Wat een heerlijke sneeuwrijke beelden zien we toch vanuit de Alpen. De sneeuwarme malaise laten we steeds verder achter ons. Deze week staat er vooral voor de zuid- en westkant van de Alpen veel sneeuw op het menu, maar ook elders zal sneeuw vallen. Het gaat daarbij ook nog wat kouder worden, de winter heeft langzaam maar zeker bezit genomen van de Alpen.

Veel sneeuw in het zuiden van Oostenrijk

Afgelopen nacht is er door een storing vanaf de Middellandse zee vooral veel sneeuw gevallen in Slovenië. Echter heeft ook het Karinthië hier goed van geprofiteerd. De zuidkant van de Alpen hebben de laatste tijd, ook in de zomer, best vaak de boot gemist met neerslag. Dat daar nu een flink pak is gevallen is meer dan welkom. De sudstau heeft de neerslag hoeveelheden een goede boost gegeven. Globaal is er in het zuiden van Oostenrijk tussen de 5-20 centimeter verse sneeuw gevallen. In het uiterste zuiden van Karinthië is dit dus opgelopen tot bijna een halve meter! Hieronder zien we een foto gedeeld door Johann op Twitter @johann’s (Alpen)weer vanuit Villach. Ook het kaartje met de neerslagsom spreekt voor zichzelf. En er gaat nog meer sneeuw aankomen voor de zuidkant van de Alpen!

Meer sneeuw onderweg voor de zuidkant van de Alpen dus, dat gaat vanavond en vannacht al gebeuren met een eerste storing vanuit Italië die met het zwaartepunt over Slovenië trekt. Daar de meeste sneeuw, 20-25 centimeter. Maar ook het zuiden, en later zuidoosten van Oostenrijk gaan wat verse sneeuw meepakken. Hoeveelheden zijn wat beperkter met 5 tot 15 centimeter. De meeste sneeuw gaat morgen vallen als er in de loop van de middag een nieuwe storing vanuit Italië richting het noorden trekt. Deze keer profiteert de gehelde zuidkant van de Alpen mee. Dus ook in Italië gaat verse sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens daalt naar 600 meter. Zwaartepunt ligt op Slovenië, Karinthië en de Dolomieten. Daar hoeveelheden rond 20 centimeter of lokaal nog iets meer. De sneeuw bereikt in de nacht ook de rest van Oostenrijk, daar hoeveelheden van 5-15 centimeter. De zon zien we nauwelijks morgen, in de ochtend in Oostenrijk wellicht een paar opklaringen. Globaal ziet het neerslagbeeld er zo uit; links tegen het einde van vanavond. Kaart rechts morgen aan het einde van de middag. Bron WXcharts en ICON.

Westen van de Alpen ook veel sneeuwval

Niet alleen de zuidkant van de Alpen hebben verse sneeuw, ook aan de westkant van de Alpen valt (veel) nieuwe sneeuw. Vandaag sneeuwt het al flink in het westen van Frankrijk en in Zwitserland. Wat verder naar het zuiden neemt de sneeuwval wel wat af. Deze sneeuwval hebben we te danken aan een storing vanaf de oceaan. Vanavond, maar vooral vannacht gaat het vanuit het westen droger worden. Dit is echter van tijdelijke aard, morgen nadert vanuit het zuidwesten een nieuwe storing de westelijke Alpen. In de ochtend begint het in Frankrijk met sneeuwen en in de middag valt er ook sneeuw aan de westkant van Italië en Zwitserland. De meeste sneeuwval is voor Frankrijk, totaal kan daar vandaag en morgen zo’n 40 centimeter vallen. Daarbij staat er vooral vandaag ook veel wind. Morgen gaat de wind afnemen. Er komt iets zachtere lucht binnen behorende bij de storing, de sneeuwvalgrens stijgt van globaal 600 meter vandaag naar 900 meter morgenmiddag. Ruimte voor de zon is er niet.

Een mooie overzichtelijke samenvatting geeft de kaart met de verwachtte totale sneeuwval van vandaag 01 uur tot woensdag 01 uur. We zien de meeste sneeuw dus in het westen van Frankrijk en het uiterste zuiden van Oostenrijk. Slovenië heeft echt een sneeuwbom deze dagen!

Vaker droog en kouder

Vanaf woensdag breekt een periode aan met duidelijk kouder weer. Ook gaat het wat minder wisselvallig worden, maar helemaal droog krijgen we het niet. Met het binnentrekken van de koudere lucht op woensdag gaat vanuit het noordwesten de kans op sneeuw weer toenemen in het noordwestelijke deel van de Alpen. Oostenrijk lijkt het woensdag wel droog te houden. Op donderdag is het dan stuivertje wisselen, droog in Frankrijk en Zwitserland, maar wat buien in Oostenrijk. Later op donderdag neemt aan de zuidkant van de Alpen de kans op sneeuw weer toe door een storing vanaf de middellandse zee, maar daarover in een volgend weerbericht meer. De zon gaat vooral in Frankrijk en Italië goed door breken later deze week. Daarbij is het dan dus een stuk kouder, overdag blijft het overal onder het vriespunt en in de nachten vriest het streng tot zeer streng. Pakken we het kaartje van de sneeuwvalgrens erbij dan spreekt deze voor zich. Zo wit (koud) hebben we het in tijden niet meer gezien! De winter heeft langzaam maar zeker de macht gegrepen in de bergen.

Later meer in weer een nieuw Alpenweerbericht. Morgen ook een blik dichterbij, naar het koudere weer binnen de eigen landsgrenzen. Fijne dag!

(Visited 3.760 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!