Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; achter een warmtefront is gisteren van het westen uit zachtere en vochtige lucht over de Alpen uitgestroomd. Vooral in het westen en noorden is markant zachtere lucht ingestroomd. Vrijdag en zaterdag blijft de frontale zone over de Alpen liggen, zaterdag verschuift deze weer naar het zuiden en stroomt weer koudere lucht vanuit het noorden naar het zuiden uit. Volgende week zeer onzekere ontwikkelingen?!

Frontale zone met regen en sneeuw over Alpen

Een warmte front met neerslag heeft gisteren een einde gemaakt aan het mooie en koude winterweer. Vooral aan de noordkant waar de westenwind vrij spel had steeg de sneeuwvalgrens met het instromen van veel zachtere lucht snel tot 1700 a 2000 meter. Inner alpin en in de meer beschutte dalen en aan de zuidkant kon het aanwezige koude reservoir nog langere tijd weerstand bieden tegen de zachtere Atlantische lucht.


Gistermiddag met de Auto onderweg van Termen naar Brig / Visp

Hier in Oberwallis viel zelfs tot het einde van de neerslag in de namiddag  alles tot in het dal in de vorm van sneeuw bij temperaturen die tot de avond rond of net iets boven het vriespunt lagen.


Johann vlog 15-02-18 vanuit de sneeuw in Termen

In de middag en avond verplaatste de neerslag zich langs de Alpennoordkant en in het westen, inner-alpin als ook in het zuiden werd het droog en klaarde het op.

Tot 20 cm sneeuw viel er hier in Termen
Sneeuw ook in het nabij gelegen Fiesch – Foto Ief de Winter

Vandaag vrijdag als ook de zaterdag verblijven we in het overgangs gebied van koudere lucht ten noorden van de Alpen en zachtere lucht in het zuiden waarbij heel geleidelijk de koudere lucht vanuit het noorden weer even wat terrein gaat winnen.

Op het grensgebied van de ze twee luchtmassa’s valt neerslag. De sneeuwvalgrens daalt in de nacht en ochtend in het noorden weer van 1800 meter naar 1500 tot 1000 meter, naar het zuiden toe in de zachtere lucht sneeuwt het vanaf 1400 a 1800 meter. Naar het oosten toe algemeen wat kouder en lagere sneeuwvalgrens 1000 tot 600 meter.

Zaterdag wint de zachtere lucht door een overtrekkend laagje en de aanvoer van wat zachtere lucht aan de zuidflank daarvan tijdelijk weer wat terrein naar het noorden en stijgt de sneeuwvalgrens ook daar weer wat aan, het blijft verder met de zwabberende frontale zone over de Alpen ook dan onbestendig.

GFS T850 hPa met de frontale zone en een apart laagje zwabberend over de Alpen
GFS T850 hPa zaterdag 09h00

Zondag gaat de koudere lucht dan weer terrein winnen en daalt in het noorden de sneeuwvalgrens weer tot in  de lagere delen en dalen, in het westen  van 1800 naar 1000 a 800 meter. Kouder is het ook dan in het oosten en noordoosten. Vooral langs de noordelijke Alpen valt dan nog sneeuw, de inner-alpine delen en dalen als ook de zuid en zuidwestelijke Alpen houden het meest droog en vooral naar het zuiden toe gaat de zon steeds meer ruimte krijgen. Tot de avond zal de koudere lucht dan het gehele Alpen gebied van noord naar zuid weer hebben veroverd!

Winterse setting of ECMWF fopspeen?

Zoals gisteren al vermeld in het weerbericht als ook in de Vlog vanuit de sneeuw in Termen gaat het vanaf medio volgende week heel spannend worden in zake winterweer of juist eventueel zelfs lenteweer. Ook de modellen hebben de nodige moeite met de gestoorde circulatie hoger in de atmosfeer en de uitwerkingen (terugkoppelingen) daarvan in de lagere atmosfeer. Vooral de exacte positie van een opbouwend (blokkade) hoog zorgde voor het nodige Kopfzerbrechen.

Gisteravond kwam het Europese model dan plots weer met een hele koude oplossing op de proppen (eergisteren was dit juist een hele zachte).

Pakken we vanmorgen de weermodellen erbij dan zien we opnieuw enorme verschillen op eigenlijk al de middellange verwachtingstermijn. De operationele uitdraai van het ECMWF opteert daarbij opnieuw naar een heel koude oplossing met een klassieke winterse setting. Volgens dit scenario gaat een apart hoog zich tot over Scandinavie ontplooien en kan heel koude continentale arctische lucht vanaf de pool tot ver naar het zuidwesten en zuiden gaan uitstromen.

ECMWFT850 voor 23-02 (koude oplossing hiig Scandinavie en hoogte-as ten noorden van de Alpen)

Dit scenario van naar het noorden opbouwende luchtdruk wordt aanvankelijk door een groot aantal ensemble leden ondersteund. Echter in het verdere vervolg neemt de bandbreedte binnen de ensemble oplossing sterk toe en daarmee ook de onzekerheid.

Leggen we vervolgens het GFS ernaast dan zien we juist een veel zachter scenario. Ook nu weer eerst de hogedruk opbouw maar deze verlegt zijn zwaartepunt niet naar het noorden maar juist naar het oosten waardoor we in het verdere verloop juist in een  zachtere zuidwestelijke hoogtestroming terecht gaan komen.

GFS T850 hPa 23-02 ( zachte oplossing met hoogte-as naar het oosten doorschuivend

Uiteindelijk komen we dan aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog terecht en kunnen we het winterse spoorboekje gevoegelijk vergeten. Ook de GFS ensemble oplossingen wijzen in de richting van dit zachtere scenario, slechts 2 leden gaan nog voor een koudere (winterse) oplossing

Ook andere modellen zoals bijvoorbeeld het Canadese GEM laten een soortgelijke (zachte) ontwikkeling zien met het naar het oosten doorschuivend hoog en de zachtere ontwikkelingen.

GEM T850 voor 23-02

De mooie winterse setting die het ECMWF ons dus voorschotelt lijkt in mijn optiek weinig kans van slagen hebben. Maar goed, de circulatie op het noordelijke halfrond is behoorlijk uit het lood geslagen (opgewarmde stratosfeer, zwakke gesplitste polar vortex) en de modellen hebben de grootste moeite daarmee dit door te berekenen naar de lagere atmosfeer.

GFS ensembles

De komende dagen dus maar even goed de ontwikkelingen in de gaten houden met het hoog en diens positie!  Mochten zich er belangrijke ontwikkelingen voordoen dan kom ik daar later vandaag (avond) zeker nog op terug

Fijne dag vanuit een inmiddels regenachtig Termen in Oberwallis, graadje of 2! Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.403 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Kan de winter nogmaals een vuist maken?”

 • Annemarie Peters
  16 februari 2018 at 09:48

  Kom maar op met die winterse setting hoor!!! Zal ik het even afmaken voor je??

  Volgende week zaterdag wordt een mooie dag om naar de Alpen te reizen, dan in de nacht op zondag een lekker pak sneeuw en temperaturen onder nul dit houdt aan tot dinsdags met afwisselend lekkere sneeuwbuien. Dan woensdag klaart het op en hebben we nog een paar dagen kaiserwetter, wel met lage temperaturen zodat ze sneeuw lekker griffig blijft! Uiteraard op de zaterdag weer mooi reisweer!

  Ik zeg niks meer aan doen!!! Fijne dag!

  • Johann
   16 februari 2018 at 10:10

   Top. zo lees ik het graag, vol enthousiasme en positief!

   We zoeken overigens nog een weervrouw (of weerman). Neem gerust even contact met ons op Annemarie en je krijgt een eigen platforum met veel lezers! 😉

   • Annemarie Peters
    16 februari 2018 at 13:53

    Daar heb ik verder geen kennis van het weer voor nodig toch?? 😉 Thuis praat ik ook alleen maar na wat ik hier lees en iedereen is zwaar onder de indruk van al mijn meteorologische kennis…..

 • Erik
  16 februari 2018 at 10:52

  Ik ben iig gerust op genoeg sneeuw in Kaprun. Afgelopen Sauerland kostte mij toch telkens slapeloze nachten Hahaha. Maar een portie kou en verse sneeuw lijkt mij heerlijk. Kom maar op!

 • Erik
  16 februari 2018 at 10:53

  Afgelopen jaren bedoel ik dan… Te snel getikt.

 • Wim Danhof
  16 februari 2018 at 17:13

  Dag Johann, geven de laatste uitdraaien van GFS en EMWCF meer houvast voor de voor velen zo interessante krokusweek? Of blijven de modellen nog altijd jojoën? Met name: blijven we verstookt van te heftige dumps met hoge sneeuwvalgrenzen in die week?

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier