De komende dagen is het droog en zacht in de Alpen. De wind houdt zich rustig en ook is de zon vaak te zien. In het weekend gaat het roer om, er komt wisselvalligheid en de temperaturen gaan weer dalen. De kansen op sneeuw gaan weer toenemen.

Voorjaar in de bergen

In Nederland missen we het misschien een beetje, in de Alpen hebben ze het wel: voorjaarsweer. Een groot hogedrukgebied met de kern boven het zuiden van Europa zorgt voor het stabiele en droge weer. De wind die komt vanuit de zuidwesthoek en is vrij rustig. Alleen in de zuidwesthoek van de Alpen kan de wind op de toppen wat steviger zijn. Daarnaast voert deze zachte lucht aan. Elke dag doet, tot en met donderdag, het kwik er voorzichtig een schepje bij. De temperatuur stijgt naar 10 graden op 1500 meter op woensdag en op donderdag 11, lokaal 12 graden. Neerslag zit niet in de verwachting, maar als er iets valt is dat pas vanaf 2200-2300 meter in de vorm van sneeuw. In de dalen kan het lokaal 20 graden worden.

Zachte lucht op 1500 meter hoogte. Deze kaart is voor aanstaande donderdag en geeft lokaal 12 graden aan. Daarbij droog en vrij zonnig weer. Bron WXcharts/ICON.

Volop zon zien we vandaag vooral aan de oostkant van de bergen. In Oostenrijk en het oosten van Italië verwacht ik vandaag stralende condities. In het westelijke deel van het gebergte gaat de zon het wat moeilijker krijgen door een front wat nadert vanuit het westen. Dit front gaat de Alpen echter niet bereiken en verpietert ook door de invloed van het hogedrukgebied. Wat bewolking levert het dus wel op. Op woensdag hebben Italië en Frankrijk de beste papieren voor de meeste zonneschijn, maar ook elders zal de zon zeker even doorbreken. Donderdag is er overal wat meer bewolking op nadering van een weeromslag.

Een heerlijk panorama vanmorgen vanaf “de top” van Kaunertaler gletsjer in Tirol met in de verte de blauwe lucht boven Italië. Foto: twitter@FulltimeMarco

Vrijdag een omslag naar wisselvalliger weer

Vanaf vrijdag gaan we uit een ander vaatje tappen in de Alpen. Het hogedrukgebied verliest zijn invloed en storingen vanuit het westen komen dichterbij. Vrijdag gaat het waarschijnlijk een eerste front lukken om door te stoten. De wind draait naar het westen, en trekt aan. Op de bergtoppen zal het een stuk onstuimiger gaan worden. In de ochtend begint het in Frankrijk en Zwitserland te regenen.

De aangevoerde lucht is iets koeler vanuit het westen, maar nog steeds zacht genoeg voor een hoge sneeuwvalgrens. Deze ligt tussen de 1800-2000 meter. In Oostenrijk en Italië nog een stuk hoger, lokaal boven de 2300 meter. Op veel plaatsen zal het dus om regen gaan, de sneeuwvalgrens zal door het front ook in Oostenrijk en Italië wel wat gaan zakken later op de dag. Op de plaatsen waar direct sneeuw valt zal er tussen de 10-20 centimeter vallen. In de Italiaanse wintersportgebieden zal de neerslag niet veel voorstellen.

Een hoge sneeuwvalgrens zorgt op vrijdag vooral voor regen. Met het instromen van iets minder zachte lucht vanuit het westen gaat deze wel verder dalen gedurende de dag. Bron WXCharts/ICON.

Zaterdag toenemende kansen op sneeuw

Ook op zaterdag houden we het niet droog. Met de westelijke aanvoer komt de ene storing na de andere langs de Alpen. In de nacht naar zaterdag en zaterdagmiddag passeren storingen met voornamelijk buien. Er is daardoor zaterdag ook zeker genoeg ruimte voor de zon. Door de wat minder zacht wordende lucht daalt de sneeuwvalgrens steeds verder en neemt de kans op sneeuwval dus toe. Aan het begin van de middag ligt de sneeuwvalgrens rond de 1400 meter. De verwachtte hoeveelheden zijn beperkt, het zal veelal gaan om hoeveelheden tussen de 5 en 10 centimeter.

Later kouder en veel sneeuw?

Het is nog wat ver vooruit en dus onzeker, maar de modellen hinten toch wel op een koude noordwestelijke stroming, dit patroon zit er nu al een paar dagen in. Dit zal de winter weer volledig terug brengen in de Alpen met ook sneeuw tot in de dalen. Door de nordstau zal er een aardige hoeveelheid sneeuw kunnen gaan vallen. Iets om te blijven volgen de komende dagen. Het zou wintersport aan het einde van de maand en begin april nog een goede boost kunnen geven. Morgen weer een vers weerbericht, fijne dag!

Een frisse noordwestelijke stroming met sneeuw door nordstau in de bergen. Het zal de winter weer doen terugkeren. Ook voor de lage landen levert deze setting winterse neerslag op. Bron WXcharts/EC.
(Visited 1.629 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer