Avond update weermodellen

Globaal / Meso
Het gaat vanaf het weekend heel spannend worden en dat geldt speciaal voor de winterse details! Echter is het op deze toch nog vrij lange termijn (prognose 4 tot 10 dagen) altijd nog lastig en ook tricky om neerslag en in het bijzonder sneeuw te bespreken, pin je je er teveel op vast wil dat nog wel een resulteren in teleurstelling.

Daarbij moeten we ook goed in ons achterhoofd houden dat we ons hoofdzakelijk ook nog moeten orienteren aan de globale weer modellen UKMO, GFS en ECMWF die zoals bekend moge zijn met een vrij grof “raster” werken en rekenen. GFS bijvoorbeeld 40 x 40 km raster en 100 x 100 km content kaart en 50 x 50 km midden Europa. ECMWF 35 km, met de high resoltion 9 tot 16 km

Voorbeeld “grid” ECMWF model

‘finemesh’ modellen
Langzaam maar zeker kunnen we ons de komende dagen ook gaan focussen op de modellen die met een veel fijnere “oplossing” – raster) werken (tot zelfs 1 x 1 km) , de zogenaamde meso- modellen (Hirlam, Arpege en in het bijzonder Arome). Voor wat betreft de details presteren deze met name voor de Alpen met zijn vele dalen en bergen veel beter! Dat biedt dus perspectief. In de avond en nacht verder naar het oosten uitbreidend en zaterdag in de loop van de dag inkomend koufront.

Laten we een kijken wat de weermodellen voor vanavond voor ons in petto hebben en of zich ten opzichte van de vorige model-uitdraai nog belangrijke verandering hebben voorgedaan;

Winter is coming, al geboekt? 

GFS:
Vrijdag in het westen en zuiden toenemende bewolking in de middag gevolgd door eerste frontale neerslag. In de avond en nacht verder naar het oosten uitbreidend en zaterdag in de loop van de dag inkomend koufront.

Sneeuwvalgrens aanvankelijk tussen 1800 en 2000 meter in loop van de avond en nacht van westen uit dalend naar 1000 tot 500 meter, in oosten eerst nog hoger. Hieronder nog een animatie van opkomende frontale neerslag en vervolgens sneeuw accumulatie.

Kou -sneeuw-front nr. 2
Dinsdag volgt een volgende storing vanuit het noordwesten en dan gaat het van west naar oost overal weer sneeuwen. Sneeuwval grens dan overwegend in vaste vorm, spannen kan het nog even worden naar het oosten toe wanneer pre-frontaal wat zachtere lucht wordt aangezogen.

Tweede koufront staat voor dinsdag op het weermenu, de neerslag zal dan direkt als sneeuw gaan vallen. De koude lucht is inmiddels tot ver naar het zuiden uitgestroomd (ingetekende blauwe lijn)

Ook de rest van de week gaat onbestendig en winters verlopen met steeds weer sneeuwval of sneeuwbuien.

GFS12 ensembles prikpunt centrale Alpennoordkant

ECMWF
Ook het ECMWW is consistent voor wat betreft de winterinval. In grote lijnen ontlopen de 2 weermodellen elkaar niet veel in het grootschalig stromingspatroon / blokkade.

ECMWF voor zaterdag, mooi in lijn met GFS en ook UKMO

Zeker tot begin december blijft het winters met op zaterdag en dinsdag / woensdag frontale neerslag. Dinsdag en woensdag dan vrijwel alles in vaste vorm tot ver down under!

ECMWF voor 2 december met onophoudelijk de noordelijk stroming met koude lucht. Sneeuw storingen gaan periodiek sneeuwval geven in het gehele Alpengebied.

Hieronder nog 2 kaarten m.b.t. de T850 hPa anomalie, dus de afwijking ten opzichte van het langjarig klimatologische gemiddelde. Vergelijk vandaag kaart 1 met maandag kaart 2.  De verzachting maandag boven de Britse Eilanden heeft te maken met het laagje dat dinsdag en woensdag sneeuw gaat brengen in de Alpen en Middelgebergtes, Tijdelijk dan ook even wat minder koud.

Ten slotte nog even de neerslag / sneeuw verwachting tot dag 5 aan de hand van het WRF – GFS model

Tot zover deze extra update, fijne avond nog en graag weer tot morgen met ook dan hopelijk weer mooi winterse vooruitzichten. Ciao

Vragen, suggesties of gewoon lekker mee discussiëren of je eigen visie geven dan kan dat in de reacties. Eventueel zullen we deze er uit lichten en op de site of in een Vlog extra aandacht geven. En natuurlijk horen en zien we ook graag waar een ieder zich in de sneeuw ophoudt en vermaakt! Kom er maar in zou ik zeggen en op voor een mooi winterseizoen…………

Ennuh ….kijk ook eens op Facebook en ding mee naar een heel fraaie kaart/poster van de Alpen! Met 633 gebieden is dit de meest uitgebreide kaart ooit van de skigebieden in de Alpen. Alle gebieden met meer dan 5km pistes staan hierop. een echte eye-catcher in jouw huis of op kantoor.

Zie link  –Alpenweerkaart 

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 702 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Winter is coming, een extra avond update”

 • Bertil Blaas
  22 november 2017 at 19:59

  Perfect Johann. Ik kan niet wachten en loop helemaal warm door de ontwikkelingen.
  We blijven allen volgen !.
  Mv.Gr. Bertil.

  • Johann
   22 november 2017 at 20:26

   Thx Bertil. Wij ook niet.

 • Remco Mienis
  22 november 2017 at 20:27

  Wordt smullen dit weekend. Hopelijk blijven de beide modellen op dit spoor. Hand en hand

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer