Advertentie 

Veel mooie foto’s met blije onderschriften heb ik vandaag en gisteren voorbij zien komen. Ik doel dan op de foto’s van vakantiegangers aan de noordkant van de Alpen. Door de sneeuw en kou van afgelopen weekend is het inmiddels weer overal winters wit. Uit de Italiaanse Alpen (Piemonte) zien we zelfs plaatjes van een heuse sneeuwdump. Na sneeuw komt de zon! Toch? In ieder geval aan de noordkant van het gebergte dan, in het zuiden zien we een ander weerbeeld de komende dagen. Er is sprake van een tweedeling. Komende week blijven de condities voor de wintersporters goed tot zelfs uitstekend in de Alpen. We praten je weer bij in dit artikel.

Sneeuwdump Piemonte

In de vorige berichten schreven we al dat er mogelijk veel sneeuw kon gaan vallen in Piemonte. Een ‘retour d’est’ zou voor veel sneeuw kunnen gaan zorgen: ‘Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke stroming vochtige zeelucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten  kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.’

Deze meter sneeuw is dan ook gevallen op sommige plaatsen in Piemonte. Ook de Franse Alpen hebben wat sneeuw meegepikt. De foto hiernaast is genomen in Peveragno (1480m). De sneeuw en neerslag was daar zeer welkom, vooral ook op de Po vlakte.

Al is er nog meer nodig om de droogte daar te verhelpen. De komende dagen zit er nog wel wat neerslag in de verwachting voor die regio, maar niet meer zoveel als dit weekend is gevallen.

Lees meer over wintersport in Italië

Winters koud en op steeds meer plaatsen zon aan de noordkant

De meeste sneeuwval ligt inmiddels achter ons. Vandaag valt er in Piemonte wel nog wat sneeuw. De komende week wacht vooral droog weer, in ieder geval aan de noordelijke kant van de Alpen. Dit hebben we te danken aan wederom een hogedrukgebied. Echter zitten de Alpen deze keer wel in de aanvoerrichting van koude lucht en daardoor blijft het dus koud en de omstandigheden goed.

De afgelopen winter hebben we maar al te vaak een ‘warmbloedig’ hogedrukgebied gezien waardoor het dan wel droog was, maar ook zacht. De plaatjes met witte pistes in een groene wereld hebben we, als gevolg daarvan, veelvuldig gezien.

Op deze weerkaart zien we het sturende hogedrukgebied nabij de UK. De stroming is veelal oostelijk en daarmee blijft koude lucht aangevoerd worden. Langzaam maar zeker wordt de lucht ook steeds droger en daardoor gaat de zon steeds vaker schijnen: kaiserwetter!

De omstandigheden zullen met de zon fantastisch zijn; verse sneeuw en met lichte vorst geen dooi en ook niet te koud. Al gaat de temperatuur wel langzaam elke dag iets omhoog. Vanaf woensdag is het op 1500 meter een paar graden boven het vriespunt in de middag. In de nachten vriest het veelal matig.

Zuidkant van de Alpen gevoeliger voor wolkenvelden en sneeuw

Een stukje zuidelijker zien we toch een ander beeld. Door blijvende activiteit van storingen boven de Middellandse zee blijft de zuidkant van de Alpen gevoeliger voor wolkenvelden. Hierbij kan het soms ook wat licht sneeuwen. Vooral in Piemonte kan opstuwing voor nog wat serieuzere sneeuwval zorgen. Vanaf donderdag gaat het ook aan de zuidkant van de Alpen veelal droog worden en de zon vaker schijnen. Er is in ieder geval tot donderdag sprake van een tweedeling in het weer tussen de noordkant en de zuidkant van de Alpen. Maar ook aan de zuidkant van de Alpen blijft het koud.

Bovenstaande kaarten verduidelijken het beeld. Links de neerslag verwachting voor bijvoorbeeld aanstaande woensdagmiddag volgends het Duitse Icon. Aan de zuidrand van het gebergte en vooral in Piemonte nog sneeuw. In het noorden zoals gezegd dus droog en hogere zonkansen. Rechts de temperatuur verwachting voor dezelfde woensdagmiddag. Op 1500 meer is het een paar graden boven het vriespunt. Pakken we dan nog even de kaart van de sneeuwvalgrens erbij dan zien we da deze vrij laag blijft door die blijvende aanvoer vanuit het oosten. De sneeuw zal vanaf ongeveer 600 meter blijven liggen in Italië.

De sneeuwvalgrens voor komende woensdagmiddag.

Bekijk hier al onze eigen weerkaarten

Samenvattend; al met al voor de meeste plaatsen dus prima wintersport weer. Al zal het tijdens wat stevigere sneeuwval in Piemonte wat minder comfortabel zijn. Morgen weer een vers weerbericht van onze kant. Een hele fijne dag!

LEES OOK:

(Visited 6.334 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier