Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  hoog – Tanja– is met zijn zwaartepunt verder naar het oosten doorgeschoven en ligt vandaag met kern ten oosten van de Zwarte Zee. Boven de Atlantische Oceaan nadert een Atlantische trog die echter toenemend vertraagd. Het koufront zal in de loop van het weekend (zondag / maandag) de Alpen binnentrekken en voor een tijdelijk afkoeling zorgen. Sneeuwvalgrens dalend naar 1600 tot 1000 meter.

Tot halve meter Neuschnee verwacht

Gisteren was hoog Tanja in vergelijking met de voorgaande dag alweer een kleine 1000 km naar het oosten opgeschoven en vandaag vinden we het met zijn kern ten oosten van de Zwarte Zee terug. Met een naar zuidwest gedraaide hoogtestroming werd gisteren opnieuw zeer zachte lucht aangevoerd waarbij het kwik op uitgebreide schaal weer tot 20 a 23 en lokaal 25 graden opliep. Tevens hadden we te maken met een zuid-noord drukoverschot van 3 tot 5 hPa met föhnige condities aan de Alpennoordkant!

Goldener Oktober Alpen. Via Twitter NewInZurich‏-@NewInZurich.jpg

Met het verplaatsen van het hoog naar het oosten en een in het sleeptouw meelopend hoogtetrog gaat het weerbeeld in ieder geval tijdelijk markant veranderen en keert in de bergen de winter weer even terug.

Isobaren en frontenkaart voor vandaag 12h00

Door een afsnoerend hoogtelaag vandaag boven de westelijke Middellandse Zee wordt de opmars van het koufront echter vertraagd en zal het nog tot in het weekend duren voordat het, gepushed door een volgende uitdiepende hoogtetrog, de Alpen binnentrekt.

Door het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee wordt het opkomende koufront enigszins vertraagd in zijn oostelijke koers

Tot het zover is wordt met een zuidwestelijke tot zuidelijke hoogtestroming zeer zachte lucht aangevoerd waarbij ook de föhnige condities aan de Alpennoordkant aanhouden. Tot en met zaterdag verandert er dus niet veel, de middagtemperaturen liggen tussen de 20 en 23 graden en lokaal ook nog wat hoger.

Radarbeeld 08h10. Via WetterOnline.de. Vooral in het westen drijven hogere wolken binnen, in het oosten zit vooral mist en Hochnebel

De zon krijgt  nog steeds veel ruimte en overtrekkende (hogere) wolkenvelden zullen weinig afbreuk doen aan het vriendelijke weerbeeld. De (föhnige) zuidwestelijke wind zal op nadering van het front geleidelijk wat in kracht zal gaan toenemen

Naar verwachting trekt het koufront in de loop van de zaterdagmiddag -avond de westelijke binnen en zondag is het dan de beurt aan de oostelijke Alpen. Dit gaat gepaard met opkomende bewolking en neerslag.

Neerslag zondagmiddag 12h00, ook de oostelijke Alpen moeten er aan geloven Sneeuw geleidelijk tot 1600 a 1200 meter, maandag tot 1500 a 1000m

Met de instroom van maritiem polaire lucht gaat het in  alle hoogtes markant afkoelen waarbij het kwik achter het koufront een graad of 10 tot 12 lager gaat uitkomen. In de bergen daalt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 1200 meter op zondag en 1500 tot 1000 meter op de maandag. Het nulgradenniveau daalt naar het 850 hPa niveau wat op 1550 en 1450 zal komen te liggen!

Zondag en ook maandag markant koeler met sneeuw tot in de hogere dalen. Let ook op het Genualaag!

Mede door de ontwikkeling van een noord Italië laag (Genua cyclogenese) kan er vooral op zondag neerslag van betekenis gaan vallen. Omdat het laag echter vrij snel naar het oosten zal wegtrekken en er navolgend weer hogedruk opbouwt gaat de neerslag er in het westen al snel weer uit en datzelfde geldt maandag ook voor het oosten.

De modellen berekenen cumulatief tot dinsdag 10 tot 60 mm aan neerslag, lokaal ook nog meer bij gunstige Stau (Italië laag). In de bergen valt dit hogerop in vaste vorm waarbij we mogen rekenen op 10 tot 50 cm aan Neuchnee, lokaal in het hooggebergte bij gunstige Stau ook nog meer!

Bergfex neerslag / sneeuw cumulatief tot en met maandag.

Sneeuw in oktober en vooral later in de maand is in de Alpen niets ongewoons, vroege kou invallen laten de sneeuwvalgrens dan al vrij makkelijk tot 1500 a 1000 meter zakken en soms sneeuwt het tot in de dalen met de vorming van een sneeuwdek. Hieronder 2 foto’s van 29 oktober 2012 genomen in de tuin in Termen (1020m), tot in het Rhonedal (Visp /Brig) was het tijdelijk winters en sneeuw bedekt.

Vrijwel altijd betreft het korte winter invallen en zodra de zon er weer bij komt is het met de sneeuw weer snel gedaan. Enkel hogerop en speciaal aan de meer beschutte schaduwkanten kan de sneeuw, mits het niet al te warm wordt,  zich al vastzetten en overleven.

Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de

winterverwachting 2017-2018.

Opnieuw zachter
Ook ditmaal tenderen de modellen weer naar een snelle overgang met veel zachter weer. Tussen Atlantische lagedruk en oost Europese hogedruk gaat de stroming weer de zuidwest hoek opzoeken en kan de Altweibersommer nogmaals opleven! Hoe het één en ander zal gaan evolueren gaan we de volgende dagen allemaal proberen netjes in kaart te brengen.

GFS ensembles westelijke Alpen

Ik zou zeggen blijf volgen en dan graag weer tot morgen. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 457 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer