Algemeen: het zeer krachtige hoog – Yörn – heeft zijn zwaartepunt  wat naar het oosten verplaatst en ligt vandaag met zijn kern boven Tsjechië. Het hoog zal langzaam verzwakkend tot in het nieuwe jaar het weerbeeld in de Alpen bepalen. Op 2 januari volgt van het noorden uit een eerste winteroffensief, tegen het einde van de week volgt een tweede en waarschijnlijker krachtigere poging.

Volgende week sneeuw Nordweststau gebieden

Inmiddels is er ook een einde gekomen aan de Nordstau sneeuwval in de oostelijke Alpen waarbij er vooral in delen van de Salzburg en de Steiermark 10 tot 30 cm en lokaal ook nog meer sneeuw is gevallen waarbij het tot in de lagere delen sneeuwde.

15676261_1251408068258164_6362547324609143110_o
Zauchensee Skiparadies
schladming-rohrmoos-pichl
Schladming-Rohrmoos-Pichl
15774965_1251408174924820_5120208379910833749_o-1
Dat lijkt er tenminste weer op. Verse sneeuw in Salzburg – Zauchensee Skiparadies en volgende week komt Nachschub!

Vervelende bijkomende factor was echter een harde tot stormachtige wind met in de bergen storm met windstoten tot orkaankracht. Dit zorgde ervoor dat de sneeuw in de bergen sterk vervracht werd (Treibschnee) en daardoor voor op zogenaamde “Kammlagen” deels ook precaire situaties zijn ontstaan door de vorming van overhangende “Schneebrettlawinen”. Hier geldt dan ook een lawinegevaar code “oranje” (erheblich)!

atlaw
ggnspit
Inmiddels schijnt ook in het Grossglockner gebied de zon weer. Mooi is te zien hoe de harde wind zijn sporen in de sneeuw heeft achtergelaten

Elders in de Alpen gisteren weer het bekende beeld: zon zon en nog eens zon…

giuseppe-casile2
Zermatt foto Giuseppe Casile (FB)
kanzelwand2812
Kleinwalsertal Mittelberg Kanzelwand via Hans ter Braak (FB)
c0sfxxkwgae5q0r
Val d Isère
valtho
Val Thorens

Inmiddels is de Nordstau door de toenemende hogedruk ook in de oostelijke Alpen er weer uit gegaan en is ook de bewolking aan het oplossen. Momenteel valt er lokaal in de Staugebieden nog wat lichte sneeuw maar geleidelijk wordt het dan droog en lost de bewolking meer en meer op en gaat net als elders in de Alpen de zon weer schijnen. In de dalen en lagere delen onder de invloed van de subsidentie inversie in de hogedruk natuurlijk in de onderste lagen van de atmosfeer weer die koudere plaklaag waar lokaal mist en Hochnebel de zon kunnen frustreren (zie radarbeeld – grijze vlekken)

rad2912
Radarbeeld Alpen 09h50. Bron WetterOnline.de

De komende dagen zal hoog Yörn geleidelijk gaan afzwakken maar tot in het nieuwe jaar het weerbeeld in de Alpen blijven bepalen. Het weerbeeld zal dan ook weinig veranderen en in de bergen kunnen we volop genieten van de zon. De nachten en ochtenden zijn “frostig” koud, overdag is het vooral in de bergen zacht. De hoogste temperaturen worden tussen de  800 en 1200 meter gehaald, hier kan het kwik tot 10 a 12 graden stijgen. Op 2000 meter wordt het 0 tot 2 graden en het nulgraden niveau ligt algemeen tussen de 2200 en 2000 meter en deels ook tussen de dalen en 500 meter (inversie)

bad-kleinkirchheim
In de schaduw is het koud, koud genoeg zelfs voor de kunstsneeuwproductie zoals hier op 1000 meter hoogte in Bad-Kleinkirchheim

Al dagen schermen de weermodellen met een “winter”inval die op 2 januari moet gaan plaatsvinden. Over een breed front gaat dan tussen een volgende hoog boven de Atlantische Oceaan en een afzakkende depressie boven Scandinavië veel koudere en ook vochtigere lucht naar het zuiden toe afzakken. Ook vanochtend zien we deze ontwikkelingen weer terug echter is nog steeds niet duidelijk hoe dat precies gestalte zal gaan krijgen. Deze onzekerheid wordt veroorzaakt door het gedrag van de depressie die richting de Oostzee gaan trekken en hetgeen het hoog boven de Atlantische Oceaan gaat doen. Het GFS laat de hogedruk vanmorgen weer vrij snel naar het oosten toe uitbreiden waardoor de koudere lucht en het sneeuwfront moeite zullen gaan krijgen om zich over het gehele Alpengebied te kunnen uitbreiden. Het ECMWF laat het koufront wat sneller en verder tot over de Alpen doorschuiven maar ook hier zien we navolgend de hogedruk er wee inkomen.

hooglaag2912
ECMWF maandagnacht – dinsdag met koufront passage en sneeuw

De “waarheid” zal wel ergens in het midden liggen en dus gaan we er vanuit dat het koufront met sneeuw in de nacht van maandag op dinsdag en op dinsdag de Alpen zal binnentrekken. Met het binnendringen van de koudere polaire lucht gaat de sneeuwvalgrens snel tot in de lagere delen en dalen afzakken. Vooral aan de noordkant van de centrale en oostelijke Alpen gaat dan sneeuw vallen, hoe minder naar het westen en zuiden als ook inner-alpin hoe minder sneeuw dan wel het blijft gewoon droog. De zuidkant kan helaas niet profiteren van het front (nordföhn) en zoals het er nu naar uitziet ook niet van de inzettende cyclogenese boven de Middellandse Zee doordat de hogedruk teveel naar het zuiden en oosten toe doordrukt en een Genua of Adria laag niet goed uit de verf komen.

genua2912

Woensdag en donderdag zien we de polaire jet noordwest-zuidoost net ten oosten van de Alpen verlopen. Goede kansen dat er dan vooral in de Nordstau van de centrale en oostelijke Alpenhoofdkam steeds weer sneeuw gaat vallen. Het zwaartepunt zal dan vooral in de Nordweststau gebieden van de Vorarlberg (Kleinwalsertal!) en Salzburg komen te liggen, hier kan 40 tot 60cm sneeuw gaan vallen. Elder is het met 10 tot 30 meest wel gedaan. Hoe verder naar het zuiden en zuidwesten dan wel westen hoe minder neerslag of het blijft zoals al eerder gezegd gewoon droog!

ecrr2912ch
ECMWF sneeuwval tot donderdag avond cumulatief
ecoost2912
en voor de oostelijke Alpen

Opgemerkt dient nog te worden dat het GFS in tegenstelling tot hert hierboven beschreven scenario minder optimistisch is met de sneeuwval in de Nordstau. De operationele run laat de hogedruk veel meer doorkomen waardoor er ook veel minder neerslag zal gaan vallen! De operationele run is vandaag echter weer een eigenwijs buitenbeentje. Des temeer een rede om de operationele uitdraai van het ECMWF te volgen (is ook veel mooier natuurlijk)

gfsens2912
GFS (GFS00) ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen, rond de 6 januari even weer die verzachting door overtrekkende hoog en de tijdelijke zachtere zuidelijke stroming

Vanaf donderdag trekt het hoog dan verder naar het zuidoosten en gaan we op herhaling. Het wordt met een tijdelijk naar zuid of zuidwest draaiende stroming weer wat zachter en droog. Een volgende kou uitbraak met meer sneeuw staat dan voor het weekend gepland.

ec00zater
Volgend weekend volgend “winter offensief” ECMWF voor zaterdag 7 januari

Zoals de kaarten er nu bijliggen (GFS en ECMWF) zal een volgend koufront met sneeuw de Alpen in de loop van de zaterdag binnentrekken. Of dan eindelijk ook de overige Alpen sneeuw van betekenis gaan krijgen (Genualaag) is nog even afwachten en gaan we de volgende dagen vervolgen.

Tot zover voor deze donderdag ochtend vanuit een opnieuw zonnig Termen in Oberwallis. Fijne dag en graag tot morgen maar weer. Ciao

klan2912
Prima wintersport mogelijkheden in Oberwallis, piste Kläna – Rosswald met blik in het nog steeds groene Rhonedal en tot circa 1800 meter

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.002 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Winter gaat in offensief – dinsdag eerste kou -sneeuwfront”

 • Luc
  29 december 2016 at 12:32

  Hoi, de regio Tirol (Gerlos) behoort toch ook tot de Noordalpen veronderstel ik (geen Inneralpen ?)
  En krijgt dan ook zijn portie wit goud vermoed ik zo ?
  In ieder geval, dat hoop ik toch haha

  • Johann
   29 december 2016 at 19:09

   @Luc Gerlos mag je nog net tot de noordkant rekenen maar begint toch ook al aardig inner-alpine trekjes te vertonen. Mocht het met de N of NW Stau gaan lukken dan gaat Gerlos dus ook zeker van het witte spul profiteren. De vraag is echter alleen in hoeverre de hogedruk komt afzakken en de neerslag er vanaf dinsdag al of niet weer snel zal uit gaan halen. Gaat nog spannend worden en dat geldt helemaal voor de langere termijn wanneer zeer koude arctische lucht incl sneeuwstoringen richting de Alpen trekken!

 • Kris Mampaey
  29 december 2016 at 13:18

  Wat is het verschrikkelijk spannend! In mijn afgelopen 16 skijaren heb ik dit nog niet meegemaakt.
  Vorig jaar is het ook pas 2 weken voor aankomst in Châtel beginnen sneeuwen. Nu ziet het er naar uit dat we tot op een week van onze aankomst in Samoëns (15jan) nog de eerste sneeuw moeten zien vallen.
  Vanavond komen we met de jongens van ons skigezelschap bijeen voor wat afspraken.
  Het zal er op aankomen om eventueel extra gezelschapspelen mee te nemen of extra wax voor de ski’s.
  We blijven het stressvol en met veel interesse volgen.
  Groet, Kris

 • Johann
  29 december 2016 at 13:34

  @Kris Ik zolang ik nu in Oberwallis ook niet. Vooral de record droogte is opvallend. Sinds 150 is het niet meer zo droog geweest in delen van Zwitserland en hier in Wallis. Vanaf 19 november ook geen druppel meer gevallen in sommige delen. (vanavond meer daarover op de site)

  Als deze slag nog wordt ingehaald dan wel gladgestreken dan mogen we ons gaan opmaken voor een hele interessante winter! Voorlopig blijft het aan de zuidkant echter nog kurkdroog, noordkant volgende week dan eindelijk sneeuw. En op de wat langere termijn steeds mooiere kaarten bij zowel EC als ook GFS (ens als ook opers) En wat een prachtie uitdraai perst die GFS06 er weer uit! Nu nog even vasthouden weermodellen en #alleskomtgoed lG J

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer