Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  hoog Yaprak verplaatst zijn zwaartepunt verder naar oost Europa maar behoudt vooralsnog zijn invloed op het weer in de Alpen. Geleidelijk kan de atmosfeer vooral op hoogte vandaag nog wat verder opwarmen, in de onderste luchtlagen is nog koelere en ook vochtigere lucht aanwezend. In het weekend neemt de storingsinvloed weer toe en gaat de temperatuur weer naar beneden

Nog even genieten van Kaiserwetter

Ook gisteren konden weer onder de vleugels van hoog – Yaprak –  genieten van een zon overgoten herfstdag. Toch was het niet overal zonnig, enerzijds door lokale mist die aan de noordkant  hardnekkig bleef hangen en anderzijds door wat vochtigere lucht die vooral later op de dag vanuit noord Italië de zuidoostelijke Alpen binnenstroomde.

De besneeuwde Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte

Met de zon erbij was het ondanks het schrale weer prima vertoeven buien en dat gold helemaal in de sneeuw op de pistes. Hier kon het kwik weer een aantal graden winst pakken en met -7 graden op circa 3500 meter hoogte was het al een heel stuk minder koud dan de voorgaande dagen.

Bettmeralp – Aletsch Arena
Op de top Glacier3000 – Gstaad.   Sébastien Epiney‏ @SebastienEpiney
Heel veel sneeuw ook in de noordelijke Apennijnen – Monte Cimone, 1220m

Vandaag en ook morgen blijven we nog onder de invloed van de verder afzwakkende hogedruk en in grote lijnen verandert er niet veel aan het huidige weerbeeld met de mist en Hochnebel in de noordelijke Alpen en de vochtigere lucht boven het zuidoosten waaruit zelfs wat lichte sneeuw kan vallen.

De temperaturen gaan nog iets omhoog voordat ze vanaf vrijdag weer een dalende trend gaan inzetten. Temperaturen vandaag Alpennoordkant; 1500 meter 3, op 2000 meter 4,  op 3000 meter -2 en op 3500 meter circa – 5 graden.

Radarbeeld 09h00. Bron Wetteronline.de
Onder de inversie kon het afgelopen nacht weer goed afkoelen, koudste plekje met -18.7 graden La Brevine (Jura), ter vergelijking, Jungfraujoch op 3500 m slechts -6 graden Bron WXCharts.EU
Het belooft weer een mooie dag te gaan worden. Brienzer Rothorn 2300m met de Hochnebel in het dal

Opnieuw kouder / sneeuw
In het weekend krijgen we te maken met een volgend winter intermezzo, de temperaturen gaan nog verder naar beneden en vooral in de Nordstau van de Alpenhoofdkam gaat er vanaf zondag (koufront) weer neerslag van betekenis vallen. Daarbij daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen en dalen, pak hem beet 700 tot 400 meter.

Ook maandag valt er met voorkeur voor de Alpennoordkant nog (buiige) neerslag en in de Stau gebieden kan het ook aanhoudend sneeuwen. Zoals het er nu naar uit ziet stroomt de meest koude en ook vochtige lucht over de oostelijke Alpen uit en hier gaat dan ook de meeste sneeuw vallen (zie kaart hieronder).

Uitgaande van het ECMWF gaat er 20 tot 40 cm vallen en bij gunstige Stau hogerop 40 tot 70 cm. Hoe verder naar het westen en zuiden hoe minder tot zelfs geen neerslag!

Nieuwe hogedruk 
Vanaf dinsdag krijgen we vervolgens weer te maken met inkomende hogedruk en gaat het weerbeeld weer verbeteren. Overdag komt de zon er weer aan te pas en verder weer het alom bekende beeld van zon (bergen) en Hochnebel (laagland / dalen). Ook de temperaturen gaan geleidelijk weer wat omhoog.

Onzekere lange termijn
Pakken we de diverse model uitdraai van vanmorgen erbij dan lijkt het erop dat we daarna geleidelijk te maken gaan krijgen met een veel zachtere zuidwestelijk weer regime. Boosdoener is een Atlantische depressie die aan de voorzijde zeer zachte van origine sub tropische lucht naar het noorden gaat transporteren. Een andere depressie bevindt zich boven oost Scandinavie en oost Europa en west – Rusland met daartussen in een hoog. Al met al dus voor west Europa en ook de Alpen geen gunstige kaarten voor wat betreft winter of zelfs maar koud weer.

Toch zijn er ook vanmorgen weer oplossingen die van een veel kouder scenario uitgaan. Deze worden mogelijke gemaakt doordat niet het Atlantische laag de overhand zal gaan krijgen maar juist het Scandinavische laag. Tussen deze systemen zien we vervolgens, dat zal zo vanaf woensdag de 22e november zijn, een strijd uitbarsten, deze wordt nog eens aangewakkerd door een apart laag wat vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar Duitsland en de Alpen koerst en waarbij een apart laag boven noord Italië afsplitst.

GFS (oper) woensdag met het laagje dat als trekpaard zou kunnen gaan dienen voor de koudere lucht uit het noorden, let ook op de mooie hogedruk impulsen vanuit Groenland!
En vanaf donderdag – vrijdag het winterse vervolg

Deze oplossing die onder andere door de operationele uitdraai van het GFS wordt berekend zou een veel kouder en onvervalst winterse periode gaan inleiden, kijk ook maar eens naar de mooie winterse setting met de hogedruk(blokkade) IJsland – Groenland.

GFS ensemble oplossingen met de koude operationele oplossing (geel) onderin de bandbreedte van de ensembles.

Goed, niet de meest waarschijnlijke oplossing gezien de andere zachtere oplossingen en model uitdraai maar toch iets om even goed in de gaten te houden! Daarbij moeten we ook in ons achterhoofd houden dat de modellen nog steeds veel moeite hebben met de posities van de diverse drukgebieden en verloop en koers van de polaire jetstream.

Eerst maar eens het komende weekend verteren met de volgende kou inval en sneeuw voor de Alpennoordkant. Later meer dus ik zou zeggen blijf volgen en graag weer tot morgen. Ciao vanuit een opnieuw onbewolkt Termen in Oberwallis

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 555 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier