Advertentie 

Algemeen; hoog Anke ligt met kern boven Frankrijk en trekt langzaam verder naar het oosten. Een warmtefront beïnvloedt vandaag nog de oostelijke Alpen. Met nog wat verder stijgende luchtdruk wordt de komende dagen geleidelijk minder koude maar ook weer drogere lucht aangevoerd. Na een korte föhnfase bereikt vrijdag een actief koufront de Alpen en keert het winterweer in vol ornaat weer terug.

Toenemende hogedruk, meer zon en zachter

Een warmtefront zorgt vandaag in de oostelijke Alpen voor veel bewolking waaruit met name naar het oosten toe ook sneeuw valt.

Het zwaartepunt van de sneeuwval zal in de oostelijke Alpen en de oostelijke Duitse Middelgebergte liggen alwaar tot de avond nogmaals zo’n 5 tot 15 en heel lokaal tot 25 cm sneeuw wordt berekend. De sneeuwvalgrens bevindt zich tussen de 500 en 900 meter, in de ochtend deels ook nog lager.

Arpege met de verwachte sneeuw tot middernacht

Elders is en blijft het droog en zonnig, de Zwitserse noordkant heeft aanvankelijk nog te maken met (rest) bewolking en -of Hochnebel. De middag temperaturen varieren van noord naar zuid tussen 0 en 9 graden, in de bergen vriest het met op 2000 meter temperaturen van -2 tot -5 en op 3000 meter van -6 tot – 9.

Hoog Anke trekt de komende 72 uur verder naar het zuidoosten en donderdag wordt het met zijn kern in het zeegebied tussen Sicilië en Tunesië verwacht. Het gaat ons dan twee hele fraaie winterdagen opleveren met vooral in de bergen veel zon en een stuk aangenamere temperaturen.

De vorstgrens stijgt overdag naar circa 2000 meter, in de nacht en ochtend echter vorst tot in de dalen. Verder natuurlijk ook weer die kans op Hochnebel en of mist die deels hardnekkig blijft hangen, bovengrens circa 700 tot 1000 meter.

Ook Hans ter Braak / Twitter @hansterbraak @hauswalserberge kon gisteren weer genieten van een verse portie van het witte goud! En er komt vanaf vrijdag nog veel meer bij Hans, eerst echter even 3 dagen genieten van de zon

Woensdag zal de as van het hoog de Alpen passeren en met een naar zuidwest draaiende stroming wordt dan geleidelijk nog wat zachtere lucht aangevoerd. Op nadering van een koufront nemen donderdag bovendien de drukverschillen tussen zuid en noord toe waardoor het föhnig gaat worden.

GFS woensdag 06h00 met de kern van hogedruk boven de Alpen

Aan de zuidkant begint koelere en vochtigere lucht te stuwen waardoor daar de bewolking gaat toenemen. Met föhn kan het kwik aan de noordkant lokaal tot 13 graden oplopen.

De föhnfase zal in de nacht van donderdag op vrijdag (middernacht) zijn hoogte punt bereiken en dan weer afnemen en daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor eerste frontale neerslag die vanuit het noordwesten en westen de Alpen binnentrekt. In de loop van de vrijdag trekt het front met de neerslag over de Alpen.

GFS vrijdag 0600 met het binnentrekkende koufront

Met het inzetten van de neerslag ligt de sneeuwvalgrens aan de noordkant van de hoofdkam nog rond de 1400 a 1600 meter elders lager, met de instroom van een volgende portie polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van oost naar west weer tot in de dalen.

Diepvries kou en sneeuwt
Zaterdag en zondag stroomt er vanuit het noorden nog veel koudere lucht over de Alpen uit en vooral in de bergen wordt het bitterkoud. Zaterdag vallen er nog wat sneeuwbuien met voorkeur voor de noordkant maar geleidelijk komt op nadering van een tussenhoog de zon er ook weer aan te pas. De nacht van zaterdag op zondag belooft wanneer het opklaart weer zeer koud te gaan worden met strenge tot zeer strenge vorst.

Het weekend wordt ijzig koud, -10 tot -15 graden op 850 hPa (1500 meter)

Na de tijdelijke rust op zaterdag en zondag op het overtrekkende tussenhoog volgt in de loop van de zondagmiddag een sneeuw-storing die samengaat met een inkomend laagje wat vanaf het zuiden van Engeland naar zuid Frankrijk trekt. En alsof het nog niet genoeg is volgen maandag en dinsdag via en zelfde koers nog twee laagjes met mee sneeuw!

Sneeuw storing (laag) zondag 12h00

Door de zuidelijke verlopende jet en koers van de laagjes mogen dan ook de zuidelijke Alpen veel sneeuw verwachten met goede kansen  op een eerste dump(en)

GFS maandag 00h00 neerslag

Voor wat betreft details is het nu nog te vroeg maar lokaal kan wanneer het allemaal zo zal evolueren in de zuidelijke Alpen en in de Dolomieten tussen de 50 en 100 cm aan sneeuw gaan vallen en lokaal zien we berekeningen van 150 tot 200 cm sneeuw en zelfs nog meer (zuidoosten). Cruciaal voor de neerslag (sneeuwval) zal de koers van de jet en van de laagjes gaan worden, datzelfde geldt voor de temperaturen die weer iets zouden kunnen gaan stijgen door de invloed van de wat minder koude lucht die vanuit het zuiden gaat inmengen ( en eigenlijk nog beter voor veel sneeuw!)

Ook de rest van de week en het weekend gaan onverminderd op winterse voet verder. Aanhoudende NW-Rutsche en nieuwe hogedruk blokkade zorgen ervoor dat de warmbloedige depressies op de Atlantische Oceaan geen schijn van kans maken om Europa te bereiken.

ECMWF voor 15 december met nog steeds het geblokkeerde stromingspatroon en de koude anomalie boven Europa

Daarvoor in de plaats moeten we het doen met koudbloedige “broeders” die vanaf het hoge noorden naar het zuiden koersen. Aanhoudend winters dus met ook steeds weer door trekkende sneeuw storingen. Hieronder nog de EC en GFS ensembles

Fijne dag gewenst vanuit een onbewolkt maar koud Oberwallis.  Ciao

Webcams- meer beelden uit  de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.440 times, 1 visits today)
Advertentie

28 Reactie op “Alpen – Winter time-out van korte duur, meer sneeuw en ijzige kou in de maak”

 • Robert
  5 december 2017 at 08:55

  Pffff, waanzinnig wat een seizoenstart m.n. voor de noordkant! Vergelijkbaar met 2010? Of beter nog? Het houdt maar niet op, elk weekend weer sneeuwverassingen…is er enig zicht op een omslag, of blijft het een herhaling van zetten? Kerstweek naar SHLF waar gezien vorige jaren nu een mooi sneeuwdek ligt en waarschijnlijk alle pistes/verbindingen open zullen zijn, en dat in een jaar waar ik helaas niet mee kan skiën vanwege een heupprothese. Maar dat mag de pret niet drukken om kerst in zo’n mooie omgeving te vieren met familie en vrienden.

  • Johann
   5 december 2017 at 09:35

   Het stromingspatroon is behoorlijk vastgeroest en voor de komende 10 tot 15 dagen lijkt in grote lijnen hier niet veel aan te veranderen! Tot de kerst is het echter nog een long way en we weten het….. Hoe dan ook, dit nemen ze ons iig niet meer af en een mooie start voor het wintersportseizoen!

 • Fabian
  5 december 2017 at 09:02

  Wij gaan 15 december voor een kleine trip naar Montafon. Hopen dan op kaiserwetter!!
  Al iets zinnig met een dikke korrel zout over te zeggen Johann?

  Groet, fabian.

  • Johann
   5 december 2017 at 09:37

   Hopelijk niet TEVEEL sneeuw en hopen op zon en Kaiserwetter! Is ook wel eens andersom geweest 😉

   • Fabian
    5 december 2017 at 10:54

    Nou, is zeker andersom geweest. De laatste jaren was het niet veel soeps in de Alpen met die witte linten door het groene landschap. Zag er niet uit. We mogen dus blij zijn met deze afgelopen en komende weekenden van sneeuw en kou!

    Dank voor je reactie.

 • Peter Damsteeg
  5 december 2017 at 09:29

  Goedemorgen Johann,

  Weer een heerlijk weerbericht.
  Eind januari hopen we weer naar Val cenis te gaan.
  Hier ligt gelukkig ook al een mooi wit laagje maar superveel is het nog niet.
  Hopen dat het hier ook nog ff flink gaat dumpen 🙂 met een mooie retour d’est.
  Zie jij hier kansen voor de komende tijd?

  Gr. Peter

  • Johann
   5 december 2017 at 09:43

   Dumpkansen ook voor de westelijke Alpenzuidkant zeer reëel (kaart EC hieronder) en ook retour d’est effecten. Afwachten is wat die laagje precies gaan doen!

   • Ward Halderit
    5 december 2017 at 12:16

    Galtur ook weer 77? pffff

 • Frederic
  5 december 2017 at 10:42

  Goeiemorgen Johann,

  Nou da’s lekker switchen naar jouw site deze morgen!

  Woah… Eindelijk sneeuw voor de Zuidalpen en de Aosta regio. Als ik het goed zie mag ik (met een slag om de arm) rekenen op 50-70 cms sneeuw voor Cervinia en Zermatt?

  Bedankt voor je vorige reacties, mede dankzij deze heb ik nog niet omgeboekt!

  Grtjs,

  Frederic

  • Johann
   5 december 2017 at 11:02

   Die slag om de arm houden we er nog even in. Tot dusver in deze regionen (en ook hier) weinig neerslag gehad door aanhoudende NW stromings patroon. Late we hopen dat de laagjes vanaf zondag het ook hier laten dumpen!! #duimen

 • Alice
  5 december 2017 at 10:44

  Wat een geweldige berichten! Ik schreef het al op het Onweer-Online forum. Onze katten hebben de twee vorige winters amper een wintervacht aangemaakt. Dat is nu heel anders. Tja, de natuur…… Ik hoop ook hier in ‘De Lage Landen’ op iets wat op een ouderwetse winter gaat lijken. Ik blijf hoopvol gestemd gezien de outfit van onze langharige viervoeters……… 🙂

 • Harry
  5 december 2017 at 10:59

  Dag Johann!

  Op dat laatste neerslagkaartje zie ik geen neerslag voor de zuidelijke alpen?

  • Johann
   5 december 2017 at 11:10

   Je doelt op dat laatste kaartje in de reactie? Hier dan nog 1 maar dan anders gevisualiseerd! 50 tot 120 cm maar liefst.

   • Harry
    5 december 2017 at 19:09

    Voor oostelijke zuidalpen lijkt me toch nagenoeg droog. En als je naar kaartje kijkt, blijft sneeuw toch ook voornamelijk aan de Franse kant te blijven. GFS is wel optimistischer?

 • sven
  5 december 2017 at 11:05

  Eindelijk sneeuw voor Vars en Risoul?! Het wordt tijd haha 😀 23 december ben ik daar dus ik hoop echt dat de voorspellingen uitkomen, zodat het grote deel van het gebied met kerst ook open kan (de niet besneeuwde pistes).

 • ronnie
  5 december 2017 at 12:36

  Onze eerste winter in Zwitserland lijkt goed te gaan beginnen! Al een paar keer sneeuw gehad en vanaf 800/900m lijkt de sneeuw deze week niet weg te dooien. Momenteel dichte mist in Solothurn met temperaturen onder het vriespunt en het lijkt er niet op dat die mist opgeruimd gaat worden vandaag. Ons huis in Grendchen ligt 150m hoger en zit vol in de zon 🙂

  • Johann
   5 december 2017 at 12:57

   Vakantie of permanent? Hogedruk en vooral de Bise staan garant voor Hochnebel in de Deutsch Schweiz. Vooral in de wintermaanden kan die dagenlang blijven hangen. Daarboven (inversie) volop zon en veel zachter! Heb je evt Foto-tje??? Winterse groeten uit een strakblauw Rosswald!

 • Josiane
  5 december 2017 at 15:26

  Hey Johan, hoop zo dat de sneeuw blijft liggen en liefst er nog wat bij komt, ik ga met men gezinnetje met de kerst naar het zugspitz gebied dus duim duim, leuk om elke dag je weerbericht te volgen,nog een heel fijne dag en groetjes uit belgie,

 • Johann
  5 december 2017 at 15:53

  Thx voor de feedback Josiane. Vanaf vrijdag sneeuwtechnisch prima vooruitzichten en steeds meer sneeuw. Die bijna 200 cm op de Zugspitze kan langzaam verder gaan uitgroeien en ook in de lagere delen gaat het sneeuwdek (nu zo’n 20cm ) weer verder opbouwen. Het moet wel (heel) erg lang warm water gaan regenen wil jij en je gezin geen sneeuw zien tegen die tijd. Overigens zijn we morgen in België ook weer via de VBRO radio te beluisteren (9u15 en vooravond 16u45.​) 😉 Ciao

  • Dries Livigno
   5 december 2017 at 22:00

   Dit is toch de live door jou gegeven het weerbericht? Komt het weer in de Alpen dan ook aan bod?

   • Johann
    5 december 2017 at 22:19

    Elke woensdag idd Alpenweer en Wintersport weer bericht (globaal) Morgen wordt het echter voor me ingesproken omdat ik zelf door omstandigheden verhinderd ben!

 • nico
  5 december 2017 at 16:01

  hallo johann
  krijgen ze ook veel sneeuw in solden en Obergurgl de komende tijd
  groeten
  davy

  • Johann
   5 december 2017 at 16:18

   Jazekers @Nico / Davy, vrijdag al, weekend ijzig koud en dan meer sneeuw volgende week. Een eerste indicatie zie je op het meteogram hieronder.

 • Dries Livigno
  5 december 2017 at 22:04

  Op verschillende sites is de dump voor Livigno al weer verdwenen. Hoe kan dit eigenlijk als je ziet dat de hoeveelheden overal naar boven worden bijgesteld? Is de Südstau dan niet zeker?

  • Johann
   5 december 2017 at 22:15

   Zoals al eerder opgemerkt wordt de koers van de laagjes in zake sneeuw cruciaal. Daarover is het laatste woord nog (lang) niet gesproken!

  • Johann
   5 december 2017 at 22:16

   kleine veranderingen grote gevolgen! Model Arpege tm dinsdag

   • Dries Livigno
    5 december 2017 at 22:25

    Het zal dus echt op de details aankomen. Reden te meer om dagelijks jullie weerberichten te blijven volgen 👍😉

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier