Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Wat een heerlijke sneeuwrijke beelden zien we toch vanuit de Alpen. De sneeuwarme malaise laten we steeds verder achter ons. Deze week staat er vooral voor de zuid- en westkant van de Alpen veel sneeuw op het menu, maar ook elders zal sneeuw vallen. Het gaat daarbij ook nog wat kouder worden, de winter heeft langzaam maar zeker bezit genomen van de Alpen.

Veel sneeuw in het zuiden van Oostenrijk

Afgelopen nacht is er door een storing vanaf de Middellandse zee vooral veel sneeuw gevallen in Slovenië. Echter heeft ook het Karinthië hier goed van geprofiteerd. De zuidkant van de Alpen hebben de laatste tijd, ook in de zomer, best vaak de boot gemist met neerslag. Dat daar nu een flink pak is gevallen is meer dan welkom. De sudstau heeft de neerslag hoeveelheden een goede boost gegeven. Globaal is er in het zuiden van Oostenrijk tussen de 5-20 centimeter verse sneeuw gevallen. In het uiterste zuiden van Karinthië is dit dus opgelopen tot bijna een halve meter! Hieronder zien we een foto gedeeld door Johann op Twitter @johann’s (Alpen)weer vanuit Villach. Ook het kaartje met de neerslagsom spreekt voor zichzelf. En er gaat nog meer sneeuw aankomen voor de zuidkant van de Alpen!

Meer sneeuw onderweg voor de zuidkant van de Alpen dus, dat gaat vanavond en vannacht al gebeuren met een eerste storing vanuit Italië die met het zwaartepunt over Slovenië trekt. Daar de meeste sneeuw, 20-25 centimeter. Maar ook het zuiden, en later zuidoosten van Oostenrijk gaan wat verse sneeuw meepakken. Hoeveelheden zijn wat beperkter met 5 tot 15 centimeter. De meeste sneeuw gaat morgen vallen als er in de loop van de middag een nieuwe storing vanuit Italië richting het noorden trekt. Deze keer profiteert de gehelde zuidkant van de Alpen mee. Dus ook in Italië gaat verse sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens daalt naar 600 meter. Zwaartepunt ligt op Slovenië, Karinthië en de Dolomieten. Daar hoeveelheden rond 20 centimeter of lokaal nog iets meer. De sneeuw bereikt in de nacht ook de rest van Oostenrijk, daar hoeveelheden van 5-15 centimeter. De zon zien we nauwelijks morgen, in de ochtend in Oostenrijk wellicht een paar opklaringen. Globaal ziet het neerslagbeeld er zo uit; links tegen het einde van vanavond. Kaart rechts morgen aan het einde van de middag. Bron WXcharts en ICON.

Westen van de Alpen ook veel sneeuwval

Niet alleen de zuidkant van de Alpen hebben verse sneeuw, ook aan de westkant van de Alpen valt (veel) nieuwe sneeuw. Vandaag sneeuwt het al flink in het westen van Frankrijk en in Zwitserland. Wat verder naar het zuiden neemt de sneeuwval wel wat af. Deze sneeuwval hebben we te danken aan een storing vanaf de oceaan. Vanavond, maar vooral vannacht gaat het vanuit het westen droger worden. Dit is echter van tijdelijke aard, morgen nadert vanuit het zuidwesten een nieuwe storing de westelijke Alpen. In de ochtend begint het in Frankrijk met sneeuwen en in de middag valt er ook sneeuw aan de westkant van Italië en Zwitserland. De meeste sneeuwval is voor Frankrijk, totaal kan daar vandaag en morgen zo’n 40 centimeter vallen. Daarbij staat er vooral vandaag ook veel wind. Morgen gaat de wind afnemen. Er komt iets zachtere lucht binnen behorende bij de storing, de sneeuwvalgrens stijgt van globaal 600 meter vandaag naar 900 meter morgenmiddag. Ruimte voor de zon is er niet.

Een mooie overzichtelijke samenvatting geeft de kaart met de verwachtte totale sneeuwval van vandaag 01 uur tot woensdag 01 uur. We zien de meeste sneeuw dus in het westen van Frankrijk en het uiterste zuiden van Oostenrijk. Slovenië heeft echt een sneeuwbom deze dagen!

Vaker droog en kouder

Vanaf woensdag breekt een periode aan met duidelijk kouder weer. Ook gaat het wat minder wisselvallig worden, maar helemaal droog krijgen we het niet. Met het binnentrekken van de koudere lucht op woensdag gaat vanuit het noordwesten de kans op sneeuw weer toenemen in het noordwestelijke deel van de Alpen. Oostenrijk lijkt het woensdag wel droog te houden. Op donderdag is het dan stuivertje wisselen, droog in Frankrijk en Zwitserland, maar wat buien in Oostenrijk. Later op donderdag neemt aan de zuidkant van de Alpen de kans op sneeuw weer toe door een storing vanaf de middellandse zee, maar daarover in een volgend weerbericht meer. De zon gaat vooral in Frankrijk en Italië goed door breken later deze week. Daarbij is het dan dus een stuk kouder, overdag blijft het overal onder het vriespunt en in de nachten vriest het streng tot zeer streng. Pakken we het kaartje van de sneeuwvalgrens erbij dan spreekt deze voor zich. Zo wit (koud) hebben we het in tijden niet meer gezien! De winter heeft langzaam maar zeker de macht gegrepen in de bergen.

Later meer in weer een nieuw Alpenweerbericht. Morgen ook een blik dichterbij, naar het koudere weer binnen de eigen landsgrenzen. Fijne dag!

(Visited 3.806 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier