Advertentie 

Algemeen; onder invloed van laag – Wilma – wordt aanhoudend warme maar ook vochtige lucht vanuit het Middellandse Zee gebied tot over de Alpen aangevoerd. Na passage van een storing op vrijdag neemt in het weekend de invloed van hogedruk (tijdelijk) toe.

Weekend tijdelijk afnemende buienkansen, aanhoudend warm

Er lijkt maar geen einde te komen aan het compleet vastgeroeste stromingspatroon boven onze contreien. Dominerende hogedruk gebieden houden zich ver weg in het noorden en boven de Atlantische Oceaan op en boven grote delen van west Europa wordt het weerbeeld bepaald door lagedruk en een vlakke drukverdeling met weinig drukgradiënt.

Hogedruk noorden, lage druk zuiden en continent. GFS 500 hPa en gronddrukkaart voor vandaag

Mede door de noordelijke hogedruk en de lage druk boven zuidwest Europa gaat de mei maand 2018 in het overgrote deel van Europa hoge ogen scoren voor wat betreft de boven normale tempeaturen. Opvallend ook de koude anomalie in het zuidwesten en met name in noordwest Afrika (Marokko / westelijke Sahara)

Temperatuur anomalie (gemiddelde T2m) mei met de uitzonderlijke warmte in de delen van Scandinavie.

Opvallend ook het veel te koele Iberische Schiereiland en NW Afrika. Oorzaak voor de koude anomalie is het persisterende karakter van de Atlantische hoogtetrog en -of steeds weer afsnoerende hoogtelagen richting de Golf van Biskaje en het Iberische Schiereiland. Via de westflank (trog achterzijde) kon steeds weer koude(re) lucht tot ver naar het zuiden over deze streken uitstromen.

Een typische kaart voor de maand mei met de westelijke lagedruk en de noordelijke blokkade. GFS 500hPa kaart 25 mei jl.

Aan de oostflank daarvan (trog voorzijde) hadden de Alpen te maken  met luchtmassa’s die als brongebied de Middellandse Zee hebben. Deze zijn een weliswaar een heel stuk warmer maar daarnaast ook vochtiger. In combinatie met de westelijke lagedruk, de vlakke drukverdeling en diverse kleinere verstoringen een ideale “kweek vijver” voor regen en onweersbuien en ook gisteren konden we daar weer getuige van zijn.

Na een nog optimistische start van de woensdag met veel ruimte voor de zon kregen in de loop van de middag vooral de westelijke en zuidelijke Alpen weer te maken met diverse regen en onweersbuien. Op passage van een onweersstoring (kortgolvige hoogtetrog) vanuit het zuiden nam in de namiddag en avond vooral in de noordoostelijke Zwitserse Alpen de instabiliteit verder toe en ontwikkelden zich hier zware regen en onweersbuien.

Pittige regen en onweersbuien gisteravond in het noorden van Zwitserland. Ook in het zuiden en westen hadden te maken met neerslag al of niet doorspekt met onweer

Het was met de hoge luchtvochtigheid opnieuw ook broeierig warm met middag temperaturen die tot 25 a 29 graden opliepen. Nog warmer werd het in delen van Oostenrijk alwaar het kwik tot boven de tropische 30 graden grens uitsteeg met als topper Linz alweer het kwik tot 32.1°C opliep.

Vooral in de ochtend doet de zon nog flink mee. Foto Pynwald in Wallis. Via FB Richard-Sermier

Pynwald in Wallis. Via FB Richard-Sermier
Ook in Oberwallis nog goed voor een aantal uurtjes Badi plezier in de Geschina te Brig. Niet veel later trok het dicht en volgde de regen(buien)
Ook in het Schwarzwassertal (Kleinwalsertal) was het in de ochtend met volop zon prima vertoeven. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Regen -onweersbuien door dagelijkse gang
Vandaag en ook vrijdag verandert er maar bar weinig aan het hierboven beschreven weerbeeld wat vooral door de dagelijkse gang wordt gestuurd.

De meest kans op droge momenten en zon dus weggelegd voor de ochtend, in de middag dan weer de vorming van stapelwolken met navolgend weer lokale soms pittige regen en onweersbuien. De zwaarste exemplaren kunnen gepaard gaan met plensregens, hagel en ook zware windstoten.

Radarbeeld 09h00. Bron Wetteronline.de

Weekend tussenhoog ( hoogterug) invloed
In het weekend kan met wat toenemende hogedruk en onder invloed van een zuidelijke “warme” hoogte-rug de atmosfeer eindelijk even wat tot rust komen. De buien activiteit zal dan worden onderdrukt en ook de zon krijgt meer speelruimte.

GFS voor zaterdag met dan wat meer (tussen)hogedruk invloed boven

De temperaturen handhaven zich ook dan op een (hoog)zomers niveau met middagtemperaturen die meest tussen de 25 en 30 graden zullen komen te liggen. Ook in de bergen is het zeer zacht en tot een hoogte van 3700 a 3800 meter dooit het.

Met de start van de nieuw week evolueren we opnieuw naar het inmiddels al vertrouwde luchtverdelingspatroon met de lage druk en vlakke drukverdeling boven west en midden Europa.

GFS donderdag

Algemeen zien we ook nu weer dat de westelijke Alpen de meeste invloed van de lagedruk zullen hebben. De volgende week belooft dus opnieuw weer onbestendig te gaan verlopen met de meeste zon in de ochtenden en de stapelwolken en buien in de middag en avond. Ook voor wat betreft het temperatuurverloop verandert er in de nieuwe week nauwelijks iets.

Tegen het einde van de volgende week en het weekend en de nog langere termijn na het weekend wordt de onzekerheid een stuk groter. Het GFS (oper) komt met een zeer warme oplossingen door doorschuivende hogedruk richting oost Europa en de Balkan.

De ensembles als ook het ECMWF gaan daar echter niet in mee en blijven een beetje aanmodderen met de lagedruk, vlakke drukverdeling als ook hoogtelaagjes en troggen.  Afijn wat niet is kan nog komen, de komende dagen maar eens verder kijken.

GFS ensembles centrale Alpen met de warme operationele run rond de 10e juni (dikke zwarte lijn)

Vanuit een deels opgeklaard Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams

Meer beelden uit de Alpen  – Alpenwebcams 

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

UV Index

In de bergen zal met de zon de UV index vandaag uitkomen tussen 3 en 5, In het hooggebergte met zon 9  tot 11 ! 

Meer over de UV-Index zie – HIER

 Join Alpenweerman community:
 Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 293 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer