Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  aan de noordflank van het Azorenhoog gaat een warmtefront een zachte en periodiek vochtige krachtige westelijke hoogtestroming inleiden die tot vrijdag zal aanhouden. Vrijdag trekt een koufront de Alpen binnen en volgt een portie koudere maritiem polaire lucht.

Warmtefront luidt zachtere weerfase in

Gisteren profiteerden vooral de westelijke en zuidelijke Alpen van de hogedruk en de zon. De oostelijke Alpen en speciaal de noordkant hadden echter te maken met veel bewolking waaruit lokaal ook wat (lichte) neerslag viel. Later op de dag (middag) begon het in het voorveld van een opkomend warmtefront dan ook in het oosten mooi op te klaren en kon er nog een tijd van de zon worden genoten. Het was niet koud met tot op 2000 meter positieve temperaturen en in het laagland en dalen lokaal 10 tot 13 graden.

Matterhorn. Zermatt Bergbahnen
Blik vanaf de psite op Rosswald met oa het Bortelhorn. Foto Francien Bakker
Robert Flack ‏@Rob_Flack Another cloudless day in Val D’Isere
Courchevel Officiel ‏@courchevel
Orcières Merlette

Warmtefront
In de namiddag en avond begon van het noorden uit weer (hogere) bewolking binnen te stromen als voorbode van een opkomend warmtefront waar we vandaag mee te maken gaan krijgen.

Vandaag dus geen Kaiserwetter maar daarvoor in de plaats veel bewolking, neerslag en vooral ook veel wind. Enkel in de zuidwestelijke Alpen en de gebieden aan de Alpenzuidkant zal de zon in afwisseling met wolken(velden) nog te zien zijn. Het meest slechte weer is voorbestemd voor de Alpennoordkant. Hier valt steeds weer neerslag en er staat een harde tot stormachtige wind uit westelijke richtingen.Met de westelijke stroming wordt voor de tijd van het jaar zeer zachte lucht aangevoerd en dat zien we ook terug aan de sneeuwvalgrens die meest tussen de 1500 en 2000 zal liggen, aanvankelijk kan het ook nog wat lager sneeuwen en datzelfde geldt voor de wat meer beschutte inner-alpine delen en dalen. Op 2000 meter wordt het -1 tot 3 graden en de vorstgrens varieert tussen de 1800 en 2800 meter.

Sneeuwvalgrens dinsdagmiddag tussen 1500 en 2250m (GFS)
Vooral de noordkant heeft vandaag te maken met slechte condities door sneeuwval en stormachtige wind. Tauplitz
Hauser Kaibling – Steiermark
Regen vandaag ook op de lagere delen van de Gerlosplatte

Woensdag en ook donderdag verblijven we aan de zuidkant van de jetstream in de krachtige westelijke hoogtestroming en de aanvoer van zeer zachte lucht. De lucht is dan wel een stuk droger en we krijgen na wegtrekkende neerslag woensdagochtend te maken met een mix van zon (opklaringen) en overtrekkende wolken(velden). Mocht er nog wat neerslag vallen dan zal dat pas boven de 1600 a 2000 meter in vaste vorm zijn. De vorstgrens vinden we pas boven de 2500 meter terug en in het laagland en de dalen stijgt het kwik tot 10 a 17 graden. De westenwind blijft stevig doorstaan en   in de bergen vooral woensdag ook nog stormachtig.

Na het warmtefront vertoeven we een aantal dagen in de zachte maar overwegend droge luchtmassa’s. GFS voor woensdag 22-02

Vrijdag koufront

Vrijdag krijgen we te maken met een koufront dat vrij rap met meer bewolking en neerslag over de Alpen trekt. Voor het front uit gaat de temperatuur door een föhnfase eerst nog even in de lift voordat op het front de föhn er weer uitgaat en de neerslag inzet. Er wordt dan koudere maritiem polaire lucht aangevoerd en de sneeuwvalgrens gaat weer dalen om uiteindelijk in de lagere delen uit te komen (tot 1000 a 700 meter).

Vrijdag en zaterdag tijdelijk in de koudere lucht, de zachtere lucht heeft zaterdag 00h00 west Frankrijk en de Benleux alweer bereikt! GFS T850hPa
Na korte Föhnfase tijdelijke markant kouder (GFS T850hPa, prikpunt St Anton
en ook dalende vorstgrens

Op 850hPA dalen de temperaturen aan de noordkant van + 6 naar -3 tot – 4 graden en vooral in de Nordstau gebieden van de Alpenhoofdkam (centrale en oostelijke Alpen) gaat neerslag van betekenis vallen. Hogerop zijn Neuschneehoeveelheden van  30 tot 50cm mogelijk, in de lagere delen minder. (zie kaart) Droog blijft het in de oostelijke en zuidoostelijke delen van Oostenrijk en deels ook de westelijke zuidelijke Alpen.

Neerslag en verdeling vlgs model Bergfex.ch voor donderdag tm zaterdag

De koudere winterse weerfase lijkt slechts een kort leven beschoren, zaterdag is het weliswaar nog koud met laatste sneeuw in de Nordstau, zondag stroomt met toenemende hogedruk en met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming alweer veel zachtere lucht vanuit het westen over de Alpen uit. In alle hoogtes gaan de temperaturen dan weer in de lift. De overgang zal door de hogedruk zonder neerslag verlopen. De maandag en ook dinsdag beloven met veel zon dan weer  zacht en zelf voorjaarsachtig te gaan verlopen.

ECMWF met de hoogtetrog die tot over de Alpen gaat lopen, in westen dan kouder, in oosten met föhn een heel stuk zachter. Veel neerslag aan de westelijke zuidkant (Südstau)

Vanaf dinsdag wordt de onzekerheid een stuk groter en de vraag is wat een Atlantische depressie hoogtetrog gaat doen. Het ECMWF laat het systeem via de Britse Eilanden naar Spanje en vervolgens in oostelijke richting tot over de Alpen doorlopen. Met dit scenario krijgen we met een krachtige Südstau (westelijke Alpen) en Südföhn te maken.

GFS met het afgesnoerde hoogtelaag voor donderdag 2 maart

Het GFS laat het laat en hoogtetrog meer westelijke afzakken en vervolgens snoert een apart hoogtelaag af boven het noordwesten van Spanje, boven Polen ligt dan een hoog. Deze variant leidt tot een meer zuidoostelijke hoogtestroming waarbij geen kou wordt aangevoerd.

Afgezien van de winterse fase vrijdag en zaterdag met sneeuw tot in de lagere delen ziet het er naar uit dat het verder vooral zacht en droog zal gaan verlopen. Vanaf dinsdag volgende week worden de onzekerheden erg groot.

GFS ensembles prikpunt Alpennoordkant
en westelijke zuidkant. Het ECMWF berekent vooor hier markant meer neerslag door de inkomende hoogtetrog en meer Südstau

Tot zover voor deze dinsdag, fijne dag en graag weer tot morgen. In Termen Oberwallis is het nu 4.4 graden en bewolkt. Ciao

Lawinegevaar 

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt nog een code ORANJE (3) en de hoge temperaturen die de komende dagen worden verwacht maken het sneeuwdek er ook niet stabieler op! Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Hoe snel het *fout” gaan gaan bleek recent weer hier in de Walliser Alpen (Nendaz) waar deze snowboarder heel veel geluk had dat hij het na kon vertellen!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016
Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.231 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier