Algemeen;  tussen lagedruk met centra boven Scandinavië en het Iberische Schiereiland en hoge uitstrekkende vanaf Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden tot over oost Europa liggen de Alpen in het grensgebied tussen koelere luchtmassa’s ten noorden ervan en warme vochtige luchtmassa’s ten zuiden ervan. Terwijl de noordelijke Alpen geleidelijk meer profiteren van drogere lucht vanuit het noordoosten verblijven de zuidelijke Alpen meest in de warmere vochtige luchtmassa’s.

Afnemende buienkansen, vanaf vrijdag weer warmer

De extreme warmte heeft de afgelopen dagen het veld moeten ruimen voor duidelijk minder warme Atlantische luchtmassa’s die onder aanvoering van hoog – Winnie – naar het zuiden toe uitstroomde. De scheidingslijn van de verschillende luchtmassa’s werd gemarkeerd door een traag richting het zuidoosten verder trekkend zwak koufront.

Ook gisteren ontwikkelden zich in het overgangsgebied weinig drukgradiënt en ondersteund door de dagelijkse gang weer talrijke regen en onweersbuien. De meest zware buien hielden zich met het wat verder naar het zuiden verplaatsen van het koufront boven de de zuidelijke Alpen op. Lokaal viel er in korte tijd weer veel neerslag en ook kwam daarbij weer hagel voor.

“Bloemetjes alarm”. Dit keer niet door (nacht)vorst maar soms zware plensbuien en ook hagel. Niet onverstandig om de gevoelig zomerbloeiers zekerheidshalve af te dekken! Foto Hans ter Braak regenbui gistermiddag in Mittelberg Kleinwalsertal Twitter @hansterbraak

Vandaag donderdag zien het koufront  vanaf de noordelijk Adriatische Zee tot over de Balkan en dan verder uitstrekkend tot over oost Europa lopen. In dit gebied ontwikkelen zich vandaag ondersteund door de dagelijks gaan opnieuw weer zware regen en onweersbuien met lokaal ook weer noodweer potentiaal. Ook de zuidelijke Alpen ontkomen vandaag niet aan de regen en onweersbuien.

De noordkant van de Alpen profiteren vandaag wat meer van de invloed van hoog – Winnie-. Met een meer noordoostelijke stroming stroomt er drogere lucht binnen waardoor de atmosfeer hier stabieler van opbouw is (wordt)

GFS Theta-Es met de verschillende luchtmassa’s. Groen-geel is droger en koudere lucht, oranje-rood de warmere en ook vochtigere luchtmassa’s

De temperaturen stijgen in de middag naar 24 tot 27 graden, in het zuiden en inner-alpin (Wallis) naar 28 tot 31 graden. Op 2000 met wordt het een graad of 12 tot 16 en het nulgradenniveau pendelt tussen de 3800 en 4000 meter. In de bergen staat een meest zwakke westelijke wind, in de lagere delen en Alpenvoorland een noord tot zuidoostelijke wind. Zwitserse Alpenlaagland opkomende (zwakke) Bise.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Tijdelijk weer tropisch
Vrijdag en zaterdag
breidt het subtropenhoog (warme hoogterug) vanaf de Middellandse Zee zijn invloed weer wat in noordelijke richting uit en kan weer warmere lucht tot over de Alpen gaan uitstromen. Met veel zon komen de temperaturen dan weer een aantal graden hoger uit en op veel plaatsen zal de tropische 30 graden grens weer geknakt gaan worden en kan het kwik naar 32 tot 34 en lokaal zelfs naar 35 tot 36 graden oplopen.

GFS voor vrijdagavond. De koelere lucht wordt door toedoen van de warme hoogterug weer wat naar het noorden terug gedrongen

Voor de atmosfeer is dat net wat teveel van het goede en zal de hitte met name op de zaterdag afgestraft gaan worden met een verfrissende regen of onweersbui.

Nieuwe afkoeling
Zondag is het met de hitte dan weer gedaan en met name de Alpennoordkant.  De polaire jetstream gaat dan een zonale en ook meer zuidelijke koers volgen en we krijgen aan de noordkant ervan te maken met weer koelere Atlantische  luchtmassa’s.

GFS 300 hPa ( stroming op circa 9km hoogte) met ingetekend de jetstream

Het koufront zal met daarachter de koelere luchtmassa’s zal zondag vooral de noordelijke Alpen beïnvloeden. De noordkant heeft zondag dan ook met meer bewolking te maken en vooral in de middag gaan er weer diverse regen en onweersbuien vallen. De middag temperaturen variëren zondag al naar gelang bewolking, neerslag of zon tussen de 17 en 27 graden.

GFS vanaf zondag is het dan weer de beurt aan de koelere lucht die de warme lucht weer naar het zuiden toe verdringt. Vooral de noordkant gaat dit merken

De eerste helft van de nieuwe week verandert er niet veel aan deze constellatie, later in de week gaat de jetstream weer meer slingeren en het ziet er naar uit dat we dan vanaf het weekend weer aan de warme kant komen. De temperaturen gaan dan van het zuidwesten en zuiden uit weer in de lift.

GFS 300 hAO voor zaterdag 13 juli met de weer slingerende jet en de top golf die weer noordelijk van de Alpen zal verlopen

Goede kansen dan in de loop van de nieuwe week in samenwerking met het Azorenhoog het subtropenhoog zich dan ook weer met het weer in grote delen van west en midden Europa gaat bemoeien en we opnieuw evolueren naar een warmere episode!

Of dit inderdaad gaat lukken gaan we de komende dagen in kaart brengen. Voor nu een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, temperatuur 14.9 graden

Blik vanuit de weerkamer in Termen in noordelijke richting (Aletsch / Riederfurka)

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 421 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer