Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: boven de Alpen heeft zich een westelijke hoogtestroming ingesteld waarmee regelmatig storingen wordt aangevoerd die dan weer neerslag en dan weer wat zachtere (föhn) luchtfases gaan brengen. Vooral in de stau gebieden van de (zuid)westelijke Alpen kunnen aanzienlijke neerslaghoeveelheden gaan vallen.

Een eerste zwakke storing is gisteren van west naar oost over de Alpen getrokken waarbij hogerop weer een laagje verse sneeuw kon worden bijgetekend. Geen grote hoeveelheden en lokaal bleef het mede door de voorafgaande föhnfase ook grotendeels droog. In de bergen boven de 1200 meter viel een laagje sneeuw van enkele centimeters en in hogere delen van de Alpen kon lokaal 10 tot bijna 30 cm worden gemeten. Zo viel er bijvoorbeeld rond de Bernina 27 cm en Maloja 24cm.

Achter het front werd het in aanloop van een volgende storing die in de namiddag en avond de westelijke Alpen binnentrok opnieuw föhnig. Dit resulteerde opnieuw in vrij zachte condities en met ondersteuning van de zon steeg het kwik lokaal weer tot 10 a 14 graden.

Dolomiti Superski ‏@DolomitSuperski Dolomites via @SkiAreaSanPe
Rifflsee Hütte Pitztal, Tirol via TYPO3 Snowboard Tour ‏@T3Snowboard
Zilllertal Arena

Vooral in westen onbestendig weekendweer
Dit weekend krijgen we met volgende stroringen te maken waardoor het weerbeeld een sterk wisselvallig karakter zal vertonen. Tussen de storingen door kan het even opklaren en in aanloop naar de volgende storing weer even föhnig zijn. Vooral zaterdagochtend kan de zon nog even wat beter uit de verf komen, dat geldt speciaal voor de oostelijke Alpen waar de westelijk en zuidelijk delen pas later op de dag met de storingsinvloed vanuit het westen te maken gaan krijgen.

Vandaag krijgen we met laag “Leiv” te doen

Hoe verder naar het oosten en zuidoosten hoe minder tot geen neerslag, daarnaast is het aan de noordkant föhnig met een harde en in de bergen ook harde tot stormachtige wind! Met de föhn is het zacht met temperaturen die tot een graad of 12 kunnen stijgen. Ook in de bergen zien we mede door de zachtere noordkant en föhn grote temperatuursverschillen. Zo ligt het nulgradenniveau in het noorden tussen de 1200 en 1800 meter, in het zuiden tussen de 1200 en 1400 meter. Ook de sneeuwvalgrens kent grote variatie.

In de (zuid)westelijke Alpen sneeuw het al vanaf de vroege ochtend en het kan intensief gaan sneeuwen, voor het front uit is het eerst nog föhnig opgeklaard. In de loop van de dag breidt de neerslag zich verder naar het oosten uit en de sneeuwvalgrens daalt aan de noordkant van de Alpenhoordkam van 1500 meter naar 1000 meter, in het zuiden wordt wat zachtere lucht aangevoerd en daar zal de sneeuwvalgrens juist wat gaan stijgen tot 1000 a 1500 meter. Op 2000 meter daalt het kwik naar – 5 graden in het noorden, in het zuiden vriest het op die hoogte een graad of 2. Mede ook door de föhn en door frontpassage staat er een harde tot stormachtige wind uit westelijke richtingen.

In de Franse Alpen sneeuwt het al en hebben we te maken met slechte condities. Courchevel

Zondag volgt een tijdelijke weersverbetering en het wordt op nadering van een volgende storing behorende bij een laagje dat via Frankrijk naar noord Italie op pad is opnieuw weer föhnig. Aan de zuidkant gaat vochtigere lucht stuwenden in de loop van de dag gaat het van het westen uit weer regenen en sneeuwen. Ook de oostelijk Alpen krijgen met een weersverbetering te maken waarbij de zon weer meer ruimte zal gaan krijgen. In de loop van de dag trekt ook hier de Südföhn weer aan met aan de zuidkant inzettende neerslag

Maandag trekt het laagje via noord Italien naar de Tyrreense Zee en  midden Italien en na passage van de kern ten zuiden van de Alpen draait de stroming in de westelijke Alpen naar het noorden en sneeuwt het dan vooral nog aan de zuidkant. In het zuiden wordt het dan föhnig.

GFS maandag met laag boven Corsica

De neerslag aan de oostelijke zuidkant gaat geleidelijk afnemen en later op de dag gaat ook hier de stroming naar het noordoosten draaien en wordt het droog. Minder tot geen neerslag valt er ook dan aan de noordkant.  Tevens wordt er via de achterdeur van het Italiaanse laag vanuit het noorden en noordoosten koudere lucht aangevoerd. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de dag tot in de lagere delen en dalen. De vraag is overigens nog hoever de kouder lucht in gevecht met de zachtere lucht met als “grens-rechter” het laag (koers) tot over de Alpen kan en zal uitstromen.

Bergfex (EC) Vooral de westelijke en zuidelijke Alpen krijgen sneeuw, het oosten en noordoosten duidelijk minder

Het lijkt er op dat de (veel)koudere lucht pas vanaf woensdag onder het regime van een krachtig hoog boven Scandinavie wat verder naar het zuiden kan afzakken. Dinsdag en woensdag houden we vooral in de westelijke Alpen in dit overgangsgebied wisselvallig weer en steeds weer kan sneeuw vallen. Ook de rest van de week houden de westelijke Alpen de mindere condities, afgezien van enkele opklaringen is het toch meest bewolkt en steeds weer kan er wat neerslag (sneeuw) gaan vallen. De oostelijke Alpen houden het droog en het is er vriendelijker. Vanaf donderdag kan de bewolking met wat sneeuw ook de westelijke en zuidelijke oostkant bereiken.

Sowieso krijgen we in de loop van de tweede helft van de week en ook in het weekend te maken met een zeer onzekere Alpen wanneer we  in het overgangs gebied komen te liggen tussen lage druk boven de westelijke Middellandse Zee die zachte lucht naar het noorden pompt en hoge druk boven Scandinavie die koude lucht naar het westen op transport zet.

ECMWF voor vrijdag 10 februari met de Alpen. Vanuit het zuiden probeert zachtere lucht naar het noorden toe op te stomen.

Volgende week belooft dus spannend te gaan worden en de grote vraag is in hoeverre het hoog boven Scandinavie de kou naar het zuiden weet te transporteren. Hoe dat allemaal gaat aflopen gaan we de komende dagen nauwlettend vervolgen.

GFS ensembles prikpunt centrale Alpen

Een fijne zaterdag gewenst en graag weer tot morgen of anders via onze updates via Facebook (bijna 10.000 likes !) en Twitter. Voor de weer geïnteresseerden en discussies over het weer in al zijn facetten kijk ook eens op  OnWeer-Online

Lawinegevaar
Er is weer verse sneeuw gevallen en buiten de pistes blijft het lawine gevaar op de loer liggen met lokaal soms precaire (oud) sneeuw(dek)condities. Algemeen geldt er in de Alpen een code oranje Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen. De komende dagen zal het lawine vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen weer gaan toenemen!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 791 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier