Advertentie 

Het stond al een tijdje in de weerkaarten, en het gaat nu echt gebeuren. De winter gaat zijn intrede doen in West-Europa en dus ook in de Alpen! Behalve koude vrieslucht staat er ook sneeuw op het programma. En sinds tijden gaat de zuidkant van de Alpen goed meedelen in de sneeuwpret.

Gisteravond en vannacht hebben sneeuwbuien voor een laagje verse sneeuw gezorgd. Zoals hier te zien in Rosswald, Zwitserland. Vandaag trekken de buien oostwaarts weg uit de Alpen en krijgen we een droge en zonnige dag. Foto: Johann’s (Alpen)weer via X.

Vandaag is de laatste zachte dag

Wolken en buien trekken vandaag naar het oosten weg, vanuit het westen zien we dan meer opklaringen en ruimte voor de zon komen. Het belooft vandaag dan ook een prima dag te worden. Met een westelijke aanvoer hebben we nog wel te maken met de aanvoer van zachte oceaanlucht. De temperatuur ligt vanmiddag globaal tussen 1 en 4 graden boven het vriespunt op een hoogte van 1500 meter.

Het warmst in Zwitserland, Italië, Frankrijk en het zuiden van Oostenrijk. Voralberg en het Salzburgerland zijn de koudste plaatsen. Vanuit het westen neemt de wind ook verder af, al hebben de oostelijke Alpen een groot deel van de dag nog wel met een harde wind te maken. Het is de laatste zachte dag voorlopig, want eindelijk raken we die zachte lucht kwijt en komt de winter!

Winterinval

Morgen (vrijdag) volgt de weeromslag. Een storing trekt ten zuiden van de Alpen langs richting de Tyrreense zee. Het gaat morgen vanuit het zuidwesten sneeuwen. Het zwaartepunt is voor de Franse Alpen, het zuiden van Zwitserland en de westkant van de Italiaanse Alpen. De zuidkant van de Dolomieten krijgen in de middag te maken met sneeuw door stau vanuit het zuiden. Door de zuidelijke koers van het lagedrukgebied gaat koude lucht vanuit het noordoosten worden aangezogen richting de Alpen.

De sneeuwvalgrens zal morgen dan ook een daling in gaan zetten. In de gebieden waar het sneeuwt daalt deze komende vanaf ongeveer 1500 meter op vrijdagnacht naar 800 a 900 meter op zaterdagnacht. De oostkant van de Alpen hebben morgen minder neerslag en daar zal de sneeuwvalgrens juist nog iets oplopen van gemiddeld 1200 meter hoogte naar 1600 meter. Dit komt door föhn die samengaat met de stau aan de zuidkant.

De grootste hoeveelheden worden vrijdag in het zuidwesten verwacht. Lokaal meer dan 35 centimeter! Ook de zuidkant van de Dolomieten doen goed mee. Oostenrijk en vooral het Salzburgerland hoeven morgen minder tot nauwelijks sneeuw te verwachten. Maar niet getreurd! De sneeuwval houdt ook zaterdag aan en trekt dan met het zwaartepunt verder oostwaarts. De winterkou zal dan ook de oostkant van de Alpen gaan veroveren.

De hoeveelheden sneeuw die worden verwacht tot zaterdagnacht 1 uur.

Zaterdag vooral sneeuw in Oostenrijk en oostkant Italiaanse Alpen.

Zaterdag verplaatst de sneeuwval zich richting Oostenrijk, het zuiden van Duitsland en nog steeds volop sneeuw in de Dolomieten. De wind draait overal naar steeds meer een oost tot noordoostelijke richting en daarmee gaat steeds koudere lucht worden aangevoerd. In Zwitserland en Voralberg daalt de sneeuwvalgrens naar 500 tot 900 meter hoogte.

Aan de oostkant is de daling ook ingezet en ligt de sneeuwvalgrens rond het middaguur gemiddeld op 1000 meter hoogte. De daling zal met de koude aanvoer snel doorzetten en in de avond ligt deze overal tot in de diepste dalen.

De meeste sneeuw valt op zaterdag ook in de Dolomieten. Met gemak lokaal meer dan 35 centimeter. Ook het zuiden van Zwitserland en het westen van Oostenrijk valt lokaal meer dan 20 centimeter. De minste sneeuw is voor de regio Salzburg. Op zondag verwacht ik aan de noordkant van de Alpen nog wat sneeuwval. Op zondag kan daar lokaal nog meer dan 10 centimeter bijvallen.

De aangevoerde lucht wordt echter steeds droger en daarmee zal het uiteindelijk op zondagavond overal droog gaan worden. Maandagnacht als het overal droog is geworden komt het Duitse model Icon met onderstaande sneeuwkaart. Jackpot in Italië, met een gunstige stau kan het daar zeer lokaal weleens oplopen tot een 100cm sneeuw! Verder op de meeste plaatsen een vers dek tussen de 20 – 50 centimeter:

Flinke vorst

De winter is dan eindelijk in de Alpen. De aangevoerde lucht is arctisch. Het vriest overdag matig (kouder dan -5) in de dalen. In de nachten vriest het zeer streng en temperaturen lager dan -20 graden zijn haalbaar. Nieuwe sneeuw kan er wellicht maandag vallen in het westen van Italië als de oostelijke stroming daar stau kan veroorzaken met vochtige zeelucht vanuit Italië. Een zogeheten retour d’est. Dat is echter iets voor later, eerst de intrede van vrieslucht en sneeuw. En over een sneeuwvalgrens hoeven we het maandag dan niet meer te hebben! Blijf ons volgen!


Vier de winter in Duitsland

De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.

In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.

Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland


(Visited 11.831 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier