Advertentie 

Een paar dagen geleden stipte ik het al heel kort aan; op de verdere termijn lijken de Alpen wat dieper en langer in de koudere lucht te kunnen gaan komen’. Dit is in de modellen gebleven en komt nu ook steeds overtuigender terug nu het dichterbij komt. Ik durf wel met vrij grote zekerheid te stellen dat er een koudere periode aan gaat breken in de Alpen. Daarbij gaat er ook de nodige sneeuw vallen.

Verbetering van de sneeuwcondities gaat doorzetten

De sneeuwcondities op de meeste pistes zijn al flink verbeterd de afgelopen dagen. De lagere delen hebben ook sneeuw gehad, maar niet overal was het altijd genoeg. Ook gooide de stijgende sneeuwvalgrens na passage van het zoveelste front soms toch weer roet in het eten. Hogerop, pak hem beet boven de 2000 meter, zijn de condities vaak goed.

Vanaf zondag gaat met een nieuw koufront weer koudere lucht over de Alpen uitstromen en daarbij gaat ook veel sneeuw vallen. Daarna verblijven de Alpen langer in de koude lucht en blijft ook de wisselvalligheid aanhouden. Halverwege volgende week zal het overal in de Alpen flink wit zijn, goed nieuws dus voor de mensen die de komende week nog op wintersport zijn of gaan.

Beeld vanuit Zermatt, foto via Twitter @Johanns (Alpen)weer

Vandaag weer wat sneeuw, droge zaterdag

Vandaag gaat er wederom wat sneeuw vallen aan de west- en noordkant van de Alpen. Geen enorme hoeveelheden, maar wel genoeg voor een mooi vers laagje. De meeste sneeuw verwacht ik in n het zuiden van Zwitserland, Voralberg en Tirol. Daar kan lokaal 10-15 centimeter vallen. In Frankrijk en het SalzburgerLand valt 2-10 centimeter. De zuidkant van de Alpen houden het zo goed als droog. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 1400 in Zwitserland en 1200 meter in Oostenrijk.

De sneeuwval hebben we te danken aan een koufront en dus zal de sneeuwvalgrens in de loop van de dag ook weer gaan dalen naar ongeveer 1000 meter. Op de weerkaart van het KNMI hieronder zien we het koufront duidelijk liggen. Op het kaartje rechtsonder de totale neerslag in mm volgens Icon. Voor het gemak pakken we daar dan de vuistregel 1 mm is 1 cm sneeuw.

Op zaterdag beloofd het dan een droge dag te blijven. Daarbij wel vrij veel bewolking, het noordwesten van Italië, Wallis en het Salzburgerland maken nog de meeste kans op een beetje zon. Op beide dagen staat er, vooral bovenop de bergen, een flinke wind vanuit het westen. De windstoten zijn wel een factor om rekening mee te houden.

Vanaf zondag weeromslag; veel nieuwe sneeuw en kouder

Op zondag nadert vanuit het noordwesten een nieuw koufront wat weer sneeuw gaat brengen. Natuurlijk is ook de sneeuwvalgrens nu weer een belangrijke factor. In eerste instantie zal deze in de nacht van zaterdag op zondag nog oplopen naar hoogten tussen de 1400-1700 meter. Het hoogst in Zwitserland. De oorzaak is dat er tijdelijk föhn ontstaat aan de noordzijde waardoor het iets verder kan opwarmen. Uiteindelijk gaat de sneeuwvalgrens met het binnenstromen van de koude kucht vanuit het noordwesten weer dalen.

Een dalende sneeuwvalgrens vanuit het noordwesten op zondagmiddag

Aan het begin van de zondagmiddag is deze in Zwitserland al gedaald tot 800 meter, terwijl deze in het Salzburgerland nog op 1500 meter ligt. Uiteindelijk zal de sneeuwvalgrens overal zakken tot in de dalen, dus ook daar nu goed nieuws. Ik verwacht 10-20 centimeter sneeuw aan de noord en westkant van de Alpen. Boven de Middellandse zee ontstaat een apart lagedrukgebiedje wat met een sudstau in de Dolomieten en Karinthië veel sneeuw gaat brengen. Ook daar 10-20 centimeter sneeuw. Enkel de westkant van de Italiaanse Alpen pist naast de pot.

Sneeuwbom

Op maandag zal het lagedrukgebiedje aan de zuidkant van de Alpen nog huishouden. In het zuiden van Karinthië kan wel tot een halve meter aan sneeuw vallen. De jackpot lijkt voor Slovenië te worden met mogelijk wel een meter sneeuw! We kunnen daar dus wel spreken van een sneeuwbom. Tegelijkertijd zorgt een nieuwe storing op maandag ook weer voor sneeuw vanuit het westen. Ook in de Franse Alpen en Zwitserland kunnen de hoeveelheden op gaan lopen richting een halve meter verse sneeuw.

En de sneeuwvalgrens? Deze ligt maandag nog steeds tot in de dalen. Dus is het niet gek om te zeggen dat de winter gaat regeren in de Alpen. In ieder geval wat de sneeuw betreft dan, van echte diepvrieskou is geen sprake. Hieronder de kaartjes van de neerslag op maandag, de totale hoeveelheid neerslag tot dinsdag en de hoogte van de sneeuwvalgrens.

De dagen daarna lijken de Alpen in de koude lucht te blijven met regelmatig sneeuw. Ook de Benelux gaat te maken krijgen met kouder weer en stijgende sneeuwkansen. De komende dagen zullen we daarom naast de Alpen ook zeker dichterbij de eigen landsgrenzen gaan kijken. Morgen weer een nieuw weerbericht. Alvast een fijn weekend!

Zin in wintersport? Kijk voor nieuws, reistips en aanbiedingen op Snowrepublic.nl

(Visited 6.360 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier