Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag trekt een stormdepressie -Eberhard- ten noorden van Alpen met windvlagen van meer dan 100 km/u. Een sterke westelijke stroming zorgt voor vochtige lucht richting de Alpen. Na een warmtefront vandaag met zachte lucht volgt er vannacht een koufront met flinke afkoeling en opnieuw storm. Vooral in het westen en noorden van de Alpen wordt veel wind en (winterse) neerslag verwacht. In het zuiden is het vaker droog en föhnig. Ook de rest van de week blijft het onstuimige weer aanhouden.

Vandaag en morgen stormachtig met windsnelheden tot orkaankracht

Vandaag begint de dag bewolkt en regent het op de meeste plaatsen. In de loop van de dag gaat de wind toenemen en zorgt een westelijke wind voor windstoten 70 tot 110 km/u, en plaatselijk zelfs meer. Het hoogtepunt van de storm wordt verwacht tussen zondagmiddag en zondagavond. De temperatuur ligt relatief hoog maar gaat na het overtrekken van het koufront vannacht flink omlaag.

Een overtrekkend koufront zorgt later vanmiddag en vannacht voor hoge windsnelheden en opvallende temperatuurdaling in de Alpen (weerkaart zondag 10 maart, DWD)

In Mittelberg (Oostenrijk) is het troosteloos weer en heeft het de afgelopen uren flink gedooid. Op dit moment regent het en is het 5 graden. Vanavond komt de winter hier weer terug en gaat de regen over sneeuw. (foto: Hans ter Braak)

Op veel plaatsen in Oostenrijk worden dit weekend de jaarlijkse vreugdenvuren gehouden (Funkenfeuer) om de winter te verdrijven. Het is de vraag met de harde wind of dat overal door kan gaan. Voorlopig lijkt de winter in ieder geval nog niet voorbij te zijn. 

Vandaag is het oppassen en wordt het erg winderig. Het hoogtepunt van de storm is eind van de middag en vannacht. Na de warmtefront, die momenteel regen brengt in het noorden en later in het oosten, krijgen de Alpen te maken met een stormachtige westelijke wind. Hoge windsnelheden worden verwacht vooral in het noorden en oosten, maar ook rond de Alpenhoofdkam. Naast de harde wind is er ook sprake van een opvallende afkoeling waarbij veel van de regen overgaat in sneeuw.

Weeralarm hoge windsnelheden in Zwitserland voor windsnelheden van 70 tot 110 km/u (meteoalarm.eu)

Ook in Oostenrijk en in het zuiden van Duitsland wordt gewaarschuwd voor hoge windsnelheden vandaag en morgen. In paars de windsnelheden boven de 100km/u (AROME model, via ZAMG) 

Ook het ICON model laat hoge windsnelheden zien aan de noordkant van de Alpen. De hoogste windsnelheden worden verwachten vanmiddag en vannacht met windsnelheden boven de 100 km/u (ICON model, WXCHARTS.com)

Morgen is het een afwisseling van zon, wolken en sneeuwbuien. Ook morgen wordt het opnieuw stormachtig. Vooral in de middag wordt een sterke westenwind verwacht. Op de noordelijke hellingen van de Alpen blijft het bewolkt en soms valt er sneeuw. Op dinsdag schijnt de zon vaker en lijkt het een rustige dag te worden dankzij een Tussenhoog. De overgebleven wolkenresten lossen snel op in de ochtend en het blijft waarschijnlijk tot laat in de avond droog. Echter is deze rustigere weersituatie maar tijdelijk.

Het een overtrekkend koufront heeft een sterke temperatuursgradient. Op maandag zullen de temperaturen op veel plaatsen 10 graden lager liggen dan op zondag (temp 850ha, ECWMF)

Op dit moment liggen de Alpen nog in de zachte lucht en regent het op sommige plaatsen. Morgen liggen de temperaturen aanzienlijk lager en ook de dagen daarna is het winters (temp. afwijking ECWMF via Wetterzentrale.de)

Op de meeste plaatsen nu nog regen, maar dit gaat al snel over in winterse neerslag vanaf 1000 m. De komende dagen worden op veel plaatsen aan de noordkant van de Alpen weer tientallen centimeters sneeuw verwacht (APERGE model, via WXCHARTS)

Woensdag trekt opnieuw een sterk lagedruk ten noorden van de Alpen voorbij en zorgt deze voor een stevige westenwind met zeer wisselvallig weer. Af en toe is het droog en zonnig, maar er kan soms ook veel neerslag vallen met sterke temperatuurwisselingen. Ook op donderdag domineert de bewolking en valt vooral aan de noordkant van de Alpen de meeste neerslag. Op beide dagen ligt de sneeuwgrens rond de 500 m. Op vrijdag en zaterdag is het ook nog bewolkt en waait er een krachtige westenwind. Daarnaast valt er soms regen en sneeuw. De sneeuwval stijgt op zaterdag boven de 1000 m en de maximale waarden bereiken 12 graden in de dalen. In het zuiden van de Alpen is het vaker droog en zonnig en liggen de temperaturen nog iets hoger.

Op de satellietfoto van 9 maart is goed te zien dat op de oceaan nog aantal depressies klaar liggen. Deze zullen ook de komende dagen het weerbeeld bepalen in Europa en zorgen voor stormachtig weer. (NASA Worldview)

Op woensdag ligt een nieuw sterk lagedrukgebied ten noord van de Alpen. Opnieuw worden hoge windsnelheden verwacht vanuit noordwestelijke richting (weerkaart voor woensdag 13 maart, DWD)

Vooruitzicht: Aanhoudend onstuimig

Ook de rest van de week, met uitzondering van dinsdag, blijft het onstuimige weer aanhouden. De straalstroom is krachtig vanuit westelijke richting en hebben we te maken een typische westcirculatie. Stormdepressies vanaf de oceaan volgen elkaar op en zorgen voor onstuimig en stormachtig weer. Zowel het ECMWF als het GFS lopen deze week erg met elkaar in de pas en verwachten beiden een aanhoudende westcirculatie. Voorlopig lijken we nog niet af te zijn van dit wisselvallige weerpatroon.

Ook later deze week blijft de westcirculatie aanhouden. Voorlopig nog weinig zicht op een rustigere weersituatie. 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 2.306 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier