Advertentie 

Het oogt gelukkig weer winters in de Alpen. Met de verse sneeuwval en de dalende sneeuwvalgrens zijn ook de lagere delen van de Alpen weer wit geworden. Storingen blijven voorlopig af en aan komen in de Alpen, maar elke storing neemt ook weer een andere luchtsoort mee waardoor de sneeuwvalgrens flink heen en weer schommelt. Voor wat hoger op de pistes is het sowieso goed nieuws, er is nog veel sneeuw onderweg, al neemt wel het gevaar op lawines toe.

Het beeld vanmorgen op het balkon van Johann in Termen, Wallis in Zwitserland. Twitter: Johanns (Alpen)weer

Koude dinsdag

Vandaag is de koudste dag van de week in de Alpen. Koufronten hebben de bergen tijdelijk dieper in de polaire lucht gedompeld. De sneeuwvalgrens is gedaald tot ongeveer 600 meter. In de dalen schommelt het kwik vandaag rond het vriespunt terwijl het hogerop de berg blijft vriezen de hele dag. Met name aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk vallen er vanochtend en aan het begin van de middag nog wat sneeuwbuien.

Deze buien kunnen nog 5-10 centimeter verse sneeuw achterlaten, wat dus ook met de lage sneeuwvalgrens tot in de dalen valt. Al vrij snel in de middag gaat het ook in Oostenrijk droog worden.

De sneeuwvalgrens dinsdag aan het begin van de middag. Zo laag hebben we die al even niet meer gezien. Helaas is het wel tijdelijk.

Het kwik ligt vanmiddag op de meeste plaatsen rond -3 graden op 1500 meter en rond -7 op 2000 meter. Aan de zuidzijde van de Alpen is het ietsje zachter, daar schommelt de temperatuur rond het vriespunt op 1500 meter hoogte. De wind komt uit westelijke richtingen en blijft vandaag zwak tot matig. Een mooie dag vandaag dus om van de verbeterde sneeuwcondities te genieten!

Wel blijft het vandaag in Oostenrijk met de wegtrekkende sneeuwbuien erg bewolkt, de meeste zon vandaag aan de zuidkant van de Zwitserse Alpen en in de Italiaanse Alpen. Later vandaag overal toenemende bewolking vanuit het westen op nadering van het volgende front.

De temperatuur op 1500 meter aan het begin van de middag. Een paar graden onder het vriespunt op veel plaatsen in Oostenrijk en Zwitserland. De oostkant van de Franse Alpen en in de Italiaanse Alpen is het wat zachter en rond of iets boven het vriespunt op 1500 meter hoogte. Bron ICON / WXcharts

Zachte lucht vanuit het westen

Zoals gezegd is deze koude dinsdag tijdelijk. In de avond nadert vanuit het westen een volgende storing en trekt het warmtefront in de nacht naar woensdag over de Alpen. Heel veel neerslag brengt dit front niet, er gaat wel wat sneeuw vallen maar veel meer dan een paar centimeter is dat niet. En dan is deze neerslag ook alleen voor de noord en westkant van de Alpen.

De Italiaanse Alpen zullen het weleens helemaal droog kunnen gaan houden. Met het passeren van het warmtefront loopt de temperatuur weer op en komt de sneeuwvalgrens na passage te liggen rond 1700-1800 meter hoogte. En dan is het weer wachten op het volgende front, en daar hoeven we niet lang op te wachten.

De weerkaart van het KNMI voor komende nacht. We zien duidelijk het warmtefront terug wat vannacht de verzachting gaat brengen. Daarachter ligt het koufront alweer klaar.

Woensdagmiddag kouder en sneeuwval vanuit het noordwesten

Het volgende front, nu weer het koufront, dient zich woensdag in de loop van de middag alweer aan. Dit front is een stuk actiever en gaat ook veel meer neerslag brengen. Halverwege de middag begint het met sneeuwen in de Franse en Zwitserse Alpen en in de avond zijn ook Italië en Oostenrijk aan de beurt. De sneeuwvalgrens ligt rond 1700 meter bij aanvang en daalt gedurende het sneeuwen naar 1200 meter in Zwitserland en 1000 meter in Oostenrijk.

De meeste gebieden kunnen tussen de 15-20 centimeter sneeuw verwachten, het meest uiteraard in de hogere delen waar de sneeuwvalgrens geen rol speelt en elk vlokje direct blijft liggen. In Karinthië valt 5 tot 10 centimeter. Zie de kaartjes hieronder met de verwachtte sneeuwval morgenmiddag en morgenavond.

Veel verse sneeuw (en er komt nog meer), wind en losse lagen in oude sneeuw. Aanzienlijk (oranje) tot groot (rood) lawinegevaar! Blijf op de gemarkeerde pistes. Bron @SLF
@whiteriskslf @johannsalpenweer

Donderdag mogelijk veel sneeuw, gevaar op lawines

Donderdag is nog wat onzeker maar kan een sneeuwrijke dag worden voor Tirol en Voralberg. Een groot neerslaggebied boven Duitsland zou net de noordkant van de Alpen mee kunnen pakken. Echter nog niet alle modellen zijn overtuigd, maar het is zeker iets om in de gaten te houden.

De potentie op een flinke portie sneeuw is er. Met al die vers gevallen sneeuw, op oudere lagen en dan ook nog eens op lagere hoogten wisselend vorst en dooi vergroten wel de kans op lawines. Het waarschuwing niveau gaat dan ook omhoog en het advies is om op de pistes te blijven.

Morgen weer een vers Alpenweerbericht, met dan zeker ook aandacht voor komende donderdag. Fijne dag!


Kun jij ook geen genoeg krijgen van verhalen over de wintersport? Ga dan ook eens naar Snowrepublic.nl

(Visited 4.805 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer