Sneeuwrijke West-Alpen. Winterse week in het vooruitzicht met dalende temperaturen

Algemene situatie: Een westelijk tot zuidelijkwestelijke stroming bepaald het weer in de Alpen. De komende dagen zullen velen fronten van west naar oost over de Alpen trekken. Vandaag en morgen is het nog relatief zacht, met regen in de dalen en hogerop de berg sneeuw. Vanaf dinsdag wordt het kouder en daalt de sneeuwvalgrens.

Sneeuwrijke West-stau gebieden
Vandaag is het bewolkt en in de loop van de middag gaat het vanuit het westen uit sneeuwen in Frankrijk. Het neerslag gebied breidt zich in de loop van de middag verder uit over de Alpen. De sneeuwvalgrens schommelt rond de 1500m, maar zal in de loop van de dag langzaam dalen. De wind kan daarbij af en toe sterk waaien.
In de Franse Alpen wordt onder andere al gewaarschuwd voor een verhoogde kans op lawines. Hoewel hier altijd rekening mee gehouden moet worden rond deze tijd, is de kans door de combinatie van de grote hoeveelheid vers gevallen sneeuw en wind hierdoor iets hoger dan normaal. Verder richting het oosten van de Alpen is er meer ruimte voor opklaring. Zo kan het in Oostenrijk tussen de storingen door ook de nog even zon doorbreken. Een stuk minder vochtig en nevelachtig vergelen gisteren. Wel neemt later in de middag ook hier de bewolking verder toe.

CYRJHwfW8AAfMgS.jpg-large
Dikke vlokken sneeuw. Ook voor de komende dagen veel verse sneeuw verwacht @La Plagne

CYSB3odWcAAi04U.jpg-large
Het sneeuwpakket wordt maar dikker en dikker ‪@Arc_1950‬ ,

CYQ76IMUMAAA0zj.jpg-large
Ook de zon liet zich gisteren nog even zien @Zell am see Kaprun

CYRMmqgWAAQ3ete.jpg-large
Verschil na een dag regen. Gisteren werd door de regen de heren reuzen slalom afgelast. Vandaag gaat de race opnieuw van start vanaf 10.30 Uhr met de finale om 13.30 Uhr @Zwiterse Adelboden (foto: Mirjam Jaeger)

CYV5YD3WYAA_V7J.jpg-large
Op dit moment nog mist in Adelboden. Wind en zon lijken deze al te verdrijven hoewel er later vandaag opnieuw wat regen/sneeuw wordt verwacht. @srfsport

Morgen blijft de weersituatie vergelijkbaar met vandaag. Ook dan kan het wederom stormachtig waaien. In delen van Zwitserland en Oostenrijk wordt al gewaarschuwd voor stevige wind. Daarbij gaat ook de sneeuwvalgrens de komende dagen langzaam omlaag en varieert deze tussen de 1100 en 1700m. Bij elkaar opgeteld kan er de komende dagen in de west Alpen meer dan 50 cm sneeuw bij gaan vallen! Vooral de west-stau gebieden in Frankrijk en Zwitserland gaat de meeste sneeuw krijgen. Plaatselijk kan dit zelfs gaan richting een meter verse sneeuw. Verder richting het oosten nemen de hoeveelheden af. Op dinsdag koelt het verder af en daalt de sneeuwval grens weer tot onder de 1000m.

Vanaf dinsdag gaat de wind draaien richting het noordwesten. Hierdoor is er meer sprake van een noordföhn. Ook in deze situatie blijft het onbestendig en zal het de rest van de week gaan sneeuwen. In de Zuid-Alpen is er juist meer kans op zon en zullen de neerslag hoeveelheden aanzienlijk minder zijn.

uwz-ch_foehn_de
Vanaf dinsdag draait de wind van west richting het noorden. Hierdoor gaan de temperatuur flink dalen en kan het in de Noord-Alpen gaan sneeuwen (nord-stau/föhn). Ook richting het weekend is er een opvallende noordelijke stroming voor de Alpen.
12075064_1760243077532119_1839777254513817867_n
Veel sneeuw de komende 6 dagen. Vooral in Frankrijk en Zwitserland wordt het sneeuwpak flink aangevuld (bron: bergfex)

Rtavn1441
Later deze week evalueren we van een westelijke stroming meer naar een noordelijke storing (nord stau) Hierdoor zullen de noord Alpen ook flink wat sneeuw erbij krijgen.

gma_2016_01_10_06_45_2_171
De komende week belooft winters te gaan verlopen. Mocht je komende tijd naar de Alpen afreizen is het goed om de wegsituatie in de gaten te houden. Bijvoorbeeld via kachelmann strassenzustand is de verkeerssittuatie goed terug te zien of er gladheid of ijsvorming is op de wegen.

Polar outbreak
Aanhoudende winterse omstandigheden op lange termijn? Er zit nog wat onzekerheid als we verder vooruit kijken. Voor een groot deel van midden europa wordt ook sneeuw verwacht. Hoe veel en groot dit gebied zal zijn heeft vervolgens ook weer invloed op de uitkomsten voor de langere termijnsverwachtingen. Mocht er inderdaad veel sneeuw gaan vallen in een groot deel van Europa dan beïnvloed dit de initiële condities van de nieuwe voorspellingen en zal het een positief effect hebben op een aanhoudend winterscenario.

Recm1682 copy
Polaire uitbraak bevestigd door de ECMWF ensembles ziet er overtuigende uit voor volgend weekend!

Op dit moment gaat het ECMWF al uit van een sterk winter scenario komende week. Koude polaire lucht zal hierbij de Alpen bereiken eind volgende week. Een polaire uitbraak (Polar Outbreak) wordt het ook wel genoemd. Zulke koele lucht hebben we al een tijd niet meer gezien in de Alpen. De oorzaak hiervan valt te verklaren door een bijzonder sterke trog vanaf de Atlatische Oceaan. Zeer warme lucht wordt aangevoerd richting de pool. Terwijl in de Europa de stroming de andere kant op is en de koelere lucht onze kant op komt. Een sterk contrast dus later deze week. Kijken we naar het GFS dan is deze iets voorzichter en zien we na het weekend wel een terugkeer van warme lucht in de West-Alpen. Het ECMWF daarentegen voorspelt ook op lange termijn dat winter in Europa zal blijven. Komende week beloofd in ieder geval winters te gaan verlopen. Hoelang deze precies zal gaan aanhouden zullen we de komende dagen gaan zien. Blijf daarom vooral op de hoogte via Alpenweerman.nl voor de laatste weerberichten, video updates en andere interessante blogs. Tot zover het zondagochtend weerbericht. Nog een fijne dag gewenst!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties