Advertentie



 

Algemeen; het weerbeeld bepalende hoog –Enric – trekt richting de Oekraïne maar behoudt vandaag nog zijn invloed op het weer in de Alpen. Dinsdag schampt een zwakke storing de westelijke Alpen. Vanaf woensdag evolueren we steed verder naar een (zeer) koude neerslagarme laat-winterse weerfase.

Verse sneeuw oostelijke Alpen, in weekend gaat de diepvries open!!

Onder invloed van een tussenhoog – Enric – hadden we gisteren met weinig stroming te maken waarbij vooral in de onderste atmosfeer  koude vochtige lucht werd aangevoerd. Dit resulteerde wederom in Hochnebel waarbij de bovengrens tot  2000 a 2500 meter reikte. Deels in de inner-alpine Alpen (Wallis) reikte de bovengrens tot 3000 a 3100 meter. Boven de Hochnebel scheen de zon volop en dat gold ook voor de Alpenzuidkant waar de noordelijke wind de lucht afdroogde en opwarmde. Hier werden ook de hoogste temperaturen gemeten met als toppen Cresciano (253 m) in het Zwitserse Tessin  (Tescino)

Hochnebel boven de zuidelijke Walliser Alpen. Foto via Twitter RiffelalpResort @RResort2222m / Rothorn 2222m‏.

Ofschoon de luchtdruk weer wat aan het dalen is verandert er vandaag niet veel aan dit weerbeeld, opnieuw de meeste zon in het zuiden en zuidwesten en weer de soms hardnekkige Hochnebel met voorkeur voor het noorden.

Vooral in de bergen als ook in het zuiden en westen schijnt de zon. Foto Orcieres via Twitter BriceBBrice 🤡 🎈@orcieres

Bovengrens meest 2000 tot 2500 meter in het westen en 1500 tot 2000 meter naar het oosten toe, later op de dag dalend naar 1300 tot 1500 meter. Boven de Hochnebel schijnt de zon met  later op de dag ook overtrekkende wolken(velden). Op 2000 meter vriest het een graad of 4 in het westen en tot 10 graden in het oosten.

Ook de dagen daarna verandert er in grote lijnen nog niet veel aan het rustige winterweer en temperatuur. Met het verder wegtrekken van het tussenhoog en door toedoen van een (hoogte)laag boven de centrale Middellandse Zee neemt de storingsinvloed wel weer wat toe.

Radarbeeld 08h00 Bron WetterOnline.de
Bettmeralp met nog wat laatste Hochnebel boven het Rhonedal

De zuidoostelijke en oostelijke Alpen kunnen vanaf  dinsdag door invloed van het laag vanuit het oosten en zuidoosten wat verse sneeuw verwachten.  Geen grote hoeveelheden maar net genoeg voor een mooi vers laagje, lokaal kan er in het oosten en zuidoosten  tot vrijdag 10 tot 25 cm en bij gunstige Stau 30 tot 40 cm sneeuw gaan vallen. Elders valt er 5 tot 10 cm. Meest droog blijft het in de westelijke Alpen en inner-alpine gebieden.

Sneeuwval cumulatief tot donderdag 18h00

In de loop van de week zien we aan de oostflank van het polaire front en een depressie (hoogtetrog) op de Atlantische Oceaan door advectie van warme lucht (WLA) op hoogte een hoogte rug (hoog) zich verder ontwikkelen. Uiteindelijk zal dit de vorming van een apart blokkerend hoog boven Scandinavie gaan inleiden wat tevens een verbinding aangaat met het daar al aanwezige poolhoog.

Warme lucht advectie aan de oostflank van het “Azoren” laag en polaire jet gaat de opbouw van een blokkade hoog inleiden.

Tegen het einde van de week en in het weekend gaat aan de oostflank van dit blokkade hoog dat zich dan uitstrekt vanaf de Britse Eilanden  tot over Scandinavie en de Barentzee met een noordoostelijke hoogtestroming veel koudere arctische lucht naar het zuidwesten en zuiden uitstromen en gaan ook in de Alpen de temperaturen in alle hoogtes flink onderuit.

GFS T850 hPa voor vrijdag 18h00

Op circa 1500 meter hoogte (850 hPa vlak) daalt het kwik in de oostelijke en noordelijke Alpen tot zondag naar -13 tot- 18 graden en op 5200 meter hoogte (500 hPa vlak) naar  -30 tot -36 graden. Wat minder koud wordt het aan de westelijke zuidkant en het zuidwesten alwaar de noordoostelijke stroming wat minder krachtig kan door grijpen.

Temperaturen 850 hPa voor zondagmiddag

In het verdere verloop van de nieuwe week zien we dat het “warmbloedige” hoog met zijn zwaartepunt richting de noordelijke Atlantische Oceaaan gaat verplaatsen en ergens in het zeegebied tussen IJsland en Groenland gaat uitkomen. Met een zeer zuidelijk verlopende straalstroom (noord Azoren – Middellandse Zee) en een retrograde oostelijke lopende tak van de jet kan met ondersteuning van retrograad (oost – west) zuidelijk trekkende koudeputjes nog koudere lucht tot over west Europa (Benelux) en de Alpen uitstromen.

GFS 500 hPA woensdag 28 februari

Het is dan nog even afwachten welke koers deze koude putjes gaan volgen. Los daarvan kunnen we ons alvast gaan voorbereiden op een langdurige periode van zeer koud winterweer!

Koudeput woensdag 28 februari. met op 500 hPa -34 graden, op het 850 hPA vlak gaat het dan gewoon 15 tot 18 graden vriezen en aan de grond ook overdag matige en lokaal strenge vorst!

Boven beschreven zeer koude Spätwinterse scenario wordt overigens vanmorgen door zowel het ECMWF als ook het GFS berekend en ook de ensemble oplossingen ondersteunen dit. Hoe het uiteindelijk allemaal in detail zal gaan verlopen vraagt de komende dagen onze aandacht.

Meer m.b.t tot dit thema zie  –  De poolwervel is gespleten – op naar een na-winter?

Tot zover voor dit moment en geheel afhankelijk van de ontwikkelingen zullen we daar op inhaken. Ik zou zeggen blijf volgen en dan graag weer tot morgen. Vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.613 times, 1 visits today)

9 Reactie op “Alpen – West Europa gaat bibberen onder warmbloedige blokkade”

  • Wim Danhof
    19 februari 2018 at 09:50

    Hi Michael: dank voor hef bericht. Kun je ook iets vertellen over al dan niet waarschijnlijke neerslag in de volgende week voor westelijke Alpen? Dank!

    • Johann
      19 februari 2018 at 09:57

      Beste Wim
      Michael heeft vandaag “vrij af” en Lander heeft weerbericht geschreven (SH) 😉
      Van mijn zijde dan maar even: de zeer koude arctische lucht is per definitie ook droog dus de sneeuwkansen zullen niet groot zijn en al helemaal niet grootschalig! Toch kunnen kleine verstoringen zoals bv de koude putjes sneeuw dan wel sneeuwbuien gaan opleveren. Voor details is het echter nog nog veel te vroeg.

  • Marcel
    19 februari 2018 at 10:07

    Hallo Johann,

    3 maart gaan wij weer een week naar Gargellen.
    Is er al enig zicht op wat het weer tzt gaat doen, ook al is het nog redelijk ver weg natuurlijk.
    Blijft de kou of moeten we dan vrezen voor een omslag maar onbestendig en “warm” weer. een week Kaiserwetter vinden wij natuurlijk helemaal geen probleem.

    gr Marcel Pijpers
    http://www.weerstationluyksgestel.nl

    • Johann
      19 februari 2018 at 10:16

      Dit soort blokkades kunnen zeer hardnekkig zijn en een lange adem hebben (tot ver in maart). Er zijn echter ook voorbeelden dat een spätwinterse weerfase vrij snel overging in een lenteachtig geheel. Op dit moment is dit echter ook voor de langere termijn niet uit de modellen op te maken

      Laten we iig eerst maar eens de volgende week afwachten en dan de balans nieuw opmaken.

      Gr – J –

  • Maurits
    19 februari 2018 at 11:17

    Dag Johann,

    Wat kan je zeggen over het aantal zonuren volgende week in Oostenrijk? Wordt het vooral bewolkt of is er ook ruimte voor de zon?

    Gr. Maurits

    • Johann
      19 februari 2018 at 17:10

      De zon zal zeker een belangrijke rol gaan spelen, details (Oostenrijk is groot) nog even afwachten gezien de nog lange termijn en oa ook de evt koudeputjes!

  • Pieter
    19 februari 2018 at 12:41

    Beste Johan,

    Bij mijn zoektocht op het internet komen de noordelijke/noordwest Alpen er het beste vanaf qua ZONUREN en zachtere temperaturen. Bv Mayrhofen(Oostenrijk) en chamonix-Mont blanc (Frankrijk)

    Hoe zie jij dat? (Vooral qua zonuren?)

    Groet, Pieter

  • Johann
    19 februari 2018 at 17:20

    Daarover kan ik weinig zeggen ivm totaal verschillend gelegen (orografische) gebieden en ook de termijn (welke periode?) Algemeen kun je wel stellen dat de (zuid)westelijke Alpen minder koud zullen gaan worden dan de oostelijke en ook noordelijke Alpen G – J –

    • Pieter
      19 februari 2018 at 21:04

      Periode: 23/2-4/3
      Weeronline zegt over bovenstaande (ski) gebieden: minder wind, meer zon kans en hogere temperaturen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier