Advertentie 

Ook de Alpen zijn ten prooi gevallen aan de zachte lucht die vanaf de Atlantische oceaan met grof geweld het westen van Europa veroverde. De komende dagen zien we diverse fronten passeren met daarmee wisselende weerbeelden en ook een wisselende sneeuwvalgrens.

Foto genomen vanuit Oberwallis, Zwitserland. Dit plaatje is genomen op 2150 meter hoogte en het kwik is opgelopen tot bijna 6 graden maar liefst. De zachte lucht heeft ook de Alpen veroverd. Foto via Johanss (Alpen)weer op X.

Vandaag vooral in noorden van Oostenrijk wat sneeuw

Door een hogedrukgebied in Spanje, en de storm depressie ‘Jocelyn’ iets ten noorden van Groot Brittannië staat er een stevige westelijke stroming. In de Alpen is de wind in eerste instantie wat noordwestelijk waardoor er aan de noordkant van de Alpen in Zwitserland en Oostenrijk wat sneeuw valt. Groot zijn de hoeveelheden niet, hooguit een paar centimeter. Deze neerslag wordt veroorzaakt door wat lichte stau door deze noordwestelijke stroming. De sneeuwvalgrens ligt rond 1100 meter in het westen van Zwitserland en daalt verder naar het oosten tot ongeveer 600 meter in Oostenrijk. Vanmiddag gaat het in Zwitserland droog worden doordat het hogedrukgebied zijn invloed oostwaarts uitbreid. In Frankrijk, Italië en het zuiden van Oostenrijk is het droog en ook zonnig.

Door een noordwestelijke stroming is er wat lichte sneeuwval door stau. Vooral in Oostenrijk, vanmiddag in Zwitserland droger door uitbreiding van het hogedrukgebied. Bron WXCharts.com

Een aandachtspuntje vandaag is ook de wind. Vooral hogerop zijn er flinke windstoten. Zeker iets om rekening mee te houden als je de bergen ingaat! Ook de komende dagen blijft dat het geval, pas op zaterdag lijkt het wat rustiger te worden wat wind betreft.

Windstoten in de bergen op deze dinsdagochtend, deze zijn fors. De hele week blijven de Alpen hier nog mee te maken houden. Bron: WXCharts.com

Komen en gaan van fronten

Vanavond gaat het vanuit het westen sneeuwen en vooral regenen. Halverwege avond begint dit in Zwitserland om tegen de nacht het westen van Oostenrijk te bereiken. In Frankrijk lijkt het droog te blijven. Deze neerslag hoort bij een warmtefront. De sneeuwvalgrens gaat omhoog, en hoe! Komende nacht ligt deze in het westen van Zwitserland op 2700(!) meter. Er gaat dus op een hoop plaatsen regen vallen, sneeuw is enkel weggelegd voor de hooggebergten. Op woensdag ligt in de gehele alpen de sneeuwvalgrens rond 2100-2200 meter.

Met het warmtefront komende nacht vanuit het westen gaat de sneeuwvalgrens fors omhoog. Dit is het beeld voor het begin van de nacht. Bron: Alpenweerman.

Op woensdag zien we na passage van het warmtefront de wind weer ruimen naar noordelijke richtingen en zal er door lichte stau weer wat neerslag gaan vallen. Gezien dus de hoge sneeuwvalgrens zal dat vooral regen zijn op de meeste plaatsen. Sneeuw valt pas ruim boven de 2000 meter. De wind blijft flink aanwezig hogerop en de zon zal nauwelijks tot niet te zien zijn.

Koufront en pak sneeuw voor het Salzburgerland

Op woensdagavond komt het behorende koufront over. Deze trekt vrij oostelijk en daardoor zal vooral het oosten van Oostenrijk ermee te maken krijgen. Met de passage van dit koufront en een noordwestelijke stau gaat het sneeuwen in het oosten van Zwitserland en in noordelijk deel van Oostenrijk. In Frankrijk, Italië en het zuiden van Oostenrijk blijft het droog. De sneeuwvalgrens daalt tot 1800 meter in Zwitserland en het westen van Oostenrijk tot 1100 meter in het Salzburgerland. Grofweg valt er tussen 10 en 40 centimeter sneeuw, het meeste in het oosten van Oostenrijk. In Frankrijk en het westen van Zwitserland en Italië is het vrij zonnig.

Onderstaande kaartjes tonen de totale hoeveelheid sneeuw die gaat vallen en de luchttemperatuur op 1500 meter op donderdagochtend. Goed te zien is het contrast tussen de warmte in Italië en de koudere lucht in het noordoosten van Oostenrijk.

Vrijdag sneeuw vanuit het noorden, weekend droog en zonnig

Vrijdagmiddag is het de beurt aan het volgende front. Een nieuw koufront trekt vanaf het noorden over de Alpen en daardoor gaat het wederom sneeuwen aan de noordkant van de Alpen. De sneeuwvalgrens daalt tot onder de 1000 meter dus zullen de meeste dalen ook weer ‘aanwitten’. Totaal kan er nog zo’n 10 tot 15 centimeter sneeuw vallen.

In het weekend beloofd het prachtig wintersportweer te worden! Een hogedrukgebied pakt de regie en zorgt voor droog en zonnig weer; kaiserwetter! Daarbij zal het ook weer een stuk kouder zijn, vooral in de nachten. En de wind zoals eerder genoemd een stuk minder. Fijne dag en tot de volgende! Lees meer.


Vier de winter in Duitsland

De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.

In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.

Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland


(Visited 2.671 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier