Advertentie 

Algemeen;  onder invloed van een (hoogte)laag met kern boven het zuidwesten van de Britse Eilanden hebben de Alpen te maken met een westelijke hoogtestroming. Periodiek zorgen fronten voor onbestendig weer en moeten de temperaturen dagelijks terrein prijs geven. In de bergen wordt het winters met sneeuw tot in de hogere dalen.

Dalende temperaturen en sneeuwvalgrens

Door het zeer zachte oktober weer, voor Zwitserland de 5 warmste oktober maand sinds het begin van de metingen in 1864, is het met de sneeuw in de Alpen nog maar zeer karig gesteld. Enkel in de hogere delen, pak hem beet vanaf 2800 meter ligt er sneeuw of is er sneeuw van betekenis gevallen. De komende dagen zullen de Alpen echter een winterse metamorfose ondergaan waarbij het tot 1200 a 1000 meter kan gaan sneeuwen.

Schilthorn-Birg-2680m. Mooi is de nog zeer hoge sneeuwgrens te zien in de Berner Alpen
Steeds meer winterse trekjes gisteren in de westelijke (Franse) Alpen zoals ook in Tignes
Les Menuires

In het hooggebergte vanaf 2800 meter is het winters. Beeld vanuit Saas-Fee waar gisteren de gehele dag wat sneeuw viel

Hier in Termen genieten de koeien nog van het laatste gras. De komende dagen zullen de beelden met koeien in de sneeuw de media weer gaan halen! 

Gisteren begon onder invloed van een complex laag – Zed – Benedikt – en –Arne van het westen al wat minder zachte lucht over de westelijke Alpen uit te stromen. Dit ging gepaard met wat neerslag waarbij de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen al tot 1800 a 1600 meter daalde.

Fronten en isobaren kaart voor vandaag 12h00 opgesteld door de Deutsche Wetter Dienst (DWD)

Ook elders viel er steeds weer wat neerslag en de (föhnige) zonnevensters hadden niet al te veel in te brengen. Met tot 8 hPa drukgradient stond er vooral in de bergen een harde tot stormachtige föhnwind. Het warmst werd het in de noordelijke föhngebieden van de oostelijke Alpen met lokaal 18 tot 20 graden. Elders was het onder de bewolking en in de regen een heel stuk kouder. In de avond en nacht trok het koufront met veel wind en neerslag verder over de Alpen weg.

Vandaag maandag hebben achter het koufront te maken met luchtdrukstijgingen en wat drogere en zonnige condities. Het is voor de tijd van het jaar echter nog steeds vrij zacht met maxima van 13 tot 17 graden. Op 2000 meter wordt het -1 tot 2 graden en de sneeuwvalgrens varieert  tussen 1500 en 2000 meter. Algemeen geldt de hoogste temperaturen en sneeuwvalgrens naar het oosten toe.

In de westelijke Alpen neemt de bewolking vanuit het westen weer toe gevolgd door nieuwe neerslag. De weersverslechtering hangt samen met een koufront welke van west naar oost over de Alpen trekt. Achter het koufront stroomt tot dinsdag avond een volgende portie maritiem polaire lucht over de westelijke en centrale Alpen uit.

Terwijl het dinsdag in de westelijke Alpen achter het koufront weer wat droge wordt en opklaart krijgen dan juist de centrale en oostelijke Alpen te maken met neerslag. Het langst droog blijft het in de oostelijke delen en hier worden ook de hoogste temperaturen gehaald. De sneeuwvalgrens varieert dinsdag van west naar oost tussen de 1200 en 1600 meter, in de oostelijke delen vanaf 1800 tot 2100 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Woensdag is het wisselvallig met een mix van opklaringen en buien waarbij het vanaf 1100 a 1400 meter sneeuwt, in de oostelijke Alpen van west naar oost hogere temperaturen en sneeuwvalgrens (1300 tot 1600 meter)

Donderdag zorgt een overtrekkende tussenhoog tijdelijk voor drogere condities en krijgt ook de zon weer meer speelruimte. In de loop van de middag en avond krijgen we opnieuw te maken met de bewolking en neerslag van een volgend kou / occlusiefront. De sneeuwvalgrens gaat aanvankelijk weer wat ophoog (pre frontaal) alvorens in de loop van de vrijdag weer te dalen naar 1000 a 800 meter. Vrijdag bij aanhoudende en intensieve neerslag in de afgesloten grotere dalen ook nog lager. Zwaartepunt van de neerslag zal dan in zuidelijke Alpen komen te liggen

GFS 500 hPa voor vrijdag, de koers van het laag kan nog gevolgen hebben voor de temperaturen en neerslag. Met name de oostelijke Alpen zouden met deze koers met wat minder zachte (föhn) lucht te maken kunnen krijgen

Ook het weekend gaat onder de invloed van lagedruk koel en wisselvallig verlopen en mocht er neerslag of een bui gaan vallen waarbij het tot 1200 a 800 meter kan sneeuwen.

Zondag zou een tussenhoog opnieuw voor drogere en zonnige condities moeten gaan zorgen voordat een volgende depressie / (hoogte)laag vanaf de Bitse Eilanden richting het Europese continent komt afzakken en nieuwe neerslag en in de bergen sneeuw gaat brengen. De koers (positie) van het (hoogte)laag is nog onzeker en zal ook bepalend gaan worden voor het temperatuur-verloop.

GFS 500 hPa voor maandag 11 november

Bij een meer westelijke positie koers komen we in ieder geval tijdelijk aan de warme kant van het systeem met de aanvoer van zachtere lucht vanuit het zuidoosten. Zowel het GFS als het ECMWF berekenen in het verdere verloop een markant (hoogte)laag boven centraal Europa waarbij de polaire jet dan helemaal tot de centrale Middellandse Zee verloopt en we aan de koude kant ervan verblijven.

ECMWF voor woendag 13 november met de lagedruk en hoogtelaag boven west en centraal Europa

Veel neerslag in de Süd(West)stau
Met het komen en gaan van storingen wordt er de komende dagen behoorlijk wat neerslag berekend voor de Alpen. Het zwaartepunt van de neerslag ligt in de stau van de zuidwestelijke Alpen, de centrale Alpen zuidkant en met name de oostelijke Alpenzuidkant.  Hier zijn neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 mm en richting het zuidoosten ook nog meer.

Neerslag Arpege tot en met donderdagmiddag

Ook elders wordt het met 30 tot 80 mm een natte bedoeling. Minder neerslag valt er in de noordelijke en noordoostelijke Alpen (zie kaart hieronder voor de verdeling). Opvallend ook de extreme neerslag die in de Stau van de westelijke Balkan wordt berekend. Het Arpege model komt tot het einde van de week met neerslaghoeveelheden die tot 300 a 500 mm kunnen gaan oplopen en lokaal nog meer.

In de bergen tot een meter sneeuw
Boven de 1000 a 1200 meter kan sneeuw gaan vallen en vanaf 1400 meter moet rekening worden gehouden met een gesloten sneeuwdek. Tijdelijk kan door intensieve neerslag en begeleidende neerslag afkoeling ook tot nog wat lager een sneeuwlaagje ontstaan. Vanaf 1600 tot 1800 meter kan 20 tot 40 cm gaan vallen en vanaf 1800 meter neemt het sneeuwdek gestaag toe. Tot het einde van de week mag men zich hier verheugen op 40 tot 80 cm Neuschnee en in de hogere delen kan meer dan een meter gaan vallen.

Opmerking; de neerslaghoeveelheden worden door de diverse modellen nog verschillend berekend. Opvallend is dat juist het wat grovere GFS model minder neerslag berekend dan bijvoorbeeld het Arpege en Arome model met de hogere resolutie. Veel zal de komende dagen gaan afhangen hetgeen depressies met hun storingen precies gaan doen!

Hoe dan ook, mocht je de komende week in de Alpen onderweg zijn zorg dan voor een goede winteruitrusting en winterbanden zijn een must om niet in de problemen te komen. Verder dient het verkeer in toenemende mate rekening te houden met overlast door sneeuwval en bevriezing. In de bergen stijgend lawine gevaar!

Hoe het één en ander zich zal gaan ontwikkelen is aandacht voor de komende dagen. Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis. Actuele temperatuur 4.9 graden. Ciao

Rosswald vanmorgen met een klein zonnevenster

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 1.205 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier