Alpen | Winderig en zacht weekend, nieuwe week start zonniger en rustiger
Komend weekend gaat zacht en zonnig verlopen in de Alpen, al waait in de bergen een duidelijk met in de bergen een duidelijk aanwezige (stormachtige). Met name in de oostelijke helft is meer bewolking en valt in de bergen wat sneeuw. Verder is in de Alpen zonnig afgewisseld met wolkenvelden. Vanaf het weekend komen de Alpen in rustiger vaarwater terecht en krijgt de zon veel meer ruimte. De kansen dat het roer nog omgaat en of het kouder gaat worden? Dat lees je, naast alle details voor komend weekend, in dit weerbericht.
De Alpen liggen dit weekend tussen een hogedrukgebied boven de Pyreneeën in en lagedrukgebieden die richting Oost-Europa trekken. Het gevolg: een stevige westelijke tot noordwestelijke stroming, maar geen grote neerslaghoeveelheden. Op zaterdag hebben we te maken met een wisselend weerbeeld. In het oosten van Oostenrijk, en lokaal aan de noordkant, vallen in de ochtend een aantal buien. Met een sneeuwvalgrens van zo’n 1800 meter, en niet meer dan enkele millimeters neerslag, is de sneeuwval beperkt. Met name inneralpien en in de Franse Alpen is er ruimte voor de zon afgewisseld met wolkenvelden. Rondom het noordoosten van Italië heeft de zon het een stuk zwaarder om door te breken.
Aan de hoge sneeuwvalgrens was het al te merken, maar het is zacht in de Alpen. Op zaterdag wordt het overdag op 1500 meter hoogte aan de noordkant zo’n 6 graden tot 10 à 12 graden aan de zuidkant. In de dalen is het in combinatie met de zon lenteachtig met maxima tussen de 10 en 14 graden. Lokaal zijn maxima boven de 15 graden goed mogelijk. In het noordwesten van Italië rondom het dal van Aosta is een maximum temperatuur rond de 20 graden mogelijk.
Naast de zon en hoge temperaturen is de wind op zaterdag duidelijk aanwezig en neemt deze gedurende de dag in kracht steeds meer toe. Hoe verder naar het oosten toe, hoe krachtiger de wind zal zijn. In de oostelijke helft komen op de bergtoppen windstoten tot 75 à 90 km/h voor.
Zondag sneeuw in oostelijke bergen
In de nacht naar zondag trekt een neerslaggebied over de oostelijke helft van de Alpen. Dit levert vooral in Oostenrijk en de grens met Duitsland sneeuw op boven de 1500 à 1700 meter. Om meer dan enkele centimeters zal het niet gaan. Daarnaast is de wind nog altijd aanwezig en zelfs iets krachtiger dan op zaterdag. Opnieuw vinden we de meeste wind in de oostelijke helft van de Alpen. Op de bergtoppen komen zondag windstoten van 80 tot 100 km/h voor.
In de westelijke helft en Noord-Italië valt geen neerslag en is er juist ruimte voor de zon, afgewisseld met wolkenvelden. Opnieuw wordt het zondag zacht waarbij de 0-gradengrens tussen de 1700 meter in Salzburg tot 3000 meter ligt in de Franse Alpen. In de dalen opnieuw maxima tussen de 8 tot 12 graden. Lokaal is opnieuw meer dan 15 graden mogelijk.
Rustige en zonnige start van de week: Kaiserwetter
De nieuwe week gaat rustiger starten. Vanaf maandag neemt namelijk de invloed van een hogedrukgebied over. Hierdoor komt er meer ruimte voor de zon en gaat de wind steeds meer liggen. Wel valt op maandag in het uiterste oosten nog een enkele bui. In de rest van de Alpen is het zonnig waarbij de bewolking steeds verder af zal nemen. Ook in het oosten van Oostenrijk zal dit in de loop van maandag het geval zijn. De Alpen kunnen zich dus opmaken voor een periode met “Kaiserwetter”.
De vorstgrens ligt op maandag en dinsdag nog altijd rond de 2800 à 3000 meter in de Franse Alpen tot zo’n 2200 meter in het oosten van Oostenrijk. Desondanks wordt het prima wintersportweer door de afnemende wind en toenemende zonneschijn. De vraag is of het weerbeeld gaat veranderen?
Gaat vanaf tweede helft van de week het roer om?
Het gaat om de wat langere termijn, maar vanaf woensdag zien we de kansen toenemen dat koelere lucht weer wat verder Europa in kan bewegen. Doordat we nu ver vooruit kijken zijn de onzekerheden groot. Waar weet de koelere lucht Europa te bereiken? Het westen van Frankrijk, de Balkan of ergens daartussen? En hoe koud kan het worden? Voor de wintersporter is dit interessant om te volgen, zeker voor degene die in de voorjaarsvakantie richting de Alpen gaan.
Zowel het Amerikaanse weermodel (GFS) en het Europese weermodel (ECMWF) laten kansen zien dat koelere lucht verder Europa in kan stromen en het zeer zachte weer naar de achtergrond verdwijnt. Wel zitten er grote verschillen in beide modellen. Zo komt het Amerikaanse GFS model met een noordelijke tot noordoostelijke stroming. Hierdoor berekend het model dat koudere lucht tot voorbij de Alpen kan stromen. Het Europese ECMWF is juist wat voorzichtiger in de berekeningen en laat het wel wat afkoelen, maar niet zo sterk als het GFS model.
Kortom, na een winderig en zacht weekend keert de rust en de zon terug in de Alpen. Vanaf de tweede helft van komende week nemen de kansen op een koeler weertype toe. De komende dagen zal meer duidelijk worden hoe het precies gaat verlopen. Bij Alpenweerman houden we het in de gaten en de updates lees je in onze weerberichten.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.