Algemeen: hoog Ortrud versterkt zich verder over west Europa en zal tot nog en met maandag het weerbeeld in grote delen van west en centraal Europa bepalen. Met een naar zuidwest tot zuid draaiende stroming wordt dan steeds zachtere lucht aangevoerd. Vanaf dinsdag gaat onder aanvoering van een depressie boven de Oostzee een koufront een een onbestendiger en koelere weerfase inluiden.

Een zwak koufront beïnvloede gisteren vooral de noordkant van de centrale en oostelijke Alpen. Hier was het met 5 tot 10 graden koel en uit de bewolking die aan de noordkant stuwde viel wat neerslag en boven de 900 a 1200 meter ook wat licht sneeuw. De westelijke en zuidelijke Alpen profiteerden van de stabiliserende werking van hoog Ortrud met kern boven de Britse Eilanden en een uitloper tot over west Europa. Hier was het een stuk vriendelijker en met veel zon ook een stuk zachter. Datzelfde gold voor de zuidkant waar de Nordföhn de lucht nog eens extra afdroogde en opwarmde. Lokaal steeg het kwik er tot 20 a 24 graden.

Heerlijk lente weer gisteren en vandaag in de westelijke Alpen. Foto Glishorn (Oberwallis)
Vandaag weinig nieuws onder de zon en in vergelijking met de voorgaande dagen zien we dezelfde ontwikkelingen zoals ook de voorgaande dagen al uitvoerig beschreven. Nog even resumeren: Hoog Ortrud gaat aan de wandel richting oost Europa en neemt in zijn bagage een portie zeer zachte lucht mee.

Hoog Ortrud gaat de komende dagen aan de wandel en daarmee gaat het ook in het oosten zachter end roog worden WRF 850hPa voor vanmiddag

Actuele radarbeeld – bron MeteoBlue.com

Mist (nevel) en een dun laagje poeder vanmorgen in Mittelberf Kleinwalsertal. Foto Hans ter Braak @hansterbraak
De vrijdag en ook het weekend staan dus in het teken van zeer zacht lenteweer met maandag zelfs weer een zomers tintje. Lokaal gaat het kwik naar 23 tot 25 graden en goed mogelijk dat in de noordelijke föhngebieden er weer een zomerse dag gaat “sneuvelen.

Het weekend en ook nog de maandag staan in het teken van hoog Ortrud Kaart WRF voor zondag
Ook in de bergen wordt het zeer zacht met temperaturen die op 1500 meter naar een graad of 8 stijgen en een vorstgrens die ergens rond de 2800 a 3000 meter zal gaan uitkomen! Vanaf dinsdag is het dan weer voorbij met het zeer zachte en zonnige lenteweer. Net als gisteren laten de modellen vanuit het noordwesten tot westen een overgang naar een belangrijk koeler en ook onbestendiger weertype zien.

10 daagse T2m trend prikpunt Salzburg. Bron https://kachelmannwetter.com/ch/vorhersage / XL Multimodell
Tot zover voor deze ochtend. Vanuit een onbewolkt Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Lawinegevaar 

Algemeen geldt een code geel (2), matig.  Waarschuwing – vanaf vrijdag zaterdag (west ( oost) toename kans  zgn Nassschneelawines op hoogtes tussen 2200 en 2500 meter

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 159 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer