Advertentie 

Algemeen: aan de oostflank van hoog – Ulrike – met kern boven Frankrijk en lage druk boven oost Europa wordt vandaag met een noordelijke hoogtestroming koude en vochtige lucht aangevoerd die aan de noordkant van de Alpenhoofdkam stuwt. De zuidkant profiteert van de Nordföhn. Dinsdag komt er (voorlopig) weer een einde aan de koude noordelijke stroming en Nordstau en met toenemende hogedruk keert de rust en warmte in de atmosfeer weer terug.

Geleidelijk weer zachter, vrijdag volgende winter inval

Geheel volgens verwachting heeft koude martieme polaire lucht zich over de Alpen uitgebreid en aan de thermische hoogstandjes is dit weekend een einde gekomen. Maar liefst 10 tot 12 graden kouder is het geworden en in plaats van 20 tot 23 graden moesten het het doen met 10 tot 13 graden en in de neerslag aan de noordkant zelfs nog met minder.

Hans ter Braak meldde gistermiddag sneeuwval en vorst vanuit Mittelberg. Via Twitter @hansterbraak
wat een verschil met een paar dagen geleden vanuit hetzelfde Mittelberg. Foto via Twitter Jacomien Heeres‏ @Klostertalfan

Ook in de bergen was de afkoeling markant en geleidelijk ging de neerslag tot een hoogte van 1600 a 1500 meter steeds meer in sneeuw over en boven de 1600 a 1800 meter werd het compleet winters met temperaturen die tot of onder het vriespunt daalden.

Winter comeback in de Franse Alpen – Tignes‏ @TignesOfficiel
Winterse avondstemming in Valt Tho ❄️ Val Thorens ❄️‏ @Val_Tho

Naast de afkoeling en neerslag (sneeuw) hadden we ook nog eens te maken met een harde tot stormachtig wind en in de bergen storm met windsnelheden die tot 80 a 100 km/h piekten. De Konkardiahütte SAC in Oberwallis registreerde zelfs windsnelheden tot 104 km/h en  met een temperatuur van -7 graden was het voor het gevoel (berekend) -24 graden.

Betere condities konden we meldden vanuit de zuidkant van de Alpen door de afdrogende en opwarmende werking van de Nordföhn ( drukgradiënt tot 10 hPa west en 5 hPa oostelijke zuidkant). In het Zwitserse Ticino steeg het kwik met de föhn lokaal zelfs nog even tot 21 graden

Ook Livigno kreeg te maken met een winterse prik en “overwaaiende” sneeuwvlokken

In de avond en nacht namen de drukverschillen naar het oosten toe ook verder toe en begon met een krachtige noordelijke stroming de vochtige koude lucht verder te stuwen. Met de aanvoer van nog wat koudere lucht ging het kwik in alle hoogtes verder naar beneden en daalde de sneeuwvalgrens tot 1400 a 1000 meter.

Vandaag gaat het onstuimig verder en vooral in de Nordstau van de Alpenhoofdkam valt neerslag. Tijdelijk kan het bij intensieve neerslag zelfs tot 800 a 700 meter sneeuwen. De zon zal niet of nauwelijk te zijn en bij dit alles staat een harde tot stormachtige wind uit noordwestelijke richtingen, in de bergen storm met windsnelheden van 80 tot 120 km/h.

Zeer koud
Met de wind en de lage temperaturen is het in de bergen momenteel zeer koud en goed winterkleding is een must. Diegenen die de hogere toppen opzoeken (tot zover dat vandaag überhaupt mogelijk is, mogen zich gaan opmaken voor temperaturen tussen de -12 en -15 graden en een gevoelstemperatuur van -30 graden!

Tot 37 sneeuw is er lokaal gevallen in Stuben a d Arlberg. Via Fotostrecke Wetteronline
Stuben Arlberg, zonder winter uitrusting was het hier over en uit vanmorgen!
Zilllertal Arena Filtzstein
Sölden Brrrrrrrrrr
Gargellen
Ober-Empächli (NO CH)

De zuidkant heeft vandaag opnieuw te maken met een krachtige Nordföhn waarbij de drukgradiënt ook in de oostelijke Alpen(zuidkant) gaat oplopen tot 10 hPa. Het is er droog en föhnig opgeklaard en lokaal kan het kwik oplopen tot 18 a 19 graden.

Radarbeeld vanmorgen 08h40. Via WetterOnline.de

Weer zachter en zonnig(er)
In de loop van de middag en avond gaat er onder nadering van een hoog en warmtefront van het westen uit geleidelijk zachtere lucht instromen en gaat de sneeuwvalgrens en vorstgrens  in de westelijke Alpen weer stijgen naar 1600 tot 1800 meter. Dinsdag zal de hogedruk in de westelijke het weerbeeld gunstig gaan beïnvloeden en gaat de zon weer volop schijnen waarbij ook de temperaturen weer verder in de lift gaan.

GFS voor dinsdag met het inkomende hoog

Laatste sneeuw(buien) vallen vooral nog aan de Alpennoordkant naar het oosten toe maar ook hier komt van het westen uit geleidelijk een einde aan de Stau en aanvoer van koude lucht. Naast de geleidelijk weer oplopende temperatuur gaat ook de wind weer in kracht afnemen en wordt het weer wat aangenamer vertoeven in de bergen!

Woensdag en donderdag dan door verder toenemende hogedruk overal verder oplopende temperaturen en met volop zon kunnen we voor de laatste keer nog weer even genieten van heel fraai en zacht herfstweer.

GFS voor woensdag (donderdag) met de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het ZW en de warme hoogterug.

Woensdag vooral langs de noordkant ook nog wat overtrekkende wolkenvelden maar geen nereslag meer. De middagtemperaturen komen tussen de 15 en 20 graden te liggen en in de bergen trekt de vorstgrens zich weer tot 3500 a 3700 meter terug.

Trrend T850 hPa prikpunt St Anton Oostenrijk
en de trend voor de vorstgrens

Ik zou zeggen geniet er nog even van want het volgende koufront gaat in de loop van vrijdag van het noordwesten uit voor een volgende markante afkoeling en neerslag zorgen met opnieuw de aanvoer van maritiem polaire lucht. In de bergen van de noordelijke Alpen keert de winter weer terug met sneeuw tot 1200 a 800 meter of zelfs nog lager

Ook het volgende weekend staat in het teken van winterweer!

Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de

winterverwachting 2017-2018.

Hoe dat allemaal in detail gaat verlopen gaan we natuurlijk de komende dagen allemaal netjes proberen in kaart te brengen. Ik zou zeggen blijf volgen en dan graag weer tot morgen. Ciao vanuit een koud Rosswald (1800m) in Oberwallis T -2 graden en (lichte) sneeuwval

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 592 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier