Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  onder invloed van een uitloper van hogedruk – Doris – mogen we ons gaan opmaken voor rustig en warm nazomerweer. Een zwakke slepende storingszone trekt verder naar het oosten weg en kan lokaal nog voor een regen of onweersbuien zorgen. Vanaf zondagmiddag krijgen we van het noordwesten uit te maken met een koufront en regen en onweersbuien gevolgd door een markante temperatuurdaling op maandag en dinsdag met sneeuw tot 2200 a 1800 meter.

Zomers weekend, maandag koufront passage met neerslag en Temperatursturz

Ook gisteren hadden we in de Alpen te maken met weinig stroming en vrij vochtige warme luchtmassa’s die vanuit het zuidwesten werden aangevoerd. Getriggerd door de dagelijkse gang en een naar het oosten wegtrekkend laagje ontstonden in de loop van de dag weer stapelwolken die lokaal weer tot een regen of onweersbui uitgroeiden. Mede door toedoen van het via de oostelijke Alpen verder naar het oosten wegtrekkend (zwak) laag was het nu weer de beurt aan de oostelijke Alpen voor wat betreft de zwaarste regen en onweersbuien. Lokaal viel er in vrij korte tijd veel neerslag en ook kwam daarbij hagel voor. Het was warm en voor het gevoel ook broeierig warm (vochtige lucht) met maxima die tot 28 a 31 graden opliepen.

Deze thermische hoogstandjes met tropische temperaturen zo aan het einde van de zomer zijn echter niet uitzonderlijk en in het nieuwe warmere klimaat eigenlijk al meer de regel dan uitzondering. Zo werd bijvoorbeeld hier in Wallis in het verleden in de laatste decade van augustus op 2 dagen nog een hitte record verbroken. Zo steeg op 20 augustus 2012 steeg het kwik in Sion naar 36.9 graden en op 22 augustus 2011 naar 36.8 graden. Sinds 2010 waren er slechts 2 jaren zonder tropische dagen (2013 en 2014).

Overdag 30 graden en een heerlijke zomeravond gisteren in Brig tijdens het COOP Open Air in het Stockalper Palast. Foto Francien Bakker

Ofschoon het ernaar uitziet dat het vanaf maandag met de hitte gedaan is wil dat nog niet zeggen dat we geen tropische dagen meer hoeven te verwachten. Zo werd bijvoorbeeld vorig jaar in september op 5 dagen in Sion (Wallis) nogmaals de 30 graden grens overschreden.

Nogmaals hoog zomers weekend
Vandaag en in het weekend kunnen we nog één keer genieten van warm nazomerweer. Een apart filiaal van hogedruk trekt ten noorden van de Alpen naar oost Europa en neemt in zijn sleeptouw nogmaals een portie warme lucht vanuit zuidelijke breedtegraden mee.

DWD frontenkaart voor vrijdag 12h00

Door de afdrogende werking van de hogedruk kan deze lucht nog iets verder opwarmen en belooft het vooral ook in de bergen nogmaals zeer zacht voor de tijd van het jaar te worden. Op grote schaal stijgen de middagtemperaturen ondersteund door de zon naar 25 tot 28 graden en mogelijk lokaal ook nog wat hoger (30 tot 31 graden) .

GFS 500 hPa
Temperatuur anomalie (T2m) voor zaterdag

In de middag ontstaan met voorkeur voor de berggebieden weer stapelwolken die lokaal weer tot een regen of onweersbui kunnen uitgroeien. De meeste kans daarop maken de westelijke en zuidelijke Alpen.

Ook de zondag gaat met volop zon nog optimistisch van start. In de loop van de zondagmiddag en avond trekt het zwerk geleidelijk steeds verder dicht en op nadering en passage van een koufront volgen er met een aantrekkende en naar west tot noordwest draaiende wind regen en onweersbuien.

GFS Theta-E voor zondagavond met de oprukkende koudere luchtmassa’s vanuit het noordwesten (groen en blauw). De Theta-E’s geven ook een mooie indicatie voor de (theoretische) sneeuwvalgrens

De oostelijke en zuidoostelijke Alpen houden het tot in de avond nog droog en daar kan nog langer van de zon genoten worden. Prefrontaal kan het kwik zondagmiddag in de oostelijke Alpen nog even tot 32 a 33 graden oplopen. In de nacht van zondag en maandag trekt het koufront en  de regen en onweersbuien verder naar het oosten en is het dan ook hier met het warme (na)zomer weer gedaan!

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Achter het koufront stroomt vooral op hoogte markant koelere van origine polaire lucht over de Alpen uit en komt er een einde aan het warme nazomer weer. In de bergen krijgen we te maken met een Temperatursturz van 13 tot 15 graden en komt het kwik na lange tijd weer een aantal graden onder het langjarig klimatologisch gemiddelde te liggen.

Mooi is op deze animatie van de T850 hPa (temp. op 1500 meter) te zien hoe aan de oostflank van het Atlantische hoog een hoogetrog gevuld met koude lucht (blauwe kleuren) zich tot dinsdag over west en centraal Europa uitbreidt

Op 850 hPa daalt het kwik van 20 graden op zondag met een naar noord tot noordoost draaiende stroming naar circa 5 a 4 graden op de maandag en dinsdag. De vorstgrens, zondag nog op 4000 a 4200 meter naar 3300 meter op de maandag en tot 2400 meter tijdelijk op de dinsdag.

T850 hPa trend prikpunt centrale noordelijke Alpen
GFS vorstgrens

Hieronder nogmaals de Theta E kaart als herkenning voor de verschillende luchtmassa’s voor dinsdag waarop de Alpen vrijwel geheel in de koude lucht zitten. Met Theta-E’s van 33 tot 28 graden betekent dit theoretisch dat het vanaf 1750 tot 1500 meter kan sneeuwen.

GFS Theta-E’s voor dinsdag

Deze meest koude lucht is echter ook droog en dus zal er daaruit met de stijgende luchtdruk geen neerslag meer vallen. Algemeen kunnen we er echter van uit gaan dat aan de noordkant van de Alpen en dinsdag ook nog in het oosten de sneeuwvalgrens tijdens de neerslag fase(s) tot 2200 a 1800 meter kan dalen! (Theta-E’s 36 tot 34 graden)

Nordföhn
Algemeen minder koud wordt het aan de zuidkant en met een opstekende Nordföhn  kan het kwik in de zuidelijke Zwitserse Alpen tot 28 graden oplopen. Ook de inner-alpine regionen (Wallis) profiteren dan van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam en deels ook de Nordföhn en hier kan het kwik met zon tot 23 a 25 graden gaan oplopen.

GFS temperatuur anomalie voor dinsdag (T2m) wanneer we in de meest koude lucht vertoeven

De meest koude lucht zal dinsdag dus met een krachtige noordoostelijke stroming over de Alpen uitstromen maar komt echter weer vrij snel onder invloed van een volgende uitloper van het Atlantische hoog. Het weerbeeld zal zich dan van west naar oost overal weer gaan herstellen en met het verder wegtrekken van de hoogtetrog (Höhenkaltluft) kan ook het kwik weer voorzichtig wat winst gaan boeken.

Al met al mogen we ons dan gaan opmaken voor vrij zonnig en stabiel nazomerweer. De hoge temperaturen behoren dan echter tot het verleden maar met 20 tot 25 graden en in het zuiden en inner-alpin ook nog een paar graden meer mogen we ook dan niet klagen. Vooral in de bergen als ook in de nachten zal de afkoeling nog het meest voelbaar zijn.

Samengevat kunnen we dus stellen dat in de loop van de zondag en maandag een koufront met regen en buien een markante afkoeling gaat geven. Vanaf dinsdag weer herstel door hogedruk maar de hoge nazomerse temperaturen zijn we dan definitief kwijt. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende Alpenweerpraat. Ciao

Blik vanuit de weerkamer over het westelijke Rhonedal in Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 494 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer