturende (hoge)drukgebieden. Boven de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich dan een krachtig hoog (1045hPa) en boven Scandinavie zien we dan een koude vortex. (depressie met vooral op hoogte zeer koude lucht). Tussen deze druksystemen gaat de hoogtestroming om naar noordwest of noord dan wel noordoost en kan de koude vrieslucht vanuit het noorden naar het zuiden toe gaan uitstromen.
Het ECMWF gaat vanmorgen voor een meer noordwestelijke stroming en dit wordt vooral voor de sneeuwliefhebbers interessant. Deze oplossing is weliswaar niet zo koud (aanvoer via de Atlatnsiche Oceaan) maar daarvoor in de plaats wel veel vochtiger. Met een jetstream die dan pal op de Alpen gericht zal zijn gaat dit scenario veel sneeuw opleveren waarbij voor de noordwestelijke Staugebieden zich kunnen gaan opmaken voor een heuse dump.
Ook het GFS gaat vol op de winterse en vooral nog koudere toer vanmorgen, deze lucht is echter met een meer noordelijke aanvoer een stuk droger. Toch gaan ook met dit scenario de sneeuwkansen sterk toenemen door afzonderlijke sneeuwstoringen (frontjes) die in de noordelijke hoogtestroming naar het zuiden toe afzakken.
Het ziet er dus voor de start van 2017 wintertechnisch een stuk hoopvoller dan wel veelbelovend uit met die mooie winterse setting. We moeten gezien de nog lange termijn nog wel even die slag om de arm houden en ons vooral nog niet vastpinnen op details (neerslag /sneeuw).
Daarmee sluiten we voor vandaag dit weerpraatje, vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot morgenochtend of eventueel vanavond wanneer de situatie daar naar is. Ciao
Namens het hele Alpenweerman team alvast prettige kerst dagen en een gelukkig nieuwjaar!
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
5 Reactie op “Alpen – “Winter” vooralsnog op zijspoor. Begin januari omslag met sneeuw en kou!”
Comments are closed.
Eindelijk mooie weerberichten. 🙂
Al lijkt het toch kantje boordje.
Als de straalstroom een 100tal kms oostelijker komt lijkt het weer zomer.
Ol is die kans klein?
Groeten
Steven
@Steven Voor dat soort details is het nog te vroeg. Gezien echter het totale plaatje (weermodellen) en de positie van de sturende druksystemen (blokkade Atl. Oceaan / Groenland) is de kans op een winters scenario duidelijk favoriet. Natuurlijk wordt het verloop van de jet belangrijk vwb het doorkomen van storingen en sneeuw dan wel kou. Laat nu eerst de boel maar eens op de schop gaan en wij nu eindelijk eens aan die koude kant van het geheel komen (en blijven). Interessant worden de ensembles die zo meteen komen. Indien je de ontwikkelingen wilt volgen of mee discussiëren kijk dan eens voorbij op de website van onze partner op Onweer-Online.nl waar we in het forum oa ook een winterdiscussie(s) topic voeren !
Hallo johan
Wat gaat er met deze kaartem gebeuren in het sauerland? Wordt daar ook meer sneeuw verwacht?
Jullie weerberichten zijn top. Is elke dag erg verslavend om te lezen :-).
Fijne feestdagen voor het hele team gewenst.
Groeten marthijn
Dank Marthijn! deze reacties zijn altijd erg fijn om te lezen 😀
Fijne feestdagen!
Beste @Marthijn Yep, het wordt daar geleidelijk ook steeds kouder. Heb net nog eens even de interne weer-server uitdraai voor Willingen (595m) er naast gepakt en het MOS model berekent vanaf 30 december al eerste sneeuw. Daarna steeds kouder en steeds weer sneeuw(buien) waarbij de sneeuwvalgrens tot in de lage delen en laagland daalt (T850 hPa dalend naar waardes tussen de -5 en -10 graden). Als dit scenario gaat plaatsvinden dan zit het ook voor de Duitse middelgebergtes maar ook voor bv de Ardennen wel snor! Thx nog voor de pos. feedback! lG aus dem Oberwallis (zon, balkon, laptop)