Alpen - Westwindwetter, toenemend onbestendig en zachter
Algemeen: een uitloper van het Azorenhoog heeft zich tot over het midden van Europa en de Alpen uitgebreid maar verzwakt zich vandaag geleidelijk weer. In de tweede helft van de dag bereikt een zwak koufront de Alpen. Na maandag krijgen we te maken met een in kracht toenemende zachte westelijke hoogtestroming waarmee periodiek vochtige lucht wordt aangevoerd. Vrijdag volgt een koufront met vochtige polaire luchtmassa’s
In kracht toenemende westelijke hoogtestroming (zonaal)
In het overgrote deel van de Alpen was het gisteren onder invloed van een hoogterug en subsidentie weer een heerlijke winterdag met in de bergen volop zon. In de lagere delen en dalen kon zich lokaal echter ook Hochnebel en mist hardnekkig vastzetten. De oostelijke delen van de oostelijke Alpen hadden nog te maken met vochtigere luchtmassa’s en hier had de zon het moeilijk, lokaal viel er ook nog wat licht sneeuw en regen rondom de centrale hoofdkam.
Met de zon werd het 10 tot 13 graden, onder de bewolking en Hochnebel echter niet warmer dan 3 tot 6 graden. In de bergen bevond het nulgraden niveau zich rond de 2000 meter en daarmee was het voor de tijd van het jaar zacht.
Vandaag start de dag weer met de tweedeling zoals hierboven ook al weergegeven, veel zon in de westelijke Alpen, meer bewolking in de oostelijke delen. Lokaal met de hogedruk natuurlijk ook weer de bekende Hochnebel en of mist met een bovengrens van 900 tot 1200 meter die ook hardnekkig kan zijn. De maximum temperaturen lopen op naar 3 tot 10 graden, lokaal in Wallis en de zuidkant tot 12 graden. Op 2000 vriest het tussen -1 graden in het westen en – 6 graden in het oosten.
In de avond en nacht gaat in de oostelijke Alpen en het noordoosten van Zwitserland op passage van een (zwak) koufront de bewolking weer toenemen en er kan vervolgens wat (lichte) sneeuw gaan vallen. De sneeuwvalgrens ligt rond de 900 meter, grotere hoeveelheden worden niet verwacht en meer dan 5 cm sneeuw zal dit front niet gaan opleveren, naar het westen en zuiden toe blijft het verder gewoon droog.
Zonaal
Na passage van dit zwakke front neemt het Atlantische hoog de scepter weer over en morgen is het weer overwegend zonnig en droog. De meeste zon verwachten we in de westelijke Alpen, de noordkant heeft wat meer last van (wolken)velden. Dinsdag staat in het teken van een ratjetoe van storingen die over de Alpen trekken en vooral de noordelijke beïnvloeden. Deze fronten luiden een wisselvalligere en zachtere “Westwind” fase in.
Omdat de fronten het karakter van warmte fronten hebben (occlusie /warmtefront) gaan de temperaturen dinsdag wat in de lift en daarmee ook de sneeuwvalgrens. In de westelijke Alpen stijgt deze tot 1400 a 1800 meter en deels ook tot boven de 2000m, in de oostelijke Alpen tot 1400 a 1200 meter. Lokaal aanvankelijk in de beschutte dalen ook nog lager.
Ook woensdag en donderdag hebben we met een levendige westelijke hoogtestroming te maken waarmee periodiek (zwakke) storingen vochtigere lucht aanvoeren. Met de straalstroom ten noorden van de Alpen (zuid-Engeland- Benelux-midden Duitsland) verblijven we ook dan nog aan de zachte kant van de jet en de wind neemt verder in kracht toe tot hard of zelfs stormachtig.
Vrijdag nadert een koufront en met een naar noordwest draaiende wind belooft het dan een spannende dag te gaan worden in inzake neerslaghoeveelheden, vorm en sneeuwvalgrens. Ook vandaag zien we nog steeds de nodige onzekerheid tussen het GFS en ECMWF model waarbij het GFS model zelf (ensembles) ook nogal wat onzekerheid vertoont!
Net als gisteren zien we dat het ECMWF model de koudere lucht met een meer noordwestelijke stroming vrijdag beter door laat komen en de sneeuwvalgrens vrijdag van het noorden uit in rap tempo tot in de lagere delen en dalen zal gaan afzakken.
Het GFS laat de kou en neerslag niet lekker doorkomen en een beetje boven de noordelijke Alpen stagneren (meer zonaal). Ook komt het Genualaag in tegenstelling tot het Europese model minder goed (gunstig) uit de verf. Uitgaande van het ECMWF gaan we in vrijdag een winterse fase krijgen met mogelijk veel sneeuw in de Alpen. Hoe dit echter precies zal gaan uitpakken is zoals gezegd nog allemaal erg onzeker en het heeft weinig zin om daar nu dieper op in te gaan.
Kijken we nog even verder voor het weekend dan lijkt de zaterdag in de koude lucht en onder invloed van een mobiele wig (tussenhoog) een heel aardige winterdag te gaan opleveren. Het is nog even afwachten in hoeverre en hoe snel de aanwezige vochtige lucht met wolken en laatste sneeuw het veld zullen gaan ruimen.
Zondag gaat het dan echter weer snel mis op nadering en passage van een warmtefront. Aanvankelijk valt er van west naar oost sneeuw tot in de lagere delen, van het westen uit stroomt dan echter weer zachtere lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen weer gaat stijgen naar 1500 tot 1800 meter en deels tot 2000 meter. De oostelijke Alpen verblijven zondag echter nog in de koudere lucht en hier sneeuwt het tot in de lagere delen en dalen. Of de koude lucht dan geleidelijk weer naar het westen toe zal gaan terug stromen (tegenwerking hoog oost Europa /ECMWF model) is onzeker.
Opgemerkt dient nog te worden dat het GFS gedurende de gehele verwachtingsperiode het sterke zonale karakter (west) met een vrij noordelijk verlopende jetstream simuleert en daarmee een stuk zachter is dan het ECMWF model dat weliswaar ook van het zonale patroon uitgaat maar met een meer zwabberende jet (meanderende jet) we in ieder geval ook (tijdelijk) in de koudere lucht terecht zullen gaan komen. Nu maar eens kijken hoe de modellen hier de komende dagen mee om zullen gaan.
Hoe dan ook, wij houden de vinger aan de pols en zodra zich belangrijke ontwikkelingen voordoen zijn we er als de kippen bij. Datzelfde geldt ook voor het reisverkeer weer op vrijdag en zaterdag van en naar de Alpen. Ik zou zeggen stay tuned en graag weer tot morgen dan weer met Lander! Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis
Lawinegevaar
Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren. Deels geldt nog een code ORANJE (3) blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijden code Oranje gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!
Hoe snel het *fout” gaan gaan bleek recent weer hier in de Walliser Alpen (Nendaz) waar deze snowboarder heel veel geluk had dat hij het na kon vertellen!!
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter is coming – be prepared –
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.