Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Een koufront behorende bij stormdepressie – Victoria (Dennis)  – trekt tot morgenochtend van west naar oost over de Alpen en leidt een onbestendige en ook koudere weerfase in die tot het weekend zal aanhouden. Tussen de storingen door zorgt tussenhoog invloed voor betere condities. In het weekend volgt de overgang naar rustig maar vooral in de bergen ook weer milder hogedruk weer

Wintersport weerbericht (kort) / Saalbachkogel (2092m) Salzburg 

Maandag opkomend koufront, pre frontaal en met Föhn nogmaals zeer zacht. Na Föhn op koufront inzettende neerslag, sneeuw aanvankelijk boven de 1800 a 1500 meter, tegen de avond dalend naar 1200 a 1000. Op 2000 meter temperatuur dalend van +3 naar -3 tot – 5 graden. In de oostelijke Alpen tot de avond droog en eerst ook nog zonnig en zeer zacht. Aantrekkende naar west draaiende wind, in de bergen tot hard en hogerop tot stormachtig

Koufront beëindigt uitzonderlijk zachte weerfase
Geheel volgens de verwachtingen konden we gisteren weer thermische hoogstandjes noteren waarbij het kwik in de Alpenlanden lokaal tot 20 a 22 graden opliep. Nog een stuk warmer werd het aan de noordkant van de Pyreneeën alwaar het kwik in het zuidwesten van Frankrijk tot 25 a 28 graden opliep.

Uitzonderlijk warm was het ook in het hooggebergte met zelfs op 2000 meter nog 10 graden in de plus. Ook op 3500 meter werden nog temperaturen van 1 a 2 graden boven het vriespunt gehaald en de vorstgrens lag ergens rond de 3700 meter. Absurd hoge temperaturen voor medio februari en daarmee sneuvelden ook weer diverse februari warmte records!

Adelboden (beeld Sillerenbühl) gistermiddag bijna 10 graden in de plus op 1975m

Hoogste maxima voor Adelboden (1320m, Berner Alpen) voor februari sinds meetbegin. Bron Meteo-Schweiz

In schril contrast met de warmte de extreme kou  de afgelopen dagen in de zuidelijke Balkan en het Midden Oosten met matige tot zelfs strenge vorst en sneeuw in de hogere delen van Iran, Irak en zelfs het noorden van Libanon. Verantwoordelijk voor het slechte en koude winterweer is een (hoogte) laag dat daar rondtolt.

Opkomend koufront
Vandaag komt er van west naar oost een einde aan het rustige en extreem zachte winterweer. Samengaand met depressie Victoria (Dennis) trekt een koufront vrij snel gevolgd door een occlusie front over de Alpen en wordt een onbestendige en vooral ook weer koudere weerfase ingeleid.

De westelijke Alpen krijgen in de ochtend al met de invloed ervan te maken, de oostelijke Alpen pas in de avond en in de loop van de komende nacht. Voor het koufront uit wordt het met een zuidwestelijke stroming en ondersteund door de Föhn nogmaals zeer zacht. Getuige ook de zeer hoge minima van de afgelopen nacht met op veel plaatsen gewoon 12 tot 15 graden. Uitzonderlijk warm wat het afgelopen nacht in Hochwechsel( 1740m) in Niederösterreich alwaar het kwik rond de 20 graden uitkwam!!

Rdarbeeld Alpen 08h40. Bron WetterOnline.de
In de hogere Alpen ligt over het algemeen nog genoeg sneeuw, echter over het algemeen duidelijk minder dan “normaal”. Verse sneeuw is ook hier van harte welkom. Foto Furkajoch 1630m Vorarlberg

In de westelijke Alpen wordt de bewolking in de ochtend steeds dikker gevolgd door neerslag. Sneeuw valt aanvankelijk vanaf 1500 a 1800 meter. Overdag van het westen uit dalend naar 1200 tot 1000 meter in de avond. De oostelijke Alpen verblijven tot in de avond nog in de zachtere lucht, daarna ook daar koufront passage met neerslag en inzettende afkoeling.

GFS T850 hPoa voor vanmiddag 18h00 met de oostelijke regionen nog in de zachtere lucht

Sneeuwvalgrens dan dalend tot 1300 a 800 meter. De wind neemt in kracht toe en draait na passage van het koufront naar westelijke richtingen. In de bergen komt er een harde en in de hogere delen  stormachtige wind te staan.

Komende nacht en deels nog morgenochtend valt er met het naar het oosten wegtrekkende koufront nog neerslag langs de oostelijke Alpenhoofdkam. Sneeuwvalgrens meest rond de 800 a 1300 meter. . In de middag dan hier net als al elders weer droog en opklarend. Vooral in de bergen van de oostelijk Alpen staat nog een harde en hogerop stormachtige wind. Op 2000 meter wordt het -3 tot -7 graden.

Voor de woensdag staat een volgend koufront op het weermenu waarbij met zwaartepunt west en noordkant van de Alpenhoofdkam weer sneeuw gaat vallen. In de nog wat koudere lucht sneeuwt het vanaf 500 a 800 meter, lokaal aan de noordkant bij intensievere en aanhoudende sneeuwval ook nog lager.

GFS T850 hPa met een volgend koufront en sneeuw (noordkant) Vooral in het noorden stroomt dan nog wat koudere lucht binnen!

Donderdag volgt een  tusssenhoog en na passage van de hoogteas gaat met een naar zuidwestelijke draaiende stroming weer wat zachtere lucht instromen. Een volgend zwak koufront zorgt in de nacht op vrijdag en vrijdag ochtend weer voor afkoeling. Veel neerslag wordt er dan niet verwacht.

Ofschoon we met diverse storingen te maken gaan krijgen worden er geen grotere neerslag of sneeuw hoeveelheden berekend. Met de meest westelijke hoogtestroming zal het zwaartepunt in de Weststau gebieden komen te liggen! Hier kan tot het einde van de week al naar gelang hoogte tot 50 cm sneeuw gaan vallen en lokaal hogerop ook nog wat meer. Elders is het met enkele tot 10 cm meest wel gedaan, minder tot geen neerslag valt er inner-alpin en aan de zuidkant.

Dit is dan ook meteen het laatste koude offensief(je) want met de start van het weekend gaat het Azorenhoog zich met het weer gebeuren in west Europa en de Alpen bemoeien. We komen dan weer aan de zachte kant van de jetstream en met west tot zuidwestelijke hoogte winden gaat het kwik met name in de bergen weer flink in de lift.

GFS voor zaterdag 22 februari met weer de warme hogedruk tot over de ALpen

Mogelijk zondag in het noordoosten wat neerslag op een schampend koufront, elders is het droog, meest zonnig en zeer zacht.

Ook de nieuwe week gaat zeer zacht van start, dinsdag volgt vanuit het westen dan weer een volgend koufront met daarachter weer koudere lucht. Terug naar af zullen we maar zeggen en van een koude na winterse periode kan met het aanhoudende krachtige zonale stromings patroon tot ver in de hogere atmosfeer dan ook geen sprake zijn!

Prognose multimodel voor de komende 7 dagen prikpunt Saalbachkogel (2075m) Salzburg

Met deze wetenschap sluiten we voor vandaag dit weerpraatje. Meer weer en blogs kunnen jullie de komende dagen verwachten en natuurlijk ook doorlopende op onze sociale media. Ik zou zeggen blijf volgen en dan graag tot laters…

Hieronder nog even mee genieten van een heel fraaie video vanuit de Franse Alpen – Tignes

Tignes 2020 from Chris Jones on Vimeo.

Fijne dag vanuit een deels bewolkt Termen in Oberwallis. Temperatuur buiten 7.7 graden. Rosswald 1900 met meldt bijna 8 graden, sneeuwhoogte 60 tot 100 cm! Ciao

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.988 times, 1 visits today)
Advertentie

12 Reactie op “Alpen – Westwindwetter, kouder en weer verse sneeuw”

 • nils
  17 februari 2020 at 10:54

  Goedemorgen Johann,
  Wij gaan vrijdag naar La chapelle bij Chatel. Na vele jaren top-omstandigheden in de krokusvakantie is het nu tot 1500 meter groen en zelf de pistes tot 2000 meter zijn erg slecht door alle regen en gebrek aan goede sneeuwkanonnen (en koel weer). Het groene dal nemen we alvast voor lief maar denk jij dat de pistes vanaf 1300 meter vandaag, woensdag en vrijdag nog een leuke laagje erbij krijgen? De laatste weken zou dat ook gebeuren maar het duurde te lang voordat de regen in sneeuw overging. groeten, Nils

  • Johann
   17 februari 2020 at 11:14

   Ik ben er bang voor Nils! Met name voor de lagere delen ziet het er niet gunstig uit. De meeste neerslag valt op het eerste front, helaas grotendeels in de nog zachte lucht dus in de vorm van regen. Woensdag dag wat Neuschnee maar dit laagje gaat het vervolgens weer afleggen tegen navolgende warmte offensieven! We zullen vwb de sneeuw het toch echt hogerop moeten gaan zoeken en ook daar hebben winter en sneeuw het met de hoge temperaturen steeds moeilijker! Hoe dan ook alvast veel plezier gewenst in de Haute-Savoie / Chatel. Gr J

   • nils
    17 februari 2020 at 12:01

    Bedankt Johann! Rare winter!
    Skiën zullen we zeker doen in de pds. Jammer voor de kleine geheime gebiedjes bij het dorp. Maarja… Ik zei het al jaren geleden dat de Fransjes toch wat meer zullen moeten investeren. Met kerst waren we in val gardena… Als je daar de pistekwaliteit en sneeuwkanoncapaciteit ziet.
    Oude skies en oud snowboard staan klaar voor gebruik voor de komende week 😉

    • Johann
     17 februari 2020 at 12:14

     De zuidkant heeft minder te maken met de invloed van de zachte natte Atlantische Oceaan. Daar ook nu goed tot uitstekende piste en sneeuw condities hogerop en hogere dalen. Voordeel ook nog eens veel stabieler weer en meer zon! Ook hier in Oberwallis overigens teleurstellend vwb de sneeuw. Dalen tot vrij grote hoogte meer groen dan wit of nog slechts sneeuwresten. De hoge druk in januari was perfect, februari met de wind en zachte condities een aanslag op de sneeuw. Helaas!!

     • nils
      17 februari 2020 at 12:41

      Klopt helemaal. Val gardena heeft nog pakken sneeuw op de daken van november/ december….
      Helaas inderdaad!

 • Robert Kooyman
  17 februari 2020 at 14:09

  Hoi Johan, Eigenlijk een beetje dezelfde vraag voor Kühtai. Wij vertrekken ook vriend. Kan je een beetje een idee geven wat voor een weer we kunnen verwachten. Alvast bedankt! ☺️ Robert.

  • Johann
   17 februari 2020 at 14:32

   En eigenlijk een beetje hetzelfde antwoord Robert voor Kühtai Tirol. Hogerop gaat er wat sneeuw vallen maar verwacht geen grote hoeveelheden, daarvoor is de hogedruk (ruggen) steeds weer te dominant. Toch kan de verse sneeuw de boel weer even lekker winters opfleuren. Weekend dan weer hogdruk en alles tutti paletti . In de loop van de volgende week dan weer kouder met weer wat verse sneeuw. Zie verder diagram multimodel. Laat even horen hoe het er is tegen die tijd vwb sneeuw en ski. Fijne tijd alvast gewens! Gr J

 • Robert Kooyman
  17 februari 2020 at 14:09

  Vriend=Vrijdag.

 • nils
  17 februari 2020 at 14:21

  Kuhtai ligt hoog en inneralpin. pistes perfect. weertje lijkt ook best mooi te worden alhoewel het voor over een week moeilijk te zeggen is.
  Zullen we van plek ruilen Robert? 😉

  • Johann
   17 februari 2020 at 14:35

   Idd Nils, Inner alpine altijd wat betere condities door minder invloed van de zachte ZW en W invloeden vanaf de Atlantische Oceaan (minder wind en vaak ook wat kouder / koude reservoirs) Helaas zijn de KF met veel wind juist weer wat minder gunstig voor sneeuwval(hoeveelheden) die dan door de hogere Alpen wordt “afgevangen.

 • Robert Kooyman
  17 februari 2020 at 14:58

  Hoi Johan, ik zal zeker even wat foto’s maken en posten! ☺️ Dankje wel voor je snelle antwoord! Nils, persoonlijk vind ik Kühtai echt een aanrader. Niet een heel groot gebied (46km, gevarieerd). En zoals Johan al aangaf geen mega hoeveelheden sneeuw. Maar in de 22 jaar dat ik er heen ga heb ik eigenlijk altijd goede condities gehad. Geniet van je vakantie! Mvg. Robert

  • nils
   17 februari 2020 at 21:33

   Ik zat er al stiekem aan te denken voor volgend jaar krokus. Geen Duitsers op vakantie… dat zal ook daar schelen! Meer kwaliteit dan kwantiteit daar. Is ook weer leuk voor de afwisseling!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier