Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  een hoogtelaag met centrum boven noord Italië trekt langzaam verder naar de noordelijke Balkan. Met een noordelijke stroming stuwen zich aan de Alpennoordkant aanvankelijk nog koude en vochtige polaire luchtmassa’s, de Alpenzuidkant profiteert van de afdrogende en opwarmende Nordföhn. Stijgende luchtdruk zorgt in de loop van de zondag van het westen uit voor een geleidelijke stabilisatie van de atmosfeer en vooral vanaf maandag met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming weer stijgende temperaturen.

In oosten eerst nog neerslag en koel

Ook gisteren hadden we in de Alpen te maken met ronduit koel en onbestendig herfstweer waarbij er vooral aan de noordkant van de Alpen weer het nodige aan neerslag viel!

Bewolking en neerslag bepaalden zaterdag het weerbeeld in de Alpen.

In de noordoostelijke Zwitserse Alpen werd in de periode van 08h00 tot 20h00 lokaal tot 55 mm aan neerslag afgetapt, in de Oostenrijkse Alpen lokaal 35 mm met zwaartepunt in Salzburg. In een apart topic zal Ricardo de Vries  Ricardo | AWM / @Ricco_AWM later vandaag ingaan op de extreme neerslag die het hoogtelaag met zich meebracht.

In de loop van de dag verplaatste het zwaartepunt van de neerslag zich naar de oostelijke Alpennnoordkant en werd het naar het westen toe droog. De zon had het overal moeilijk en moest meest verstek laten gaan.

Piz Chavalatsch 2763m zaterdag 2 september

Onder de bewolking en -of in de neerlag werd het niet veel warmer dan 10 tot tot 18 graden. De inner-alpine gebieden en het zuiden profiteerde van wat minder koude lucht en met de Nordföhn werd het ten zuiden van de Alpenhoofdkam lokaal nog 22 graden. Daar waar de zon wat langer scheen ontstonden door de dagelijkse gang stapelwolken die lokaal het buien stadium bereikten waarbij ook onweer werd gemeld.

In de bergen viel er aan de Alpennoordkant boven de 1600 a 1800 meter sneeuw en was het met lichte en hogerop matige vorst compleet winters. Overigens is sneeuw in de hogere delen van de Alpen, pak het beet vanaf 1800 tot 2000 meter hoogte, ook in de (hoog)zomer op zich niet uitzonderlijk

bergfex met de neerslag (sneeuw) van zaterdag 07h00 tot zondag 07h00

In extreme gevallen kan het zelfs tot nog lager sneeuwen. In alle gevallen betreft het echter korte kou invallen vanuit het noorden tot noordwesten met maritiem polaire lucht die tot over de Alpen kan uitstromen. Voor de echte winter en het zogenaamde “Einschneien” (sneeuw die tot het voorjaar blijft liggen) moeten we nog een drietal maanden geduld hebben. Hieronder nog een winterse impressie van de zaterdag.

Winterse taferelen in de Franse Alpen – Val Thorens

En ook in de Dolomieten deed niets meer aan de zomer denken, sneeuw en een  ijzige wind bepaalden gisteren het weerbeeld. Via Rifugio Passo Principe – Grasleitenpasshütte 

Val Thorens
Serfaus-Fiss-Ladis
Kleinwalsertal – Walmendingerhorn 2000m. Foto via Twitter @hansterbraak
De komende dagen zal de sneeuw weer het veld moeten ruimen voor de zon! Foto Mittelberg Kleinwalsertal. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Meer foto’s van de sneeuw in het Kleinwalsertal zie – HIER

Zachter
Ook deze keer zal de verse sneeuw weer snel smelten wanneer met zuidwestelijke hoogtewinden vooral op hoogte weer veel warmere lucht wordt aangevoerd. Op 1500 meter hoogte (T850hPa) stijgt het kwik de komende week weer naar 12 tot 16 graden en de vorstgrens naar 3800 tot 4300 meter (laagste waardes noordoostelijke Alpen, hoogste westelijke Alpen).  In de dalen en het laagland stijgt het kwik met ondersteuning van de zon weer naar 19 tot 24 graden. (hoogste waardes zuiden)

ECMWF voor dinsdag. Van het westen uit weer een stuk warmer en met hogedruk ook droger en zonniger
Vorstgrens prikpunt Innsbruck
T850hPa prikpunt Innsbruck

Net als gisteren zien we in het verdere verloop een meer zonaal stromingspatroon tot ontwikkeling komen waarbij hoogteruggen en troggen elkaar aflossen. Storingen zullen periodiek voor meer bewolking en neerslag (buien) zorgen en de middagtemperaturen komen woensdag en donderdag weer op een iets lager niveau te liggen.

Vandaag is het nog vrij koel, dat geldt in het bijzonder voor de oostelijke Alpen waar ook nog neerslag valt. Radarbeeld van 08h00. Bron Wetteronline.de
Schuchtere opklaringen vanmorgen boven een besneeuwde Julierpass in het Zwitserse Graubünden
En boven het Schilthorn Piz Gloria – in de Berner Alpen
Winterse ochtendstemming Schwarze Schneidbahn – Sölden

In het weekend zien we een markante Atlantische depressie tot over de Britse Eilanden afzakken. Met een opnieuw naar zuidwest draaiende en in kracht toenemende hoogtestroming wordt dan weer zeer milde lucht aangevoerd.

GFS voor zaterdag 10 september met de richting de Britse Eilanden afzakkende Atlantische depressie

Naar verwachting zal de Britse depressie in het verdere verloop via de Noordzee naar  het noordoosten toe verplaatsen en zoekt de stroming opnieuw de westhoek op. De temperaturen gaan van west naar oost weer wat naar beneden en ook neemt de wisselvalligheid weer toe. Het GFS gaat uit van een aanhoudend zuidwestelijke hoogtestroming en milde condities.

Deze ontwikkelingen voor de langere termijn zijn echter nog onzeker en veelt hangt af van wat het laag (koers) precies gaat doen. Een overgang naar een veel kouder weertype met weer sneeuw in de bergen lijkt voorlopig echter nog niet aan de orde.

Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen zullen we de komende dagen gaan vervolgen en in kaart brengen. Voor nu een fijne zondag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een fris en opklarend Termen in de Walliser Alpen.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 700 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen – Van westen uit weersverbetering en weer warmer”

  • Gijs
    3 september 2017 at 12:38

    top Bericht!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer