Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  tot donderdag bepaalt een uitloper van het Azorenhoog – Mike -, ondersteund door een warme hoogterug (subtropenhoog),  het weerbeeld in de Alpenlanden. Het is en blijft hoog-zomers met in de middag en avond kans op lokale warmte onweders. Vanaf donderdag en met name vrijdag stijgende onweerskansen op naderend koufront met navolgend “Wettersturz” en verse sneeuw in het hooggebergte!

Nog even genieten subtropen zomer, vrijdag koufront / afkoeling met sneeuw in de hogere Alpen

Diegenen die nog steeds geen genoeg hebben van het (zeer) warme zomerweer doen er goed aan om de komende dagen nog even volop Vitamine-D ” te tanken”. Vanaf vrijdag gaat een koufront met regen en onweersbuien een overgang inleiden naar een veel koeler en herfstachtig weerbeeld. Of  daarna de zomer zich weer zal weten terug te vechten gaan we verderop in het weerpraatje bekijken.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Nog steeds is het afzien voor de Rhonegletsjer in Oberwallis,, ook deze gems kijkt met zorgelijke blik naar het steeds verder afsmelten van eens de grootste gletsjer van de Alpen. Foto via FB Patrick Henzen
Rhonegletsjer

Veel zon en tropische temperaturen
Gisteren was het onder de vleugels van het Azorenhoog – Mike– weer op en top zomerweer. Met de as van het hoog ten noorden van de Alpen hadden we te maken met een continentale aanvoer van vrij droge warme lucht. Op uitgebreide schaal steeg het kwik met volop zon weer tot hoog zomerse waardes ( 25 tot 30 graden). Nog warmere lucht bevond zich in het zuidoosten en oosten alwaar het kwik lokaal tot 33 a 35 graden steeg.

De hitte was voor de atmosfeer hier en daar net iets teveel van het goede waardoor heel lokaal stapelwolken boven de bergen toch nog het buienstadium konden bereiken. Dit gebeurde in de avond met name boven de zuidkant in het noordelijke Piemont waar een langere tijde een onweerscomplex bleef hangen en tot hier in het Oberwallis voor urenlang “Wetterleuchten” zorgde.

Vannacht zakten de buien in het zuiden weer ineen en de dinsdag start weer wolkeloos. Met volop zon wordt het vandaag opnieuw een heel mooie nazomerdag
Het belooft weer een mooie dag te gaan worden. In de middag dan weer stapelwolken en lokaal een regen of onweersbui. Foto Hans ter Braak via twitter @hansterbraak Kleinwalsertal -Mitttleberg

Nog 3 dagen subtropen zomer
De komende dagen verandert er grosso modo niet veel aan het stromingspatroon en drukverdeling. In de tweede helft van de week gaat er echter het één en ander veranderen.

Eerst nog zomers
Net als al in het vorige weerpraatje van zaterdag zien we ook nu weer een afsplitsing van de uitloper van het Azoren hoog met een apart filiaal dat richting oost Europa verder trekt. Boven de Atlantische Oceaan zien we de de amplitude van de Rossbygolf toenemen en naar het noorden toe uitpunten. Tot en met donderdag verblijven we nog aan de warme kant van de polaire jet.

GFS 500 hPa voor woensdag met het aparte filiaal van hogedruk dat zich richting oost Europa afsplitst

Omdat de stroming aan de westflank van het afsplitsende hoog en op nadering van een Atlantische hoogtetrog en koufront naar het zuiden tot zuidwesten gaat draaien neemt de luchtvochtigheid vanaf donderdag weer toe. Samen met de warme lucht neemt dan ook de bereidheid van de atmosfeer tot het ontwikkelen van regen en onweersbuien weer toe.

Koufront
Vrijdag trekt het koufront vervolgens de westelijke Alpen binnen en zal de onstabiliteit verder toenemen. Het is nog even afwachten hoe dat precies qua timing en in detail zal gaan verlopen maar hou er alvast maar rekening mee dat er vanaf donderdag op uitgebreidere schaal regen en onweersbuien gaan ontstaan.

Vrijdag middag -avond trekt de koudere lucht (kouifront) van west naar osot de Alpen binnen. Mooi is de grens tussen de koudere en drogere luchtmassa’s op de GFS Theta-E kaart te zien

Dit kunnen zware buien worden met kans op veel neerslag, hagel en (zeer) zware windstoten. In de bergen kunnen deze buien tot kleinschalige overstromingen of modderstromen (later meer daarover)

Achter het koufront gaat met een noordwestelijke stroming onstabiel polaire lucht over de Alpen uitstromen en vooral in de Nordstau van de Alpenhoofdkam en de centrale Alpen wordt het in het weekend compleet herfst. In alle hoogtes maakt het kwik een vrije val van 10 tot 14 graden en in het hooggebergte gaat sneeuw vallen bij temperaturen die tot onder het vriespunt zullen dalen. Op 1500 meter hoogte (850 hPa) daalt het kwik van naar 6 tot 2 graden (was 20 tot 18 graden)   en de vorstgrens daalt van 4200 meter naar circa 2200 a 2000 meter.

T850 hPa centrale noordelijke Alpen
En de vorstgrens
De gletsjers mogen zich verheugen op een verse laag sneeuw in het weekend.

Vooral in de Stau van de Alpen valt er (buiige) neerslag en tot 2000 a 1800 meter kan het sneeuwen. Bij  langer aanhoudende en intensive Nordstau neerslag kan de sneeuwvalgrens tot 1700 a 1500 meter dalen. Bij dit alles staat een harde en deels ook stormachtig wind uit noordwestelijke richtingen. Overigens is de sneeuw die dit weekend in de hogere Alpen gaat vallen niets bijzonders en past helemaal in het beeld van de naderende herfst.

Italië laag onzekere factor
Het is nog even afwachten hoeveel neerslag er in het weekend precies gaat vallen en ook hoe de verdeling zal zijn. Dit heeft te maken met de vorming van een apart laag boven noord Italië. Eventuele zogenaamde “Gegenstromlage” of zelfs een Vb laag (laag met koers via de Adriatische Zee richting Polen). Dit soort systemen hebben de potentie voor veel neerslag! Vooralsnog lijkt het van de hoogtetrog afsplitsende (hoogte)laag een oostelijke koers te gaan volgen richting de Balkan!

GFS met de globale neerslag en verdeling (cumulatief) tot en met zondag.

Algemeen wat betere en drogere condities treffen we in het weekend in de inner-alpine gebieden (Wallis) en de westelijke zuidkant aan. Ook hier gaat het echter afkoelen maar minder dramatisch dan aan de noordkant.  (beschutte werking Alpenhoofdkam en opkomende Nordföhn).

De uitbraak van de polaire lucht welke al sinds een week door de weermodellen in meer of mindere mate werd berekend (zie ook vorige Alpenweer berichten) lijkt dus dan toch echt te gaan komen. De vraag is of het een tijdelijk herfst gebeuren is of dat de zomer, zoals de modellen dat tot dusver ook steeds weer lieten zien, zich weer kan terug knokken?

Uitgaande van de ochtend model uitdraai zien we ook nu weer dat met het Azorenhoog met de start van de nieuwe week zijn vleugels over west Europa en de Alpen gaat uitslaan.

Volgende week wer lekker nazomeren onder nieuwe hogedruk impulsen

Met het verder wegtrekken van het hoogtelaag naar het oosten kan de atmosfeer weer tot rust komen. Het wordt droog, de zon gaat weer volop schijnen en de temperaturen stijgen weer naar zomerse waardes. De thermische (tropische) hoogstandjes lijken dan echter niet meer haalbaar.

Ensembles GFS voor Salzburg

Tot zover voor vandaag, vanuit Oberwallis een fijne dag gewenst en blijf volgen, ook op FB en Twitter, en Instagramm met durchweg news, updates en foto´s. Ciao

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Meer informatie over dit unieke “stekje”?!  kijk dan eens op DEZE link

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 693 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier