Alpen – Winter time-out van korte duur, meer sneeuw en ijzige kou in de maak

Algemeen; hoog Anke ligt met kern boven Frankrijk en trekt langzaam verder naar het oosten. Een warmtefront beïnvloedt vandaag nog de oostelijke Alpen. Met nog wat verder stijgende luchtdruk wordt de komende dagen geleidelijk minder koude maar ook weer drogere lucht aangevoerd. Na een korte föhnfase bereikt vrijdag een actief koufront de Alpen en keert het winterweer in vol ornaat weer terug.

Toenemende hogedruk, meer zon en zachter

Een warmtefront zorgt vandaag in de oostelijke Alpen voor veel bewolking waaruit met name naar het oosten toe ook sneeuw valt.

Het zwaartepunt van de sneeuwval zal in de oostelijke Alpen en de oostelijke Duitse Middelgebergte liggen alwaar tot de avond nogmaals zo’n 5 tot 15 en heel lokaal tot 25 cm sneeuw wordt berekend. De sneeuwvalgrens bevindt zich tussen de 500 en 900 meter, in de ochtend deels ook nog lager.

Arpege met de verwachte sneeuw tot middernacht

 

Elders is en blijft het droog en zonnig, de Zwitserse noordkant heeft aanvankelijk nog te maken met (rest) bewolking en -of Hochnebel. De middag temperaturen varieren van noord naar zuid tussen 0 en 9 graden, in de bergen vriest het met op 2000 meter temperaturen van -2 tot -5 en op 3000 meter van -6 tot – 9.

Hoog Anke trekt de komende 72 uur verder naar het zuidoosten en donderdag wordt het met zijn kern in het zeegebied tussen Sicilië en Tunesië verwacht. Het gaat ons dan twee hele fraaie winterdagen opleveren met vooral in de bergen veel zon en een stuk aangenamere temperaturen.

De vorstgrens stijgt overdag naar circa 2000 meter, in de nacht en ochtend echter vorst tot in de dalen. Verder natuurlijk ook weer die kans op Hochnebel en of mist die deels hardnekkig blijft hangen, bovengrens circa 700 tot 1000 meter.

Ook Hans ter Braak / Twitter @hansterbraak @hauswalserberge kon gisteren weer genieten van een verse portie van het witte goud! En er komt vanaf vrijdag nog veel meer bij Hans, eerst echter even 3 dagen genieten van de zon

Woensdag zal de as van het hoog de Alpen passeren en met een naar zuidwest draaiende stroming wordt dan geleidelijk nog wat zachtere lucht aangevoerd. Op nadering van een koufront nemen donderdag bovendien de drukverschillen tussen zuid en noord toe waardoor het föhnig gaat worden.

GFS woensdag 06h00 met de kern van hogedruk boven de Alpen

Aan de zuidkant begint koelere en vochtigere lucht te stuwen waardoor daar de bewolking gaat toenemen. Met föhn kan het kwik aan de noordkant lokaal tot 13 graden oplopen.

De föhnfase zal in de nacht van donderdag op vrijdag (middernacht) zijn hoogte punt bereiken en dan weer afnemen en daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor eerste frontale neerslag die vanuit het noordwesten en westen de Alpen binnentrekt. In de loop van de vrijdag trekt het front met de neerslag over de Alpen.

GFS vrijdag 0600 met het binnentrekkende koufront

Met het inzetten van de neerslag ligt de sneeuwvalgrens aan de noordkant van de hoofdkam nog rond de 1400 a 1600 meter elders lager, met de instroom van een volgende portie polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van oost naar west weer tot in de dalen.

Diepvries kou en sneeuwt
Zaterdag en zondag stroomt er vanuit het noorden nog veel koudere lucht over de Alpen uit en vooral in de bergen wordt het bitterkoud. Zaterdag vallen er nog wat sneeuwbuien met voorkeur voor de noordkant maar geleidelijk komt op nadering van een tussenhoog de zon er ook weer aan te pas. De nacht van zaterdag op zondag belooft wanneer het opklaart weer zeer koud te gaan worden met strenge tot zeer strenge vorst.

Het weekend wordt ijzig koud, -10 tot -15 graden op 850 hPa (1500 meter)

Na de tijdelijke rust op zaterdag en zondag op het overtrekkende tussenhoog volgt in de loop van de zondagmiddag een sneeuw-storing die samengaat met een inkomend laagje wat vanaf het zuiden van Engeland naar zuid Frankrijk trekt. En alsof het nog niet genoeg is volgen maandag en dinsdag via en zelfde koers nog twee laagjes met mee sneeuw!

Sneeuw storing (laag) zondag 12h00

Door de zuidelijke verlopende jet en koers van de laagjes mogen dan ook de zuidelijke Alpen veel sneeuw verwachten met goede kansen  op een eerste dump(en)

GFS maandag 00h00 neerslag

Voor wat betreft details is het nu nog te vroeg maar lokaal kan wanneer het allemaal zo zal evolueren in de zuidelijke Alpen en in de Dolomieten tussen de 50 en 100 cm aan sneeuw gaan vallen en lokaal zien we berekeningen van 150 tot 200 cm sneeuw en zelfs nog meer (zuidoosten). Cruciaal voor de neerslag (sneeuwval) zal de koers van de jet en van de laagjes gaan worden, datzelfde geldt voor de temperaturen die weer iets zouden kunnen gaan stijgen door de invloed van de wat minder koude lucht die vanuit het zuiden gaat inmengen ( en eigenlijk nog beter voor veel sneeuw!)

Ook de rest van de week en het weekend gaan onverminderd op winterse voet verder. Aanhoudende NW-Rutsche en nieuwe hogedruk blokkade zorgen ervoor dat de warmbloedige depressies op de Atlantische Oceaan geen schijn van kans maken om Europa te bereiken.

ECMWF voor 15 december met nog steeds het geblokkeerde stromingspatroon en de koude anomalie boven Europa

Daarvoor in de plaats moeten we het doen met koudbloedige “broeders” die vanaf het hoge noorden naar het zuiden koersen. Aanhoudend winters dus met ook steeds weer door trekkende sneeuw storingen. Hieronder nog de EC en GFS ensembles

Fijne dag gewenst vanuit een onbewolkt maar koud Oberwallis.  Ciao

Webcams- meer beelden uit  de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties