Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: de invloed van hoog –Erica– met kern boven midden Scandinavie neemt verder toe. De westelijke Alpen hebben vooral vandaag nog te maken met sneeuwval door met een stagnerende storing. De Alpenzuidkant krijgen toenemend te maken met de invloed van laag – Ollie – met kern boven de Middellandse Zee welke vochtigere lucht tegen de zuidkant stuwt. Volgende week onder Europees hogedruk regime Kaiserwetter en uitstekende wintersport condities!

Geleidelijke overgang rustig hogedrukweer en Kaiserwetter

Een occluderende storing is gisteren met neerslag vanuit Frankrijk de Alpen binnen getrokken en tot de avond viel er vooral in de westelijke Alpen neerslag. Daarbij sneeuwde het boven de 700 a 900 meter en tot de avond konden we weer een aantal centimeters toevoegen aan het bestaande sneeuwdek. Sinds zondag viel er in de Alpen tussen de 10 en 30cm aan verse sneeuw en lokaal in de westelijke Staugebied en in delen van de Dolomieten 40 tot 70 cm en hogerop ook nog meer.

Een impressie

Tot 60cm sneeuw in de noordelijke Italiaanse Alpen (Sondrio) – Valtellina Turismo ‏@valtellinatweet
En een winters Alta Badia, via Alta Badia ‏@altabadiaorg
Schitterende condities Engadin StMoritz Via Christian Kreienbühl ‏@ckr
In de westelijke delen van Oostenrijk kwam de bewolking er geleidelijk ook weer. Via Haus Walser Berge ‏@HausWalserBerge Mittelberg – Kanzelwand / @hansterbraak
Prima ski weer Via Haus Walser Berge ‏@HausWalserBerge Mittelberg – Kanzelwand / @hansterbraak
Genieten doet ook Alpenweerman Maarten Minkman die tussen de studie door (Uni Innsbruck) natuurlijk ook regelmatig even de ski’s onderbindt. Foto vanuit Kühtai
Poeder! Via Daniel Gerstgrasser ‏@danivumalvier – Schafberg /St. Antönien.
En “poederen” ! Via Daniel Gerstgrasser ‏@danivumalvier – Schafberg /St. Antönien.

Sneeuw westen
Vandaag hebben vooral de westelijke Alpen nog te maken met de stagnerende occlusie storing die zelfs weer retrograd wordt door tegenwerking van hoog -Erica – met een kerndruk van 1050 hPa boven midden Scandinavie.


Langs de noordwestelijke Zwitserse Alpennoordkant gaat daarbij 10 tot 20cm sneeuw vallen, elders langs de westelijke Alpennoordkant, in het Wallis en Gotthardgebied valt 5 tot 15cm. In de overige gebieden slechts enkele centimeters tot niets. De sneeuwvalgrens bevindt zich tussen de 1000 en 800 meter naar het oosten toe en tot 800 a 500 meter in het noordwesten. Op 2000 meter vriest het – 4 tot – 6 graden en op 3000 meter 11 a 12 graden. het nulgradenniveau ligt tussen de 1200 en 1400 meter, tijdens intensieve sneeuwval ook lager.

Radar 08h45
Ook in de Pyreneen was het weer “raak” met een mooie laag poeder vanmorgen

Hogedruk
Vrijdag neem de hogedruk invloed nog wat verder toe en vooral in de bergen van de noordelijke Alpen kan de zon weer goed partij gaan geven. De zuidkant van het Alpenmassief krijgt dan juist te maken met de invloed van een Middellandse Zee laag. Hier gaat door een meer zuidoostelijke stroming vochtigere lucht stuwen, er is meer bewolking of het is gewoon bewolkt en er kan wat sneeuw vallen.

Neerslag vrijdagmiddag in de zuidelijk Alpen door laag Middellandse Zee en mer ZO tot Z stroming (Südstau)

Meer zon wordt eveneens in het zuidwesten verwacht. Met de wat naar zuidoost draaiende stroming en de aanvoer van wat zachtere lucht door toedoen van het Middellandse Zee laag wordt vooral op wat grotere hoogte wat zachter. In de dalen en het Alpenlaagland is er kans op Hochnebel of mist.

GFS 500hPa vrijdagmiddag, we zitten in koude lucht, van zuiden uit stroomt zachtere lucht op naar het noorden ( Z Frankrijk)

Hogedruk regime /Kaiserwetter in de bergen
In het weekend en ook de maandag verandert er niet veel aan de stroming en dit weerbeeld. Vooral in de bergen schijnt de zon volop, in de lagere delen en dalen is er kans op mist(velden) of Hochnebel. In het inner-alpine Wallis is het licht föhnig. De zuidkant blijft gevoelig voor bewolking waaruit mogelijk wat (lichte) sneeuw valt.

Prima wintersport weer -condities
Volgende week zal het weer helemaal in het teken staan van een krachtig hoog met zwaartepunt boven west Europa. Aanvankelijk ligt het zwaartepunt boven Duitsland maar deze zakt tot het einde van de week richting zuidwest Europa weg. De hoogteas gaat kantelen (NW – ZO) en komt dan geleidelijk ten zuiden van de Alpen te liggen. Gelijktijdig zien we de “warme kern” van het hoog (hoogterug) van af zuid Scandinavie (maandag) via de Alpen (woensdag) naar Spanje (vrijdag) mee trekken.

Donderdag lig het hoog met zijn warme kern boven de Alpen. Voor de gehele volgende week mogen we Kaiserwetter verwachten en uitstekende wintersport condities

Vooral op grotere hoogte, “, geopotentiaal vlak (500hPa) donderdag boven de Alpen op maar liefst  5800m , is het dan voor de tijd van het jaar zeer zacht (-22 graden). Door de uitgesproken subsidentie (dalende lucht bewegingen) en inversie zal het dan juist in de lagere atmosfeer koud en door Hochnebel en mist ook koud zijn.

In de bergen kunnen we dan genieten van volop zon, zeer droge lucht en ook aangename temperaturen. Mede door de vers gevallen sneeuw en droge lucht zullen er uitstekende wintersport condities heersen!

Temperatuurtrend T850hPa prikpunt St Anton
en de vorstgrens die varieert van in de dalen (nachten en ochtend) tot 1800 a 2000 meter)

Lawinegevaar / ongelukken

Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. De afgelopen weken waren er weer diverse (dodelijke) slachtoffers te betreuren, in alle gevallen betrof het personen die off-piste onderweg waren.

Afgelopen zaterdag werd in het Obergoms (Oberwallis) een man van 67 jaar door een lawine verrast en bedolven, na berging door de Air Zermatt kon enkel nog de dood van de man vastgesteld worden.

Gisteren werd hier in in het gebied van Ganterwald-Wasenalp ook hier in Oberwallis en niet ver van Rosswald na een zoekactie van 48 uur het lichaam gevonden van een jongen Oberwalisser man. Zondagmiddag maakte hij zich met zijn Splitboard op pad voor een tour in de “uitnodigende” Walliser bergen zonder ooit weer terug te keren naar de parkeerplaats waar hij zijn auto had neergezet.

Het gebied van de Wasenalp (Rothwald), garant voor veel sneeuw en vooral ook poedersneeuw. Echter hogerop ook een zeer gevaarlijk gebied. waar recent en helaas ook weer zondag lawine’s voor dodelijk ongelukken hebben gezorgd (off-piste)

De zoektocht verliep mede door het slechte weer (sneeuwval, Nebel) zeer moeizaam en het ergste werd zoals nu bevestigd gevreesd, Martin S, een Oberwallis met veel bergervaring werd op 27 jarige leeftijd door een lawine (Schneebrett) verrast met fatale afloop.

Het blijkt maar weer eens hoe dodelijk de bergen in de winter kunnen worden, een sneeuwdek van 20cm kan reeds een dodelijke lawine veroorzaken. We kunnen er niet genoeg voor waarschwuwen: blijf wanneer je niet met de plaatselijke weer en sneeuwcondities bekend bent en geen kennis hebt van het gebied ten aller tijde op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen op!!

Verse sneeuw, uitnodigend maar volg ten aller tijden de lokale (ski-gebied) aanwijzingen op! – Rosswald, winter 2016

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 841 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – In westen nog wat sneeuw, elders toenemende hogedrukinvloed”

 • Louise
  8 februari 2017 at 14:31

  Nog krap twee weken en dan begint de voorjaarsvakantie hebben jullie al een kleine voorzichtige voorspelling? Zoals ik nu de temp. Bekijk lijkt het lente achtig te worden of moeten we ons daar nog maar niets van aan trekken?

 • Johann
  8 februari 2017 at 14:36

  @Louise – Genieten – Zie ook de laatste VLOG via FB

 • Louise
  8 februari 2017 at 15:02

  Toppie we houden het in de gaten….
  complimenten voor je verhalen elke dag..

 • Gerben
  8 februari 2017 at 20:30

  Volgende week naar Skiwelt. Moet ik de voorspellingen nu zien als Kaiserwetter, of slush puppie??

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer