Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen nacht zorgde een koufront voor een winterse inval in de Alpen. Met een aanhoudende Noordstau de komende dagen blijft het koud voor de tijd van het jaar. Met name in de Noord-Alpen kan sneeuw tot in de dalen vallen en de bergen kan meer dan een meter verwacht worden. In de Zuid-Alpen blijft het vaker droog en staat er stevige Föhnwind.

Noordstau gaat zorgen voor langdurige koude periode

Grote verschillen tussen het dal en de bergen gisteren. In het dal was het voorjaarsachtig, maar in bergen was het koud en stond een krachtige Zuidföhn voorafgaand aan het koufront. Afgelopen nacht bereikte het koufront de Alpen en zorgde deze voor een markante afkoeling. Een koude periode in maart is niet ongewoon en vaak wordt ook gesproken van Märzwinter (Maartwinter).

Wandeling rond de Thaurer Alm gisteren in de omgeving van Innsbruck. Voorjaarsachtig en de eerste bloemen waren alweer te zien.

Koud en veel wind gisteren op de Stubaier Gletscher. In de bergen is het nog altijd volop winter.

Vandaag is het een groot contrast in vergelijking met gisteren. De wind is gedraaid naar het noordwesten en het is aanzienlijk kouder. Vooral in de Noord-Alpen is de winter weer terug. De meeste sneeuw valt in de Noordweststau-gebieden, zoals de Zwitserse Alpen en in Arlberg in Oosternrijk. Hier kan vandaag zo’n 30 cm sneeuw vallen in de bergen. Verder staat er een stevige noordwestenwind in de bergen en zal de zonnig zich nauwelijks laten zien. Uitzondering zijn de Zuid-Alpen waar het Föhnig is.

Morgen nog geen weersverbetering en het blijft de Noordstau aanhouden. De sneeuwval houdt aan en bereikt ook de dalen, hoewel er lokaal ook grote verschillen zijn. De meeste sneeuw is morgen voor de West-Alpen en breidt zich later uit naar het westen. In de Zuid-Alpen is het meest droog en staat er veel wind.

Tot en met woensdag blijft de sneeuwval aanhouden in de Noord-Alpen. In de Noordwest- en Noordstau-gebieden kan in de bergen ruim een meter sneeuw vallen (ICON-EU via DWD)
Ook ARPEGE laat tot en met woensdag ruim een meter sneeuw zien met zwaartepunten de Zwitserse Alpen en het Oostenrijkse Arlberg (ARPEGE, via WXCharts.com)
Een aanhoudende Noordstau/föhn zorgt de komende dagen voor een winterse inval in de Noord-Alpen. Deze zal zich in de komende dagen verder intensiveren

Dinsdag en woensdag breidt de kou zich verder uit. Een aanhoudende noordelijke aanvoer brengt steeds koudere lucht naar Centraal-Europa. Vanaf woensdag draait de aanvoer meer richting noordoost en neemt de neerslagintensiteit af in de Alpen.

Een aanhoudende noordelijke aanvoer brengt de temperatuur komende dagen tot ver onder gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar (Temp. anomalie 850 hPa ECMWF voor donderdag 18 maart, WXCharts.com)

Vooruitzichten
De komende dagen staan in teken van de Noordstau. In de Noord-Alpen keert de winter weer terug en in de Zuid-Alpen is het Föhnig. Deze weersituatie lijkt tot zeker vrijdag aan te blijven houden. Pas richting volgende weekend zijn er tekenen van een weersverandering te zien, maar op dit moment is de kans groot dat de Alpen dan nog gevangen zijn door de koude lucht. Een opmerkelijke Märzwinter met veel sneeuw dit jaar.

Komende dagen blijft het koud voor de tijd van het jaar. De eerste helft van de week veel winterse neerslag in de Noord-Alpen. De tweede helft van de week drogen, maar blijft het koud. Pas richting volgende week toenemende kans op een weersverandering (ECMWF ensemble, prikpunt: Innsbruck)
(Visited 50 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

4 Reactie op “Alpen – Winter keert terug, Maartwinter Noord-Alpen”

 • Remco Graas
  14 maart 2021 at 10:02

  Kom maar door met de winter 🙂 Ik heb er geen probbleem mee!!

 • Johann
  14 maart 2021 at 10:29

  Gisteravond en vannacht veel wind op passage koufront en in de koudere maritiem polaire lucht eindelijk ook weer eens verse sneeuw! lokaal sneeuwt het tot 700 a 500 meter. In Wallis meldden Col du Grand St-Bernard 33cm en Leukerbad 26 cm Neushnnee. Beeld vanmorgen vanuit Kippel (Lötschental) Foto Diny Weemen

 • Daan
  15 maart 2021 at 13:56

  In Saint Sorlin d’Arves kwam vannacht ook al een bak sneeuw naar beneden en daar gaat minimaal nog zo’n pak bijkomen 🤗

 • MitchelJaf
  17 maart 2021 at 08:55

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer