Alpen: Weihnachtstauwetter, zacht en in de bergen veel sneeuw

De Alpen hebben deze dagen te maken met verschillende storingen die overtrekken. Een west- tot noordwestelijk aanvoer zorgt in de bergen voor veel winterse neerslag en stormachtig weer. In het westen van de Alpen is het aanmerkelijk zachter en ligt de sneeuwvalgrens hoger. De meeste neerslag wordt verwacht aan de noord- en de oostkant van de Alpen waarbij in Oostenrijk de komende dagen plaatselijk meer dan een halve meter sneeuw kan vallen. Aan de zuidkant blijft het vaker droog en is het föhnig. 

Weihnachtstauwetter wordt de periode genoemd die zacht en nat is. Het is een singulariteit die vaker voorkomt in Midden-Europa in de periode tussen 24 en 29 december. Deze typische weersituatie zien we op dit moment ook in de Alpen. In het dal is het grauw en grijs en valt er regen, maar hogerop in de bergen waar de temperaturen laag genoeg zijn valt er veel sneeuw.

Mittelberg Kleinwalsertal (Hans ter Braak)
Kleinwalsertal 23 december. Het zwaartepunt van de sneeuwval lag gisteren in het Vorarlberg en Tirol. Hier viel plaatselijk veel sneeuw (foto: Hans ter Braak)
Mittelberg, Kleinwalsertal 23 december. Hier moest gisterochtend hard gewerkt worden de vers gevallen sneeuw op te ruimen (foto: Hans ter Braak)
Tignes
Tignes, 22 december. Ook in andere delen van de Alpen is de afgelopen dagen veel sneeuw gevallen en was het bovendien ook stormachtig zoals hier in het Franse Tignes. (foto: FB Tignes)

Afgelopen dagen is er wijdverspreid veel sneeuwgevallen in de Alpen. Het zwaartepunt van de sneeuwval lag gisteren aan de noordkant van de Alpen in delen van Vorarlberg en Tirol. Door de combinatie van veel sneeuw en wind is het lawinegevaar sterk gestegen hier. Niet alleen de grote verse sneeuwhoeveelheden, maar ook de sterke temperatuurschommelingen dragen hieraan bij. Gisteren trok een koufront over en vandaag zien we een warmtefront waarbij de sneeuwvalgrens flink omhoog gaat. Morgen wederom een koufront en daalt sneeuwvalgrens weer. Tel daarbij op ook de aanhoudende stormachtig weersomstandigheden wat het oppassen geblazen houdt in de bergen.

Cumulatieve neerslag voor de komende uren. Van west naar oost trekt een warmtefront over de Alpen en zorgt voor neerslag (COSMO-DE model DWD)

Vanochtend trekt een warmtefront van west naar oost over de Alpen. In de ochtend bereikt de eerste neerslag de West-Alpen en gaat de temperatuur omhoog met het instromen van zachtere en vochtige lucht. De verschillende tussen de Oost- en de West-Alpen zijn groot. Aan de westkant is het aanmerkelijk zachter en ligt de sneeuwvalgrens rond de 1800-2000 m. Ook neemt de wind vanuit een west- tot noordwestelijke richting sterk in de kracht toe.

Vanmiddag trekt het gebied met neerslag verder naar het oosten. Aan de noord- en westkant van Oostenrijk wordt de meeste neerslag verwacht en ligt de sneeuwvalgrens lager. Deze ligt rond het middaguur op zo’n 1500 m, maar daalt daarna verder. Bovendien staat er een krachtige tot stormachtige wind vanuit het noordwesten. Verder richting het zuiden valt minder neerslag en is het föhnig.

Vanavond, kerstavond klaart het vanuit het westen op, maar blijft de neerslag in het oosten aanhouden. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam en dan met name in Oostenrijk valt veel winterse neerslag. De wind gaat verder aantrekken en de sneeuwvalgrens kan hier gaan zakken naar onder de 1000 m vannacht.

De verschillen tussen het oosten en westen van de Alpen zijn groot vandaag. In het westen kan de sneeuwvalgrens flink gaan stijgen en komt deze uit boven de 2000 m. In het oosten is het kouder en blijft de sneeuwvalgrens onder de 1000 m. (sneeuwvalgrens ICON, 14:00)

Morgen, eerste kerstdag blijft het stormachtig en wordt opnieuw neerslag verwacht. Een noordwestelijke stuwing in combinatie met een overtrekkende storing zorgt voor veel neerslag met name in Oostenrijk. De sneeuwvalgrens zet een daling in en komt te liggen op 800 a 1000 m aan de noordkant van de Alpen. Sneeuwhoeveelheden kunnen hier oplopen tot 20-30 cm aan verse sneeuw. Plaatselijk kan dit zelfs oplopen tot ruim een halve meter als je vandaag en morgen bij elkaar optelt.

Het blijft bovendien ook stormachtig en kan gevoelig kouder zijn morgen met wind die komt vanuit het noordwesten. Aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam is het föhnig en blijft het droog. Hetzelfde geldt voor Franse Alpen en het overgrote deel van Zwitserland waar het overwegend bewolkt is.

Woensdag 25 dec. Een noordwestelijke stuwing in combinatie met een overtrekkende storing zorgt voor veel neerslag met name in Oostenrijk morgen. De sneeuwvalgrens zet een daling in en aan de noordkant van de Alpen en komt te liggen op 800 a 1000 m. Sneeuwhoeveelheden kunnen hier oplopen tot 20-30 cm aan verse sneeuw. (ICON-EU model, WXCharts.com)

Donderdag, tweede kerstdag krijgen we te maken met een weersverbetering. Het blijft overdag grotendeels droog en de wind neemt in kracht af. De temperatuur ligt lager en er is meer ruimte voor de zon. De verschillen tussen de noord- en westkant blijven nog altijd groot met de zachtere lucht aan de westkant. Later in de middag en in de avond trekt een zwakke storing over vanuit het westen. Met name in de West-Alpen kan er tijdelijk wat neerslag vallen en is er meer bewolking.

Vrijdag draait de noordwestelijke stroming er opnieuw in en kan er dankzij stuwing aan de noordkant van de Alpen opnieuw veel neerslag gaan vallen. De modellen lopen echter nog uiteen waar de neerslag precies valt. Een aantal laten over de gehele Alpenhoofdkam sneeuwval zien. Andere laten alleen in Oostenrijk neerslag zien en juist volop zon in de West-Alpen. Overduidelijk is in ieder geval dat een deel van de Alpen te maken gaat krijgen koudere lucht vanuit het noorden. Waar de scheiding tussen west en oost precies komt de liggen is nu nog niet duidelijk.

Zaterdag 28 december. Grote verschillen tussen het westen en oosten van Europa. Vanaf donderdag draait de hoogtestroming al richting het noordwesten en krijgen vooral de Oost-Alpen te maken met koudere lucht en winterse neerslag. Het hoogtepunt wordt op zaterdag bereikt. Aan de westkant blijft het juist zachter. (ECMWF links en GFS rechts, temp. anomalie 850 hPa, via WXCharts.com)
Op zondag ontwikkelt een hogedrukgebied zich aan de noordkant van de Alpen. Deze weersituatie zorgt voor meer rust in de atmosfeer vanaf dit weekend (zondag 29 dec, ECMWF drukkaart via Wetterzentrale.de)

Vooruitzichten 

De komende dagen valt er veel (winterse) neerslag aan de noordkant van de Alpen en is het stormachtig. Door de sterke temperatuurschommeling en de grote hoeveelheden verse sneeuw is het lawinegevaar hoog.

In het weekend lijkt er een weersbetering aan te komen. Een hogedrukgebied ontwikkelt zich ten noorden van de Alpen en zorgt voor meer rust in de atmosfeer. Deze rug van hoge druk die zich vanuit het zuidwesten tot boven het centrale deel van Europa uitstrekt brengt ook hogere temperaturen met zich mee. Mogelijk houden we deze zachtere en drogere weerfase vast tot en met de jaarwisseling. Dat zullen we de komende dagen gaan evalueren.

Tot zover, alvast een hele fijne kerstavond toegewenst en morgen wederom weer een  nieuw weerbericht op Alpenweerman!

 

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties