Advertentie 

Algemeen:  de invloed van hogedruk neemt verder af maar met een zuidwestelijke hoogtewinden wordt vandaag nog zachte lucht aangevoerd. Uitgaande van een depressie bij de Baltische Staten gaat een eerste koufront in de loop van de dag een een veel koelere en onstuimige weer-periode inleiden, de sneeuwvalgrens daalt en in de bergen gaat het stormen!

Onstuimig, in de bergen (zware) storm / orkaan

Donderdag konden we nogmaals genieten van een fraaie en rustige en vooral ook zachte herfstdag. In de middag werden er zelfs bijna zomerse temperaturen gehaald met als topper de omgeving van Basel(land) alwaar het kwik tot 23.7 graden opliep. Zeer zacht was het ook in Wallis met temperaturen tot 22 graden. Ook hogerop was het in de volle zon gewoon zweten geblazen met een vorstgrens meest zo rond de 4000 meter.

Hieronder een impressie vanuit Rosswald in Oberwallis tijdens een wandeling vanaf 1800 naar 2400 meter (Saflischpas).

Gisteren schreven we al uitgebreid over koufronten (3) die vandaag, zondag en medio volgende week voor markant kouder en vooral ook onstuimig (berg)weer zullen gaan zorgen. Ook gisteravond en vandaag zien we deze ontwikkelingen in grote lijnen weer netjes terug bij de diverse weermodellen.

De vrijdag start deels nog vriendelijk met een mix van (hoge) bewolking en zon. In de loop van de ochtend neemt op nadering van een koufront de bewolking toe, trekt de wind verder aan en volgt er neerslag. Het zwaartepunt van de neerslag ligt naar het oosten toe (noordkant) tijdens frontpassage is ook een klap onweer mogelijk, het zuiden houdt het met een aantrekkende en krachtige Nordföhn droog.

De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van de koudere lucht naar 2200 tot 1800 meter in het westen en tot 1400 meter in het oosten. In de namiddag en avond wordt het geleidelijk weer droog, in de oostelijke Alpen kan er tot in de nacht nog neerslag (buien) vallen.

Radarbeeld 09h15 via WetterOnline.de

In de bergen volgt een eerste markante afkoeling waarbij de vorstgrens daalt van 2900 meter naar 2100 meter in het westen en tot 1600 meter in het oosten. Op 2000 met daalt het kwik naar  3 tot – 2 graden. Aan de zuidkant algemeen hogere temperaturen en zoals gezegd droog!

Zaterdag profiteren we van een overtrekkend tussenhoog en wordt het afgezien van rest bewolking (ochtend oosten) en overtrekkende hogere wolkenvelden met de zon erbij een heel aardige dag. Even meepakken want voor zondag gaat een volgend actiever koufront voor een volgende weersverslechtering zorgen en wordt er nog wat koudere maritiem polaire lucht aangevoerd.

GFS voor zondag 12 uur

In de loop van de dag gaat de neerslag tot een hoogte van 1700 a 1400 meter in sneeuw over en in de avond sneeuwt het aan de noordkant tot circa 1000 meter. Het zwaartepunt van de neerslag ligt in de Stau van de centrale en oostelijke Alpennoordkant. Ook de wind gaat zondag een thema worden met in de bergen windsnelheden die orkaankracht zullen bereiken!

Extra aangejaagd door de jetstream wordt de wind een thema (zware storm bergen)

Betere condities vinden we ook nu weer naar het zuidwesten en zuiden toe. Met een drukgradiënt van 14 hPa noord-zuid staat er een harde tot stormachtige föhn die tot ver in dalen zal doorstaan.

Maandag gaat koud verlopen en vooral langs de oostelijke Alpennoordkant valt nog laatste neerslag (buien) In de loop van de dag keert met toenemende hogedruk invloed van west naar oost de rust weer terug in de atmosfeer en vanaf dinsdag gaan ook de temperaturen weer wat in de lift. Droog en zonnig weer mogen we in de westelijke en zuidelijke Alpen verwachten.

Tot en met dinsdag wordt er vooral in de oostelijke Nordstau neerslag van betekenis verwacht waarbij opgemerkt dient te worden dat de neerslaghoeveelheden per model behoorlijk verschillen. Lokaal bij gunstige Stau zou ern tussen de 50 en 100 mm kunnen gaan vallen (GFS). Minder neerslag berekent het ECMWF dat met 20 tot 50 mm op de proppen komt. Zwaartepunt jeweils noordelijke Oostenrijkse Staugebieden!

GFS neerslag / sneeuw
en ECMWF

Woensdag komt geleidelijk de klad er weer in en op nadering van een warmtefront neemt de bewolking overdag weer toe gevolgd door regen en boven de 1800 a 2000 meter sneeuw. In de oostelijke Alpen (noordkant) sneeuwvalgrens in de loop van de dag stijgend van 1100  a 1300 meter naar 1700 tot 1800 meter.

In de loop van de donderdag volgt het koufront en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer een dalende trend in zetten. In de avond sneeuwt het aan de noordkant weer tot een hoogte van van 1200 a 900 meter en vrijdag kan het sneeuwen tot 1000 a 700 meter en in het noordoosten bij intensieve neerslag ook nog lager! De wind is hard tot stormachtig en in de bergen gaat het weer stormen!

Donderdag gaan we op herhaling met een volgende 3e koufront

De ontwikkelingen vanaf donderdag met het 3e koufront en zijn echter ook vandaag nog niet geheel duidelijk en dat geldt ook voor de langere termijn richting en in het weekend. Zowel koudere als ook weer zachtere oplossingen zijn mogelijk! Voorlopig laten we dat dan ook nog maar even voor wat het is.

ECMWF (EC12) ensembles met de operationele uitdraai als warm lid binnen de ensemble bandbreedte

Vanuit een inmiddels bewolkt en sterk winderig Rosswald in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen dan weer verzorgd door Lander van Tricht. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 555 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier