Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; het rustige en vrij koude hogedrukweer houdt vandaag nog aan en de “Bise” neemt geleidelijk weer in kracht af. Vanaf dinsdag krijgen we met een geheel ander weerbeeld te maken. Dinsdag in de vorm van een koufront met wat sneeuw aan de noordkant en ook woensdag en donderdag koud met juist dan sneeuw in het zuidoosten. Tegen het einde van de week krijgen we te maken met een markante Südföhn en Südstau stroming met van west naar oost en zuid naar noord grote weer -temperatuur verschillen

Fotogenieke Hochnebel verovert de Alpen(dalen)

Gisteren stroomde zoals verwacht met een vrij krachtige noordoostelijke stroming in de onderste lagen van de atmosfeer een stuk koudere maar ook vochtiger lucht de noordelijke Alpendalen binnen. Ditmaal was de druk voldoende om ook de meer inner Alpine dalen te vullen en ook het Rhonedal in (Ober)Wallis moest er in de loop van de dag aan geloven.

Vanuit de ruimte gezien de Hochnebel die gisteren de Alpendalen veroverde
Meer in detail Oostenrijk Innsbruck (Tirol) Inntal
Remco Graas maakte deze foto vanuit de zonnige bergen met blik op het Nebelmeer boven het Inntal

In de ochtend zag je vanuit het westen de koudere vochtigere lucht al binnenstromen en werd de bovenste deksel (inversie) geleidelijk steeds verder opgetild. Hier in Termen op 1020 meter hoogte startte de dag nog met volop zon en steeg de temperatuur van -1 naar circa 2 graden rond het middaguur. Om circa 14h30 was de Hochnebel bovengrens dan gevorderd tot 1000 meter. De zon verdween en met de koudere lucht die dus vanuit het dal werd aangevoerd daalde het kwik in korte tijd tot een graad of 3 onder het vriespunt.

Temperatuur en dauwpunt verloop gisteren weerstation Termen. Mooi si te zien de sterke afkoeling vanuit het dal toe de Hochnebelgrens Termen bereikte (1020m)

Hieronder nog een paar fraaie shots vanuit de lucht boven de Hochnebel die onze scout en paraglider in opleiding Bas Laros gisteren boven het Rhonedal (Brig) maakte van de opkomende Hochnebel

Hieronder nog een animatie / timelapse van de Hochnebel gezien opgenomen met de webcam die over het westelijke Rhonedal / Brig-Glis kijkt. Links het Glishorn (2550m)

Sneeuwlaagje

Vandaag maandag neemt de hogedruk en de “Bise” stroming op nadering van een (hoogte)laag en koufront geleidelijk weer wat in kracht af. Daarmee zou ook de Hochnebel en mist weer moeten gaan afnemen en de zon weer wat meer speelruimte gaan krijgen. Het blijft altijd lastig om precies te zeggen waar en wanneer en of dat ook inderdaad gaat gebeuren. De aangevoerd lucht is vrij koud en al naar gelang, mist, Hochnebel, zon en ook hoogte wordt het een graad of -2 tot +7.

Dinsdag noordkant sneeuw

Dinsdag en woensdag krijgen we dan te maken met het hoogtelaag en een meelopend koufront dat van het noorden uit over de Alpen trekt. Met het front trekt ook een neerslag gebied mee en dat gaat na lange tijd dan eindelijk weer eens wat neerslag geven.

Het sneeuwlaagje voor de dinsdag vlgs het Arpege model

Omdat er zich een koude reservoir boven de Alpen heeft kunnen opbouwen zal de neerslag tot in de lagere delen en dalen meest in vast vorm gaan vallen. Algemeen zal de sneeuwvalgrens zich meest zo tussen de 400 en 800 meter ophouden.

Woensdag en donderdag zuidkant sneeuw

Omdat het (hoogte)laag tijdens zijn reis richting de Alpen afzwakt respectievelijk opvult zal het ook met de neerslaghoeveelheden wel meevallen. Met zwaartepunt voor de westelijke Alpennoordkant kan er 5 tot 15 cm vallen, hogerop eventueel ook nog wat meer. Weinig tot geen neerslag (sneeuw) valt er in het oosten en zuidoosten.

Dit zou echter op de woensdag en deels nog donderdag juist daar kunnen gaan veranderen. Boven het nog relatief warme wat van de Middellandse Zee ontstaat namelijk een apart Genualaag en deze gaat een wat vreemde koers volgen. In de loop van dinsdagnacht en op woensdag trekt het via noord Italië naar het noordoosten om vervolgens dan van de kaarten te verdwijnen.

Woensdag en donderdag dan sneeuw langs de oostelijke zuidkant door noord Italië laagje

Het zal echter langs de oostelijke Alpenzuidkant een tijdelijke Südstau stroming gaan geven en dat betekent dat ook daar neerslag / sneeuw gaat vallen. Dit zal dan met name op de woensdag en ook donderdag nog het geval zijn. Het is nog even afwachten hoe de koers precies zal zijn en hoever de sneeuw zich ook nog naar het westen (zuidkant) kan uitbreiden.

Donderdag komen de overige Alpen dan tussen de storingen in tijdelijk in een wat rustiger en droge  vaarwater. Het is overwegend droog en koud, in het zuidoosten (Karinthie) valt zoals gezegd eerst nog neerslag / sneeuw.

Inzettende Südföhn – Südstau

Vanaf vrijdag en in het weekend krijgen we te maken met een markante hoogtetrog en depressie (hoogtelaag) die via de Britse Eilanden naar west Frankrijk (Bretagne) koerst. Vooral op wat grotere hoogte is het systeem gevuld met zeer koude polaire lucht. Het meelopende polaire front dat de scheiding vormt tussen de verschillende luchtmassa’s komt vrijdag noord zuid georiënteerd over de Alpen te liggen. Aan de west kant de koudere lucht aan de oostkant ervan zachter lucht die vanuit het zuiden wordt aangevoerd.

Markante twee (drie) deling

In de westelijke Alpen en speciaal de zuidkant als ook de oostelijke Alpenzuidkant gaat in vrijdag in het overgangsgebied neerslag vallen en in de Südstau zijn daarbij grote neerslaghoeveelheden te verwachten. Omdat de koudere lucht hier niet verdreven zal worden en er met het koufront ook weer koudere lucht instroomt zal de neerslag vanaf 800 tot 1200 meter in vaste vorm gaan vallen. Met aanhoudende en intensieve neerslag sneeuwt het door begeleidende neerslagafkoeling tot in de dalen (400 – 600 meter).

GFS voor vrijdagmiddag

Ten oosten van het front gaat de zuidelijke stroming aan de noordkant een Südföhnfase inleiden. Hier is het meest droog en aan de noordkant föhnig. In de bergen Föhnsturm met windsnelheden die orkaankracht kunnen bereiken. Sneeuw valt er langs de oostelijke zuidkant.

Polaire front weekend

In het weekend zou het wat slepende polaire front dan wat verder naar het oosten moeten gaan doorschuiven en kan de neerslag en sneeuwval zich ook verder naar het noorden toe uitbreiden. Deze ontwikkelingen zijn in detail echter nog zeer onzeker. Veel zal dan gaan afhangen van de exacte positie van het polaire front (kou / warmtefront) maar ook regionale aanstroming die het verschil gaan maken tussen Föhn, neerslag en temperatuur. Op dit moment valt daarover nog weinig zinnigs te zeggen mede ook omdat juist die kleine verschillen door de weer modellen niet goed dan wel verschillend worden weergegeven.

Ter verduidelijking van de scherpe grenzen hieronder de situatie voor zondag 00h00 T850 hPa met op de onderste kaart globaal de sneeuwvalgrens vermeld

Met het polaire front tot over de Alpen belooft het vanaf vrijdag tot en met maandag een heel spannende zaak te gaan worden met waarschijnlijk extreme verschillen op kleinere ruimte en tussen west , oost, en noord. Ter vergelijking hieronder ook nog de GFS ensembles voor de noordkant (prikpunt Salzburg) en de zuidkant (Karinthie)

Sneeuwverwachting

Het moge duidelijk zijn dat sneeuw technisch nog niet alles in kannen en kruiken is en we nog even een flinke slag om de arm moeten houden. Vrij zeker lijkt wel dat de gehele Alpenzuidkant zich mag gaan verheugen op veel neerslag die meest in vaste vorm gaat vallen. In het best case scenario kan daar hogerop tot en met maandag maar zo 100 tot 200 cm gaan vallen en mogelijk nog meer. In de lagere delen wordt het nog even spannend wat de neerslagafkoeling precies met de sneeuwvalgrens gaat doen.

Elders gaat er 20 tot 40 cm vallen en hogerop bij gunstige aanstroming (Stau) ook nog meer. Ook hier wordt het echter nog billen knijpen met betrekking tot de neerslaghoeveelheden, sneeuwvalgrens in strijd met de Föhn.

Hieronder de ECMWF kaarten sneeuwhoogte -sneeuwdek, ter vergelijking die van vandaag en die voor maandag 00h00.

Aanhoudend winters

Vanaf of misschien al in het weekend gaat de koudere lucht overal terrein winnen en gaat het dan duidelijk onderkoeld en winters verder. De temperaturen komen onder het langjarig gemiddelde te liggen en met de “koudere” lagedruk die gevangen boven grote delen van west en centraal Europa kan er steeds weer wat sneeuw of een sneeuwbui vallen.

ECMWF 500 hPa voor 9 december met de kou opgesloten tussen 2 “warme” hogedrukgebieden

Sneeuw, regen of Föhn, hoe dan ook wij gaan het de komende dagen allemaal op de voet vervolgen en eventueel ook dan wat live beelden / vlog. Ik zou zeggen blijf het hier allemaal volgen en hoe dan ook, één ding is zeker “winter is coming“. Fijne dag vanuit een koud en Hochnebelachtig Termen in Oberwallis. Boven de 1100 meter schijnt de zon. Beeld webcam Rosswald (1800m)

(Visited 1.767 times, 1 visits today)
Advertentie

12 Reactie op “Alpen – Winter is coming, weekend super spannend (sneeuw)”

 • Erwin
  30 november 2020 at 12:24

  Prachtig bericht Johann. Ook voor de lage landen zit er rond sinterklaas mogelijk een sneeuwverrassing in het vat. Zeker als het laagje een nog iets Zuidelijkere trekrichting heeft. De Pararun van de gfs06 laat zien dat het mogelijk is! In die run krijgt Belgie het witte goud.

  • Johann
   30 november 2020 at 13:17

   Scherp gezien Erwin. Interessant de koers en gedrag van het indraaiende (hoogte)laagje via Nederland naar de Z Noordzee. Het systeem is vooral op wat grotere hoogte gevuld met zeer koude lucht (-32 graden op 500 hPa) en splits zich in twee kernen op. Ten noorden van de hoogteas(sen) kan het met een meer continentale stroming (ZO) dan zomaar een winterse verrassing gaan geven in de periode van 5 tot 7 december met (natte) sneeuw(buien). Ook de progtemps laten dit toe, zaterdag op T850 hPa -4 tot -5 graden en DP rond en ook onder het vriespunt landinwaarts!

 • Hansvk
  30 november 2020 at 14:35

  Mooi bericht. Dat wordt webcams kijken de komende tijd.

 • Erwin
  30 november 2020 at 20:03

  EC oper komt voor de LL op 5-12 ook met een mogelijke (natte) sneeuw situatie. Zoals Johann beschreef zijn de bovenluchten koud genoeg en mits de intensiteit voldoende is zie ik met de bijbehorende neerslagfkoeling de neerslag in delen vsn de LL we als natte sneeuw vallen.

  • Erwin
   30 november 2020 at 20:04

   we=wel

 • Erwin
  30 november 2020 at 20:09

  Op woensdag 9 december lijkt de sneeuwkans im de LL ook zeker aanwezig en dan met name voor Nederland en wel boven de grote rivieren.
  @Johann, kan er een kort LL weerbericht worden gemaakt anders moet ik steds posten onder het Alpenweerbericht.

  • Johann
   30 november 2020 at 20:29

   Ik heb helaas vanavond niet zoveel tijd voor apart weerbericht. Anders stuur even wat tekst of een synoptisch stukje op dan kan ik dat alvast wel plaatsen (voor de discussie)

 • Erwin
  30 november 2020 at 23:25

  GFS18u oper laat vooral een Zuiddump zien. Vooral het grensgebied van Oostenrijk, Slovenie en Italie krijgt een enorme bak neerslag!

 • Johann
  1 december 2020 at 10:08

  Pünktlich met de start van de meteorologische winter kwam ook de sneeuw! In grote delen van Zwitserland valt tot in de lagere delen sneeuw en is het sneeuw bedekt. Foto tuin Termen (1020m)

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier