Afgelopen nacht zorgde een koufront voor een winterse inval in de Alpen. Met een aanhoudende Noordstau de komende dagen blijft het koud voor de tijd van het jaar. Met name in de Noord-Alpen kan sneeuw tot in de dalen vallen en de bergen kan meer dan een meter verwacht worden. In de Zuid-Alpen blijft het vaker droog en staat er stevige Föhnwind.

Noordstau gaat zorgen voor langdurige koude periode

Grote verschillen tussen het dal en de bergen gisteren. In het dal was het voorjaarsachtig, maar in bergen was het koud en stond een krachtige Zuidföhn voorafgaand aan het koufront. Afgelopen nacht bereikte het koufront de Alpen en zorgde deze voor een markante afkoeling. Een koude periode in maart is niet ongewoon en vaak wordt ook gesproken van Märzwinter (Maartwinter).

Wandeling rond de Thaurer Alm gisteren in de omgeving van Innsbruck. Voorjaarsachtig en de eerste bloemen waren alweer te zien.

Koud en veel wind gisteren op de Stubaier Gletscher. In de bergen is het nog altijd volop winter.

Vandaag is het een groot contrast in vergelijking met gisteren. De wind is gedraaid naar het noordwesten en het is aanzienlijk kouder. Vooral in de Noord-Alpen is de winter weer terug. De meeste sneeuw valt in de Noordweststau-gebieden, zoals de Zwitserse Alpen en in Arlberg in Oosternrijk. Hier kan vandaag zo’n 30 cm sneeuw vallen in de bergen. Verder staat er een stevige noordwestenwind in de bergen en zal de zonnig zich nauwelijks laten zien. Uitzondering zijn de Zuid-Alpen waar het Föhnig is.

Morgen nog geen weersverbetering en het blijft de Noordstau aanhouden. De sneeuwval houdt aan en bereikt ook de dalen, hoewel er lokaal ook grote verschillen zijn. De meeste sneeuw is morgen voor de West-Alpen en breidt zich later uit naar het westen. In de Zuid-Alpen is het meest droog en staat er veel wind.

Tot en met woensdag blijft de sneeuwval aanhouden in de Noord-Alpen. In de Noordwest- en Noordstau-gebieden kan in de bergen ruim een meter sneeuw vallen (ICON-EU via DWD)
Ook ARPEGE laat tot en met woensdag ruim een meter sneeuw zien met zwaartepunten de Zwitserse Alpen en het Oostenrijkse Arlberg (ARPEGE, via WXCharts.com)
Een aanhoudende Noordstau/föhn zorgt de komende dagen voor een winterse inval in de Noord-Alpen. Deze zal zich in de komende dagen verder intensiveren

Dinsdag en woensdag breidt de kou zich verder uit. Een aanhoudende noordelijke aanvoer brengt steeds koudere lucht naar Centraal-Europa. Vanaf woensdag draait de aanvoer meer richting noordoost en neemt de neerslagintensiteit af in de Alpen.

Een aanhoudende noordelijke aanvoer brengt de temperatuur komende dagen tot ver onder gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar (Temp. anomalie 850 hPa ECMWF voor donderdag 18 maart, WXCharts.com)

Vooruitzichten
De komende dagen staan in teken van de Noordstau. In de Noord-Alpen keert de winter weer terug en in de Zuid-Alpen is het Föhnig. Deze weersituatie lijkt tot zeker vrijdag aan te blijven houden. Pas richting volgende weekend zijn er tekenen van een weersverandering te zien, maar op dit moment is de kans groot dat de Alpen dan nog gevangen zijn door de koude lucht. Een opmerkelijke Märzwinter met veel sneeuw dit jaar.

Komende dagen blijft het koud voor de tijd van het jaar. De eerste helft van de week veel winterse neerslag in de Noord-Alpen. De tweede helft van de week drogen, maar blijft het koud. Pas richting volgende week toenemende kans op een weersverandering (ECMWF ensemble, prikpunt: Innsbruck)
(Visited 137 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Winter keert terug, Maartwinter Noord-Alpen”

 • Remco Graas
  14 maart 2021 at 10:02

  Kom maar door met de winter 🙂 Ik heb er geen probbleem mee!!

 • Johann
  14 maart 2021 at 10:29

  Gisteravond en vannacht veel wind op passage koufront en in de koudere maritiem polaire lucht eindelijk ook weer eens verse sneeuw! lokaal sneeuwt het tot 700 a 500 meter. In Wallis meldden Col du Grand St-Bernard 33cm en Leukerbad 26 cm Neushnnee. Beeld vanmorgen vanuit Kippel (Lötschental) Foto Diny Weemen

 • Daan
  15 maart 2021 at 13:56

  In Saint Sorlin d’Arves kwam vannacht ook al een bak sneeuw naar beneden en daar gaat minimaal nog zo’n pak bijkomen 🤗

 • MitchelJaf
  17 maart 2021 at 08:55

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!