Advertentie 

Avond update weer modellen

Het zal de meeste inmiddels niet ontgaan zijn dat we in het weekend evolueren naar een veel kouder winterse weertype. Het wordt niet alleen een graadje of 15 tot 18 kouder, er gaat ook nog eens het nodige aan neerslag vallen:

Kom er maar in met het witte spul en vorst, wij zijn er klaar voor!. Jullie ook ??

Laten we eens even kijken wat de avond modellen ons voorschotelen en of de winterse setting ook vanavond weer op het weermenu staat

GFS
Het model is in grote lijnen conform met de vorige model output dus weinig nieuws onder de zon. Vooral later in de week gaat de winter met vorst en kou zich nog verder vastzetten over groten delen van Europa!

Koude anomalie T850 hPA ook op de langere termijn / GFS zondag 3 december met -3 tot -8 graden onder het langjarig klim gemiddelde

Al geboekt?  

Vooral zaterdag en woensdag wordt het interessant wanneer fronten neerslag gaan geven. Na koufront passage woensdag – donderdag dan nog kouder. Zeker tot het einde van de 10 daagse blijft het winters met periodiek sneeuw(buien)

Zaterdag gehts los met koufront 1, aanvankelijk in de zachte lucht eerst nog regen vanaf 2200 tot 1800 meter
Woensdag volgend “sneeuw”front met meer westelijk component en Südstau veel neerslag (sneeuw) in zuidelijke Alpen

Voor wat betreft de neerslag (sneeuw) hoeveelheden is nog niet alles in kannen en kruiken, met name de exacte koers van lagedruk gebiedjes en meelopende storingen worden bepalend voor de uiteindelijk verdeling en hoeveelheden! Vanaf vandaag kunnen we ook meer leunen op de meso-modellen die wat nauwkeuriger zijn voor de Alpen.

Arpege Neuschnee verwachting op 1e front geldig tot zondagochtend. Vanavond volgt de 12H uitdraai

Pakken we nu nog even GFS erbij dan zien we tot maandag volgend neerslaghoeveelheden, daaronder de kaart cumulatief tot donderdag middag. Let vooral ook op de extreme neerslaghoeveelheden die in de zuidelijke oostelijke Alpen worden berekend.

GFS neerslag cumulatief tot maandag 12h00
Temp. en neerslag prikpunt St Anton am Arberg Mult model / GFS ens.
en tot donderdag 12h00

Wel even opmerken nog dat dit zeker nog niet definitief is en ook de sneeuwvalgrens nog een rol zou kunnen gaan spelen. Meest zal het echter tot in de lagere delen sneeuwen, woensdag en donder tijdelijk wat stijgend!

ECMWF
De winter vrienden en sneeuw fanaten kunnen ook vanavond weer met een gerust hart naar bed want ook het ECMWF is opnieuw consistent voor wat betreft de winterse koers. Ook dit model laat de omslag in de loop van zaterdag beginnen met het inkomen van het koufront! Al met al mooi in lijn met het GFS:

ECMWF zaterdag 12h00

Woensdag dan het tweede sneeuwfront met tijdelijke de instroom van iets minder koude lucht. Na passage van het van het noorden uit inkomende koufront dan weer dalende temperaturen en sneeuwvalgrens

Woensdag ook hier tijdelijk de instroom van wat minder koude lucht, algemeen zal de sneeuwvalgrens onder de 800 a 1000 meter blijven

In het verdere verloop gaat het onvervalst winters verder. De koude vortex (laag gevuld met zeer koude lucht ook op hoogte / diktewaardes dalend naar 528 tot 524 dam/qpdm) zakt dan nog wat verder naar het zuiden en komt met 2 aparte kernen boven centraal Europa te liggen.

High blocking noordelijk Atlantische Oceaan volgens het schoolweerboekje / EC 1 december

Ook de start van december gaat met het compleet geblokkeerde stromingspatroon volop winters verder en het kan zelfs nog kouder gaan worden met temperaturen die ook in de Hochwinter geen gek figuur zouden slaan!

ECMWF koude anomalie 2 december

Omdat we binnen de koude vortex verblijven kunnen er dagelijks sneeuw of sneeuwbuien gaan vallen, afhankelijk van rondtollende laagjes en storingen is ook langdurige (stau) neerslag zeer goed mogelijk. Sneeuwvalgrens aan de grond en in de dalen!

ECMWF EC00 ensembles noordelijke Alpen

Ook op de nog langere termijn tot pak hem beet 10 december is er geen door grijpende verzachting te verwachten en houdt het winterweer onverminderd aan.

Tot zover deze extra update, reacties, op of aanmerking zien we gaarne tegemoet in de reacties. Fijne avond en voor straks Grüsse in die Nacht ZZZZZZZ

Kijk ook eens op Facebook en ding mee naar een heel fraaie kaart/poster van de Alpen! Met 633 gebieden is dit de meest uitgebreide kaart ooit van de skigebieden in de Alpen. Alle gebieden met meer dan 5km pistes staan hierop. een echte eye-catcher in jouw huis of op kantoor.

Zie link  –Alpenweerkaart 

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 873 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Winter komt, winter blijft / Avond update”

 • Survivor
  23 november 2017 at 21:39

  Gaat het in Nederland zaterdag nog sneeuwen?

  • Johann
   23 november 2017 at 21:51

   Arpege heeft de sneeuw voor het NO en O zoals eerder berekend er weer uitgenomen (koers laagje ongunstiger voor Ned). Hirlam berekent nu voor Limburg wat (natte) sneeuw.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier