Een storing met veel neerslag trekt op dit moment in langzaam tempo over de Alpen. In combinatie met een Genau-laag zorgt dit voor onstuimig weer met veel neerslag. Gewaarschuwd wordt voor grote neerslaghoeveelheden, onweer en overstromingen. Het hele weekend wordt veel neerslag verwacht met de grootste hoeveelheden in de Zuid-Alpen. De komende dagen blijft het onstuimig en is het merkbaar koeler.

Weerwaarschuwing voor extreme regenval. Lokaal meer dan 200 mm.

Vandaag is een onstuimige en zeer natte dag. Een koufront bereikte gisteren de West-Alpen en trok in de loop van de dag verder richting het oosten. Dit gaat gepaard met de ontwikkeling van een Genua-laag en zorgt veel neerslag. In veel regio’s wordt gewaarschuwd voor grote neerslaghoeveelheden, onweer en wind. De temperatuur is inmiddels al flink gedaald en de waterstand in rivieren stijgt snel. De meeste neerslag valt in het zuidoosten van Zwitserland, de Italiaans Alpen en het westen van Oostenrijk. De sneeuwvalgrens ligt nog hoog en sneeuw wordt pas op grote hoogte verwacht boven 3000 m.

In veel regio’s voor gewaarschuwd voor grote neerslaghoeveelheden, onweer en wind vandaag (Meteoalarm.eu)

Zondag blijft het ook nog stormachtig. In de Oost-Alpen gaat de wind verder toenemen en wordt meer neerslag verwacht. Er zijn ook enkele droge momenten dat de zon even doorbreekt, echter moet rekening gehouden worden met een krachtige wind die vooral rond de Alpenhoofdkam goed te merken zal zijn. Ook in de West-Alpen is het onstuimig en nat. De temperatuur gaat langzaam verder omlaag, maar neerslag in de vorm van sneeuw kan pas verwacht worden vanaf 2800-3000. Tegen de avond wordt het steeds vaker droog en gaat de temperatuur verder omlaag.Cumulatieve neerslag voor de komende uren. Lokaal meer dan 200 mm mogelijk! (COSMO-DE weermodel)

Oorzaak voor deze grote neerslaghoeveelheden en stormachtige weer valt terug te leiden aan de straalstroom op grote hoogte. Deze is sterk aan het meanderen en het gebied met de hoogste windsnelheden trekt van west naar oost over de Alpen. Daarbij zorgt de ontwikkeling van een Genau-laag voor extra neerslag en onstuimig weer. Het resulteert in veel neerslag in de Zuid-Alpen en ook föhnige omstandigheden aan de Alpennoordkant.

Straalstroom boven Europa vandaag. Deze golf met de hoogste windsnelheden op de grote hoogte beweegt zich langzaam richting het oosten dit weekend. (300 hPa wind, via Wxcharts.com)
Afbeelding
Gisteren gezien vanuit de ruimte. Topcloud temps tot -66 graden dus doorgroei tot in de bovenste troposfeer (tropopauze) op 14 tot 16 km hoogte

Maandag is het minder stormachtig dan dit weekend. Het klaart steeds meer op en de neerslaginstensiteit neemt af net als de kans op onweer. Het is een stuk koeler en het blijft op de meeste plaatsen bewolkt en miezeren. Een zwakke tot matige wind waait vanuit noordwestelijke richting. De sneeuwvalgrens ligt rond de 2500m in de West Alpen en 2200m in de Oost-Alpen.

Komende week is het merkbaar koeler in de Alpen. Temp. afwijking 850 hPa voor woensdag, via WXcharts.com

Dinsdag en de dagen erna zet de weersverbetering door. Het is fris, maar steeds vaker droog en zonnig. De helft van de week wordt waarschijnlijk met de dag warmer en zonniger. Volgend weekend kunnen we mogelijk weer zomerse temperaturen en een aantal mooie dagen verwachten.

Komende dagen is het een stuk koeler in de Alpen. Richting volgende weekend gaan de temperaturen langzaam weer omhoog en laat de zon zich vaker zien. ECMWF en GFS 2m temp. prikpunt Zurich, via Kachelmann.de

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK