Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een zwak koufront trekt vandaag over de oostelijke Alpen. Na tijdelijke tussenhoog invloed op zaterdag volgt zondag een volgend wat actiever koufront welke vooral de oostelijke noordkant wat verse sneeuw gaat opleveren. De zuidkant en het westen zijn weer begunstigd. Medio volgende week overgang naar markant zachter herfstweer!

Einde winterse november weer in zicht

Ook gisteren konden we weer genieten van Kaiserwetter en de sneeuw in de bergen. Hieronder nog wat winterse beelden, geniet er nog maar even van want volgende week is het helaas weer over en uit met het winterse novemberweer in de bergen;

Aletsch Arena  –  Aletsch
Winter in optima forma Graubünden‏ @Graubunden


Sneeuw in overvloed, impressie Zugspitze


Tignes

Koufront(jes) 
Na een aanvankelijk heldere nacht kon het onder de koude inversie weer flink afkoelen en de dag gaat dan ook frisjes van start met op uitgebreide schaal licht tot matige en lokaal in de hogere dalen ook strenge vorst. Koudste plekje op dit moment het weerstation in St. Moritz/Samedan Airport alwaar het 12 graden vriest. Dat is een graad of 3 tot 5 kouder dan de weerstations op 3000 tot 3800 meter.

Inmiddels is het echter op hoogte begonnen af te koelen op nadering van een weinig actief koufront welke aan de oostflank van een volgend hoog – Zoe -, vandaag met kern boven de Britse Eilanden, over de (oostelijke) Alpen naar het zuiden trekt. Hoog Yaprak is inmiddels doorgeschoven naar het oosten en ligt met kern noordelijk van de Zwarte Zee.

Het zal vandaag door het overtrekkende koufront dan ook minder zonnig zijn. Naast overtrekkende dikkere wolken(velden) lokaal ook weer Hochnebel en -of mist en er kan met voorkeur voor de Oostenrijkse Alpennoordkant wat neerslag vallen.

Radarbeeld 08h30 via Wetteronline.de

Boven de 500 a 1000 meter zal dit in vaste vorm zijn. Op 2000 meter vriest het aan de noordkant 3 tot 5 graden en in de lagere delen en het Alpenlaagland wordt het 2 tot 10 graden. De beste condities vinden we aan de zuidkant en naar het (zuid)westen toe. Hier wordt geen neerslag verwacht en zal ook de zon vandaag weer goed van de partij zijn.

Het koufront van vandaag hangt samen met een depressie – Peter – boven Scandinavie, na tijdelijke tussenhoog fase op zaterdag volgt zondag een volgend actiever koufront met daarachter weer maritiem polaire lucht welke tot en met maandag voor onbestendig winterweer zal gaan zorgen.

GFS voor zondag 12h00

Ook nu zullen vooral de noordelijke worden beïnvloed waarbij de meeste neerslag (sneeuw) langs de Oostenrijkse noordkant wordt berekend met zwaartepunt in de Nordstau van de Vorarlberg en Salzburg. Hier wordt met gunstige Stau 50 tot 70 mm berekend, elders langs de Alpennoordkant 10 tot 40 mm. Met een sneeuwvalgrens die daalt naar 800 tot 400 meter betekent dat in de bergen weer een mooie bups verse sneeuw. Gaan we uit van de vuistregel 1 mm neerslag = 1 cm droge sneeuw dan mogen we dus uitgaan van 10 tot 70 cm. De zuidkant, inner-alpin en het westen en zuidwesten krijgen geen tot nauwelijks sneeuw.

ZAMG / Bergfex neerslag cumulatief tm dinsdag

Het zal voorlopig echter ook de laatste sneeuw en kou zijn want inmiddels zien we dat de weermodellen uiteindelijk toch unaniem naar een veel zachter weerbeeld evolueren. We krijgen in de loop van de volgende week te maken met een anti winterse drukverdeling met hogedruk boven oost en zuidoost Europa en lage druk boven de Atlantische Oceaan.

GFS donderdag 23-11 met de dan inmiddels anti winterse drukverdeling en veel zachtere condities

Daartussen wordt met een in kracht toenemende naar zuidwest draaiende hoogtestroming (jet) geleidelijk steeds zachtere lucht aangevoerd. De verzachting zal vooral in de tweede helft van de week goed gaan doorzetten en in alle hoogtes gaan de temperaturen flink in de lift.

Temperaturen en neerslag prikpunt St Anton am Arlberg 14 daagse (multi-model GFS members)

Op 850 hPa stijgt het kwik naar een graad of 8 en de vorstgrens vinden we dan ergens terug rond de 3000 meter. Hieronder de trends T850 hPa en vorstgrens prikpunt Oberstdorf (noordkant)

Met deze ontwikkelingen kunnen we vandaag een volgende kou -winter inval maar ook het aanhouden van het winterse november weer dus vergeten en het ziet er ook niet naar uit dat kou en sneeuw weer snel zullen terug keren. Dus deze dagen nog maar even genieten van de winterse bergen en sneeuw. Fijne dag vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 789 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer