Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

In het weekend zorgt een tussenhoog voor warm en droog zomerweer in de West-Alpen. In de Oost-Alpen vallen er vanmiddag nog een aantal buien. Vanaf morgen ook daar droger en zonniger. Volgende week zorgt een lagedrukgebied geleidelijk voor de aanvoer van vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Het is een typische westcirculatie die het weer bepaald. Het blijft een afwisseling van dagen met regen, maar ook veel zon.

Tussenhoog zorgt dit weekend voor een weersverbetering

Gisteren was het met name in Oostenrijk een natte dag. Het was een grijze dag en plaatselijk viel er veel neerslag. In de West-Alpen was het beter weer en klaarde het in de loop van de dag op liet de zon zich vaker zien. Een groot verschil tussen oost en west in de Alpen en dat zien we ook vandaag nog.

Het was nat gisteren in #Mittelberg talrijke buien. Vandaag wordt het geleidelijk ook beter weer hier. (foto: Hans ter Braak)
Lago Laguazoi in de Italiaanse Alpen, net boven Rifugio Scotoni. Op weg naar de Nuvolau hut op bijna 2600 meter. (foto: Edwin Kranenberg)
Passo Giauo / na de regen gisterochtend Mammatus bewolking (Foto:Edwin Kranenberg)

Vandaag neemt de invloed van het tussenhoog verder toe. Vooral in de westelijke Alpen wordt het heerlijk zomer en bergweer. Met veel zon stijgen de temperaturen naar 25 tot 28 graden en lokaal ook nog hoger. Het zuiden maakt in de loop van de dag nog wel kans op een lokale regen of onweersbui.

In de noordoostelijk Alpen is het een ander verhaal. Vooral in Oostenrijk, ten oosten van Innsbruck en nog verder richting het oosten, worden vandaag nieuwe buien verwacht. Bij elkaar opgeteld kan er zo’n 20 mm aan neerslag gaan vallen. Elders blijft het ook nog bewolkt en waait er een zwakke tot matige wind vanuit het noordwesten. Met een vorstgrens die stijgt naar 3200 aan de noordkant tot 3700m aan de zuidkant, is het niet koud.

Een tussenhoog zorgt dit weekend voor een weersverbetering vanuit westelijke richting. Meeste zon is te vinden in de West-Alpen, vanaf morgen ook in de Oost-Alpen (bron: weerkaart zondag DWD, via Wetterzentrale.de)
In de West-Alpen is het droog, maar in de noordoostelijke Alpen wordt dit weekend nog neerslag verwacht. Plaatselijk meer dan 20 mm (neerslagsom t/m zondag, COSMO model via Kachelmannwetter.com)

Morgen, op zondag breidt de invloed van het tussenhoog zich verder uit vanuit het westen. Overal in de Alpen wordt het een zeer aangename zomerse dag. In het uiterste noordoosten van de Alpen kan er nog wel een bui(tje) vallen en ook in Oostenrijk is er wat meer bewolking. Verder blijft het overal droog, is de wind zwak en het zicht is goed.

Maandag begint de dag ook op de meeste plaatsen droog. Het is zonnig  en de temperaturen lopen verder op. In de loop van de middag neemt de wind vanuit westelijke richting toe. Ook de hoge bewolking neemt steeds meer toe en dat is een teken van een naderende storing. Aan de zuidkant van de Alpen moet in de namiddag rekening gehouden van met onweersbuien. In de rest van de Alpen blijft het op de meeste plekken nog droog, maar is er meer bewolking.

Een westcirculatie zorgt komende week voor meer wisselvalligheid. Buien trekken vanuit westelijke richting over. Van tijd tot tijd regen, maar ook zonnige perioden (GFS 500hPa, maandag 5 augustus.
Verschillende storingen trekken vanaf de Atlantische Oceaan komende week over de Alpen. Het is een afwisseling van buien, maar ook droge perioden met zon. (GFS model neerslag, via WXCHARTS.COM)
De westcirculatie blijft komende week, in ieder geval t/m donderdag aanhouden. Zowel het GFS als ECMWF zitten goed op een lijn. Komend weekend wel meer onzekerheid of dit patroon doorbroken gaat worden. (verschil ECMWF – GFS 500hPa, via WXCHARTS)

Vanaf dinsdag neemt wisselvalligheid verder toe. Verschillende storingen trekken vanaf de Atlantische Oceaan komende week over de Alpen. Het is een afwisseling van buien, maar ook droge perioden met zon. Zoals het er nu naar uitziet zijn vooral de woensdag en donderdag de twee natste dagen in de Alpen. Een storing bereikt de Alpen en verspreid vallen er buien met daarbij ook onweer.

Dauwtemperatuur: Prikpunt Innsbruck. Met de instroom van vochtige lucht vanuit het westen kan in de loop van de week kan het zwoeler aan gaan voelen met dauwpunten richting de 20 graden.

Vooruitzicht
Komende week is een afwisseling van zon, maar ook veel buien. Zondag en maandag lijken twee mooie dagen te gaan worden met de hoogste temperaturen. Daarna wordt het opnieuw een afwisseling van buien en zon. De meeste neerslag wordt verwacht op de woensdag en de donderdag. Deze weersituatie, een westcirculatie, blijft in ieder komende week aanhouden. Extreem hoge temperaturen worden dus voorlopig nog even niet verwacht. Kortom, vrij normaal zomerweer in de Alpen met aangename temperaturen.

(Visited 495 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer