Algemeen; laag – Karl – vandaag met kern boven de Tyrreense Zee verliest geleidelijk zijn invloed op het weer in de Alpen en met wat stijgende luchtdruk neemt de koude noordoostelijke hoogtestroming wat in kracht af. Woensdag gaat een volgend Frans laag voor een toename van de onbestendigheid zorgen. In het weekend volgt er dan vanuit het noorden een volgend kou en sneeuw offensief!

Zaterdag opkomend koufront en Nordstau sneeuw

Gisteren ook zo genoten van de vele mooie winterse plaatjes vanuit de Alpen? Smaakt naar “meer” niet waar?! Welnu, dat “meer” gaat er komen maar we moeten nog wel even een paar dagen geduld hebben voordat “Thialf” een volgende portie poollucht tot over de Alpen laat uitstromen.

Met de zon erbij vanmorgen genieten van de sneeuw in Alpen – Suvretta-Randolins 2180m

Hieronder nog even genieten van wat winterse plaatjes van maandag vanuit diverse regionen in de Alpen. In de meeste gebieden viel er tot gisteravond 10 tot 30 cm, lokaal in de Staugebieden van de zuidelijke Alpen 40 tot 80 cm Neuschnee en boven de 3000 meter tot 100 cm!

Courchevel-Officiel‏ @courchevel.jpg
ObergurglHochgurgl, via @Hansterbraak
Livigno‏-@Livigno.
Mürren-Lover‏-@Murrenlover
❄️-Val-Thorens-❄️‏@Val_Tho.
❄️ Vars ❄️ @Varsfob
Stubai  – Snow Forecast.com‏ @SnowForecast / @Stubai_Tirol
Stubai – Snow Forecast.com‏ @SnowForecast / @Stubai_Tirol
Hintertuxer gletsjer, 75 cm Neuschnee

Woensdag sneeuw westen door Frans laagje
Tot het zover is gaat het onderkoeld en deels ook onbestendig verder. Dinsdag zal de neerslag activiteit al duidelijk zijn afgenomen en tevens een meer buiig karakter hebben. Sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1600 meter (kouder naar het westen toe).

De winter is vroeg dit jaar! Al geboekt???

Radarbeeld 09h00

Franse (hoogte) laagje 
Woensdag gaat een afzakkend Frans laagje (koudeputje, cut-off hoogtelaag) vooral in de westelijke Alpen voor weer wat verse sneeuw zorgen, sneeuwvalgrens dan meest tussen de 800 en 1000 meter.

Ook de oostelijke delen van de oostelijke Alpen krijgen met meer bewolking en wat neerslag te maken vanuit het zuidoosten door invloed van het tot over de Adria doorgeschoven ex-Genua laag, sneeuwvalgrens hier door de aanvoer van wat zachtere lucht vanuit het zuidoosten duidelijk hoger en meest tussen de 1400 – 1700 meter.

Via Frankrijk komt een volgend afsnoerend hoogtelaagje afzakken. GFS voor woensdag 12h00

Ook donderdag kan er wat (lichte) neerslag vallen, omdat de lucht dan ook naar het oosten toe weer wat kouder is sneeuwvalgrens ook hier rond de 1000 meter, in het westen deels sneeuw vanaf 800 meter.

Vrijdag dan even wat betere condities door inkomende pre-frontale hogedruk (tussenhoog). Meer Hochnebelartige bewolking kan zich aan de (oostelijke) noordzijde ophouden en daaruit kan lokaal ook wat sneeuw en beneden de 1000 meter regen vallen.

Vooral vrijdag kunnen met het tussenhoog even profiteren van de zon! Met de NO stroming blijft het ook dan koud.

Het oosten, zuiden en ook inner-alpin mogen zich vrijdag verheugen op mooie opklaringen of zelfs zonnige perioden. Gedurende de gehele verwachtingsperiode is er met voorkeur voor de nacht en ochtend kans op Hochnebel en mist.

In het weekend kunnen we ons dan weer gaan opmaken voor een volgend winter offensief.  Kijken we naar de kaarten dan zien we tussen de sturende hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven Scandinavie een volgende portie maritiem polaire lucht langs een breed front via de Alpen naar de Middellandse Zee uitstromen!

In de loop van de weekend gaat een volgende portie polaire lucht over de Alpen uitstromen. Vooral aan de noordkant mag men zich op een volgende lading verse sneeuw gaan verheugen

De frontale neerslag komt er zaterdag in de loop van de dag in, het koufront met de koudere lucht volgt in de loop van de zaterdagmiddag avond en vooral op zondag.

Zondag is de koudere lucht dan weer tot over de Middellandse Zee gevorderd en opnieuw zien we een Genualaagje op de kaarten verschijnen

Zaterdag eerst nog sneeuw vanaf 1400 tot 1600 meter, tegen de avond van het noorden uit dalende sneeuwvalgrens naar 1000 tot 700 meter, zondag deels tot in de lagere delen (600 – 400 meter)

Vanaf maandag lijkt de luchtdruk dan net zoals we ook deze week zien te gaan stijgen en kan de atmosfeer weer tot rust gaan komen. Met een noordoostelijke stroming wordt echter ook dan koude lucht aangevoerd die vochtig is en vooral aan de noordkant moet dan rekening worden gehouden met (hardnekkige) Hochnebel en mist.

GFS ensembles centrale Zwitserse Alpen

Hoe het één en ander in detail gaat verlopen en hoeveel sneeuw er het weekend zal gaan vallen is aandachtspunt voor de komende dagen. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen of via Facebook en Twitter. Ciao vanuit een frostig en vrijwel onbewolkt Termen in Oberwallis

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 938 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer