Advertentie 

Algemeen: een zwak koufront trekt vandaag over de oostelijke Alpen. Na tijdelijke tussenhoog invloed op zaterdag volgt zondag een volgend wat actiever koufront welke vooral de oostelijke noordkant wat verse sneeuw gaat opleveren. De zuidkant en het westen zijn weer begunstigd. Medio volgende week overgang naar markant zachter herfstweer!

Einde winterse november weer in zicht

Ook gisteren konden we weer genieten van Kaiserwetter en de sneeuw in de bergen. Hieronder nog wat winterse beelden, geniet er nog maar even van want volgende week is het helaas weer over en uit met het winterse novemberweer in de bergen;

Aletsch Arena  –  Aletsch
Winter in optima forma Graubünden‏ @Graubunden


Sneeuw in overvloed, impressie Zugspitze


Tignes

Koufront(jes) 
Na een aanvankelijk heldere nacht kon het onder de koude inversie weer flink afkoelen en de dag gaat dan ook frisjes van start met op uitgebreide schaal licht tot matige en lokaal in de hogere dalen ook strenge vorst. Koudste plekje op dit moment het weerstation in St. Moritz/Samedan Airport alwaar het 12 graden vriest. Dat is een graad of 3 tot 5 kouder dan de weerstations op 3000 tot 3800 meter.

Inmiddels is het echter op hoogte begonnen af te koelen op nadering van een weinig actief koufront welke aan de oostflank van een volgend hoog – Zoe -, vandaag met kern boven de Britse Eilanden, over de (oostelijke) Alpen naar het zuiden trekt. Hoog Yaprak is inmiddels doorgeschoven naar het oosten en ligt met kern noordelijk van de Zwarte Zee.

Het zal vandaag door het overtrekkende koufront dan ook minder zonnig zijn. Naast overtrekkende dikkere wolken(velden) lokaal ook weer Hochnebel en -of mist en er kan met voorkeur voor de Oostenrijkse Alpennoordkant wat neerslag vallen.

Radarbeeld 08h30 via Wetteronline.de

Boven de 500 a 1000 meter zal dit in vaste vorm zijn. Op 2000 meter vriest het aan de noordkant 3 tot 5 graden en in de lagere delen en het Alpenlaagland wordt het 2 tot 10 graden. De beste condities vinden we aan de zuidkant en naar het (zuid)westen toe. Hier wordt geen neerslag verwacht en zal ook de zon vandaag weer goed van de partij zijn.

Het koufront van vandaag hangt samen met een depressie – Peter – boven Scandinavie, na tijdelijke tussenhoog fase op zaterdag volgt zondag een volgend actiever koufront met daarachter weer maritiem polaire lucht welke tot en met maandag voor onbestendig winterweer zal gaan zorgen.

GFS voor zondag 12h00

Ook nu zullen vooral de noordelijke worden beïnvloed waarbij de meeste neerslag (sneeuw) langs de Oostenrijkse noordkant wordt berekend met zwaartepunt in de Nordstau van de Vorarlberg en Salzburg. Hier wordt met gunstige Stau 50 tot 70 mm berekend, elders langs de Alpennoordkant 10 tot 40 mm. Met een sneeuwvalgrens die daalt naar 800 tot 400 meter betekent dat in de bergen weer een mooie bups verse sneeuw. Gaan we uit van de vuistregel 1 mm neerslag = 1 cm droge sneeuw dan mogen we dus uitgaan van 10 tot 70 cm. De zuidkant, inner-alpin en het westen en zuidwesten krijgen geen tot nauwelijks sneeuw.

ZAMG / Bergfex neerslag cumulatief tm dinsdag

Het zal voorlopig echter ook de laatste sneeuw en kou zijn want inmiddels zien we dat de weermodellen uiteindelijk toch unaniem naar een veel zachter weerbeeld evolueren. We krijgen in de loop van de volgende week te maken met een anti winterse drukverdeling met hogedruk boven oost en zuidoost Europa en lage druk boven de Atlantische Oceaan.

GFS donderdag 23-11 met de dan inmiddels anti winterse drukverdeling en veel zachtere condities

Daartussen wordt met een in kracht toenemende naar zuidwest draaiende hoogtestroming (jet) geleidelijk steeds zachtere lucht aangevoerd. De verzachting zal vooral in de tweede helft van de week goed gaan doorzetten en in alle hoogtes gaan de temperaturen flink in de lift.

Temperaturen en neerslag prikpunt St Anton am Arlberg 14 daagse (multi-model GFS members)

Op 850 hPa stijgt het kwik naar een graad of 8 en de vorstgrens vinden we dan ergens terug rond de 3000 meter. Hieronder de trends T850 hPa en vorstgrens prikpunt Oberstdorf (noordkant)

Met deze ontwikkelingen kunnen we vandaag een volgende kou -winter inval maar ook het aanhouden van het winterse november weer dus vergeten en het ziet er ook niet naar uit dat kou en sneeuw weer snel zullen terug keren. Dus deze dagen nog maar even genieten van de winterse bergen en sneeuw. Fijne dag vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 795 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier