Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lage druk boven oost Europa tot over de centrale Middellandse Zee wordt aanhoudend koude polaire lucht tot over de Alpen getransporteerd. In de bergen van de noordelijke Alpen stuwt deze lucht, het laag boven het zuidoosten – Lotti – verlies langzaam aan invloed.

Aanhoudend onbestendig en nog wat kouder winterweer

Onder invloed van laag -Lotti – is in de zuidelijk oostelijke Alpen gisteren weer sneeuw van betekenis gevallen. Lokaal viel er hier tussen de 30 en 100 cm aan Neuschnee en is het lawine gevaar in de zuidelijke berg gebieden gestegen naar niveau ORANJE en deels ook ROOD!

Lawine gevaar Karinthie

Elders was het afgezien van een verdwaalde vlok of sneeuwbuitje droog en opgeklaard of zelfs gewoon zonnig. Algemeen gold, hoe verder naar het westen en zuidwesten hoe mooier het weerbeeld. De temperaturen lagen op een winters niveau en vooral in de bergen is het weer volop winters en kou.

Mooi was de tweedeling in de Alpen gisteren vanuit de ruimte waar te nemen
Mürren Berner Oberland

Kaiserwetter in Serfaus – Foto Hans Breur

Kaiserwetter in Serfaus,. Foto Hans Breur

Winters weekend
Vandaag valt er nog laatste sneeuw in het zuiden van Oostenrijk maar met het langzaam opvullen van laag – Lotti – en het verder doorschuiven naar de Adriatische Zee neemt de neerslag activiteit hier steeds verder af.

Elders is het vandaag overwegend bewolkt en kan er wat licht sneeuw neer dwarrelen. De meeste kans op zon maakt met de Nordföhn de westelijke Alpenzuidkant als ook het zuidwesten en het inner-alpine Wallis. Het is koud met maxima in de dalen en laagland van 0 tot 5 graden, op 2000 meter een graad of -10 en op 3000 meter een graad of -15.

Radarbeeld 09h10
Edelweissspitze Grossglockner Alpenhochstrasse
Weissensee

Morgen zondag verandert er in grote lijnen niet veel aan dit weerbeeld behalve dan dat ook de zuidoostelijke van de sneeuwval verlost zullen zijn. Verder weer de mix van wolken(velden), een enkele vlok en opklaringen. De grootste kans op een sneeuw(buitje) maken de noordelijke Alpen maar veel zal het allemaal niet voorstellen.

Maandag gaat een (hoogte)laag boven het Iberische Schiereiland iets naar het oosten opschuiven en krijgen juist de westelijke Alpen weer te maken met meer bewolking en stijgende sneeuwkansen.

GFS T850 hPa maandag 5 februari

De invloed van het hoogtelaag strekt zich daarbij geleidelijk uit tot over de het zuidwesten van de Oostenrijks Alpen en aangrenzende noordelijke Italiaanse Alpen.

Met meer bewolking en stijgende sneeuw kansen vanuit het zuidwesten

Grotere hoeveelheden worden er niet verwacht maar met de sneeuw en de vorst zal het weerbeeld dan ook in de westelijke (zuidelijke) Alpen een wat meer winters karakter gaan krijgen. Sneeuwvalgrens overigens tot in de dalen en het laagland.

Zoals gezegd valt de meeste neerslag de komende dagen langs de noordkant en in het zuidwesten en westen. Hier gaat tot woensdag tussen de 10 en 30 cm vallen, lokaal hogerop in de westelijke Alpen tot een halve meter. Elders blijft het bij enkele tot 5 a 10 cm.

Arpege Neuschnee cumulatief tot woensdag ochtend

Voor de rest van de week verandert er in grote lijnen niet veel aan het koude en licht wisselvallige winterweer en met name in de westelijke Alpen gaat jet kwik nog verder naar beneden.

Kijken we nog even naar de langere termijn voor het weekend en de start van de nieuwe week dan blijft de stroming overwegend in de noordhoek en houdt het koude winterse weer onveranderd aan. Warmbloedige depressies met hun fronten blijven ook dan ver buiten bereik van de Alpen en (toenemend) hogedruk overwegen zal dominant zijn.

GFS ensembels centrale AlpenTot zover voor deze zaterdag vanuit een meest (nog) bewolkt Termen en een enkele sneeuwvlok. Temperatuur -4.5 graden.  Graag weer tot morgen, ciao

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar in de zuidoostelijke Alpen ORANJE en door de nieuwe sneeuwval deels ROOD. Elders GEEL

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 979 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier