Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Ook de Alpen zijn ten prooi gevallen aan de zachte lucht die vanaf de Atlantische oceaan met grof geweld het westen van Europa veroverde. De komende dagen zien we diverse fronten passeren met daarmee wisselende weerbeelden en ook een wisselende sneeuwvalgrens.

Foto genomen vanuit Oberwallis, Zwitserland. Dit plaatje is genomen op 2150 meter hoogte en het kwik is opgelopen tot bijna 6 graden maar liefst. De zachte lucht heeft ook de Alpen veroverd. Foto via Johanss (Alpen)weer op X.

Vandaag vooral in noorden van Oostenrijk wat sneeuw

Door een hogedrukgebied in Spanje, en de storm depressie ‘Jocelyn’ iets ten noorden van Groot Brittannië staat er een stevige westelijke stroming. In de Alpen is de wind in eerste instantie wat noordwestelijk waardoor er aan de noordkant van de Alpen in Zwitserland en Oostenrijk wat sneeuw valt. Groot zijn de hoeveelheden niet, hooguit een paar centimeter. Deze neerslag wordt veroorzaakt door wat lichte stau door deze noordwestelijke stroming. De sneeuwvalgrens ligt rond 1100 meter in het westen van Zwitserland en daalt verder naar het oosten tot ongeveer 600 meter in Oostenrijk. Vanmiddag gaat het in Zwitserland droog worden doordat het hogedrukgebied zijn invloed oostwaarts uitbreid. In Frankrijk, Italië en het zuiden van Oostenrijk is het droog en ook zonnig.

Door een noordwestelijke stroming is er wat lichte sneeuwval door stau. Vooral in Oostenrijk, vanmiddag in Zwitserland droger door uitbreiding van het hogedrukgebied. Bron WXCharts.com

Een aandachtspuntje vandaag is ook de wind. Vooral hogerop zijn er flinke windstoten. Zeker iets om rekening mee te houden als je de bergen ingaat! Ook de komende dagen blijft dat het geval, pas op zaterdag lijkt het wat rustiger te worden wat wind betreft.

Windstoten in de bergen op deze dinsdagochtend, deze zijn fors. De hele week blijven de Alpen hier nog mee te maken houden. Bron: WXCharts.com

Komen en gaan van fronten

Vanavond gaat het vanuit het westen sneeuwen en vooral regenen. Halverwege avond begint dit in Zwitserland om tegen de nacht het westen van Oostenrijk te bereiken. In Frankrijk lijkt het droog te blijven. Deze neerslag hoort bij een warmtefront. De sneeuwvalgrens gaat omhoog, en hoe! Komende nacht ligt deze in het westen van Zwitserland op 2700(!) meter. Er gaat dus op een hoop plaatsen regen vallen, sneeuw is enkel weggelegd voor de hooggebergten. Op woensdag ligt in de gehele alpen de sneeuwvalgrens rond 2100-2200 meter.

Met het warmtefront komende nacht vanuit het westen gaat de sneeuwvalgrens fors omhoog. Dit is het beeld voor het begin van de nacht. Bron: Alpenweerman.

Op woensdag zien we na passage van het warmtefront de wind weer ruimen naar noordelijke richtingen en zal er door lichte stau weer wat neerslag gaan vallen. Gezien dus de hoge sneeuwvalgrens zal dat vooral regen zijn op de meeste plaatsen. Sneeuw valt pas ruim boven de 2000 meter. De wind blijft flink aanwezig hogerop en de zon zal nauwelijks tot niet te zien zijn.

Koufront en pak sneeuw voor het Salzburgerland

Op woensdagavond komt het behorende koufront over. Deze trekt vrij oostelijk en daardoor zal vooral het oosten van Oostenrijk ermee te maken krijgen. Met de passage van dit koufront en een noordwestelijke stau gaat het sneeuwen in het oosten van Zwitserland en in noordelijk deel van Oostenrijk. In Frankrijk, Italië en het zuiden van Oostenrijk blijft het droog. De sneeuwvalgrens daalt tot 1800 meter in Zwitserland en het westen van Oostenrijk tot 1100 meter in het Salzburgerland. Grofweg valt er tussen 10 en 40 centimeter sneeuw, het meeste in het oosten van Oostenrijk. In Frankrijk en het westen van Zwitserland en Italië is het vrij zonnig.

Onderstaande kaartjes tonen de totale hoeveelheid sneeuw die gaat vallen en de luchttemperatuur op 1500 meter op donderdagochtend. Goed te zien is het contrast tussen de warmte in Italië en de koudere lucht in het noordoosten van Oostenrijk.

Vrijdag sneeuw vanuit het noorden, weekend droog en zonnig

Vrijdagmiddag is het de beurt aan het volgende front. Een nieuw koufront trekt vanaf het noorden over de Alpen en daardoor gaat het wederom sneeuwen aan de noordkant van de Alpen. De sneeuwvalgrens daalt tot onder de 1000 meter dus zullen de meeste dalen ook weer ‘aanwitten’. Totaal kan er nog zo’n 10 tot 15 centimeter sneeuw vallen.

In het weekend beloofd het prachtig wintersportweer te worden! Een hogedrukgebied pakt de regie en zorgt voor droog en zonnig weer; kaiserwetter! Daarbij zal het ook weer een stuk kouder zijn, vooral in de nachten. En de wind zoals eerder genoemd een stuk minder. Fijne dag en tot de volgende! Lees meer.


Vier de winter in Duitsland

De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.

In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.

Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland


(Visited 2.709 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer