Advertentie 

Het is volop voorjaar in de bergen. Vandaag is wel de laatste dag waarop het zo aangenaam is. Morgen en zaterdag volgt regen, hogerop sneeuw en meer wind. Zondag keert de winter weer even terug met veel sneeuw tot in de dalen aan de noordwest kan van de Alpen.

De komende periode zeer wisselend

De komende paar dagen gaan we een weertype zien wat typisch past bij het vroege voorjaar. De seizoenen lente en winter volgen elkaar snel op. Zitten de Alpen vandaag in de lente, morgen begint de overgang en vanaf zondag zitten de bergen weer in de winter. Om vervolgens na een winterse maandag weer op te krabbelen, naar zo lijkt nu, weer zacht weer. Vandaag is het vooral in de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen zeer zonnig. In Frankrijk en Zwitserland hangt wat meer, vooral hoge, bewolking. Wel is het overal zacht, maar de bewolking vanuit het westen is een eerste teken aan de wand van de naderende omslag.

Het beeld vanuit de ruimte deze donderdagochtend. Goed te zien dat Oostenrijk en Italië grotendeels volop in de zon liggen. Bron KNMI.

Vrijdag regen en sneeuw vanuit het westen

Morgen trekt een langgerekt koufront, behorende bij een lagedrukgebied boven Scandinavië, van west naar oost over de Alpen. De wind draait naar het westen en trekt aan. De aangevoerde lucht is minder zacht, maar nog steeds zacht genoeg om vooral regen te brengen onder de 1600-1800 meter. Hogerop uiteraard sneeuwval, het meest mede geholpen door de stuwing van de westen wind, in Frankrijk en het zuidwesten van Zwitserland, zo rond de 20-30 centimeter. In het oostelijke deel van Zwitserland en Oostenrijk verwacht ik tussen de 5-15 sneeuw, maar wel dus echt alleen wat hogerop. Italië blijft grotendeels buiten schot. Alleen de grensgebieden profiteren mee van de sneeuwval.

De weerkaart voor de vrijdagmiddag. Een langgerekt koufront trekt van west naar oost over de Alpen. Bron KNMI.

Zaterdag wisselvalig, zondag een winterinval

Zaterdag zal het wisselvallig blijven, buien en opklaringen wisselen elkaar af. Italië lijkt droog te blijven en daar dan ook de meeste zon. Elders dus buien die steeds vaker sneeuw op gaan leveren door de inmiddels iets afgekoelde bovenluchten. Zaterdag ligt de sneeuwvalgrens rond de 1200-1300 meter. De hoeveelheden zullen veelal tussen de 5-10 centimeter sneeuw bedragen.

De sneeuwvalgrens aanstaande zaterdagmiddag. Ook de middelhoge pistes kunnen wat verse sneeuw verwachten met de aanstaande buien.

Op zondag komt een nieuwe storing opzetten met weer sneeuwval. Deze storing trekt vrij zuidelijk waardoor ook de zuidkant van de Alpen en de Po vlakte weer een welkome portie neerslag krijgen. De sneeuwval grens blijft in eerste nog vrij hoog, zo tussen de 1000 meter aan de noordwestkant van het gebergte en tot 1400 meter oplopend in het zuiden van Oostenrijk en Italië. Deze storing brengt gemiddeld 10-20 centimeter sneeuw, maar de dump staat ons dan nog te wachten.

Winters met een Nordstau

Na passage van de storing trekt de wind flink aan en draait geleidelijk naar het noordwesten. De echt koudere lucht begint dan ook uit te stromen over de Alpen. Deze lucht heeft een temperatuur van -6 tot -8 op 1500 meter hoogte. Er is dus zeker sprake van een inval van winterkou.

Vanuit het noordwesten zakt veel koudere lucht uit over de Alpen. Tot -8 graden op 1500 meter. Bron WXcharts/ICON.

Met het aantrekken van de wind begint het vrij snel na passage van de eerste storing het weer te sneeuwen. Dit komt puur door de opstuwing van de lucht vanuit het noordwesten: Nordstau. Door de veel koudere lucht zal regen niet meer ten tonele komen. De sneeuwvalgrens zal dalen tot de dalen. De meeste sneeuw is met de Nordstau wel voor het noorden en westen van de Alpen. Aan de zuidkant zal een föhn opsteken, blijft het droog en zal de zon flink schijnen. Daarentegen kan er in het noordwesten wel een halve meter sneeuw bijvallen vanaf zondagavond tot dinsdagochtend! Dit gaat weer goede condities opleveren voor de wintersport hogerop, en ook een buffer voor de lager gelegen gebieden richting het einde van het seizoen.

Flinke sneeuwval door stau aan de noordkant van de Alpen maandagochtend. Bron WXcharts/ICON.
Tot dinsdag kan er lokaal wel bijna een meter sneeuw gaan vallen! Grootste hoeveelheden zijn voor Frankrijk. Bron WXcharts/ICON.

Kaiserwetter? Weer lente?

De sneeuwdump lijkt geen lang leven te krijgen. Een sterk hogedrukgebied gaat snel de regie overnemen en op dinsdag gaat het dan ook langzaam maar zeker droog worden en steeds verder opklaren. We lijken dan vertrokken voor een aantal prachtige dagen. Wel draait de wind weer naar het zuidwesten en begint zachte lucht aan de opmars. Zo lijkt de winteropstoot van korte duur en komt het voorjaar waarschijnlijk weer terug. Maar deze opfrisser neemt niemand de Alpen meer af!

(Visited 1.737 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier