Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de westelijke Alpen profiteren nog van de invloed van hogedruk – Wolfgang – . De oostelijke Alpen hebben te maken met storingsinvloed van depressies boven Scandinavie – Tina – en west Rusland. Ook hier neemt de hogedrukinvloed tijdelijk weer wat toe. Vrijdag en in het weekend ontwikkelt zich een krachtige Südost Stau situatie met een markante afkoeling en veel neerslag in de westelijke Alpen, aan de oostelijke Alpen noordkant wordt het toenemend föhnig.

Weekend extreme verschillen

Geheel volgens verwachting hadden de noordelijk Alpen en speciaal de oostelijke Alpen noordkant gisteren te maken met een koufront. De meest koude lucht trok echter ten oosten naar het zuiden waardoor de neerslag hoofdzakelijk in vloeibare vorm viel en enkel in het hooggebergte en de uiterste noordoostelijke regionen boven de 1100 tot 1300 als sneeuw viel.

Nat en grauw gisteren aan de noordkant Mittelberg bij een temperatuur van +6gr. op 1200m. Foto Hans ter braak via Twitter @hansterbraak ‏ @hansterbraak 11 u11 uur geleden Meer Het is nat en grijs in #Mittelberg bij een temperatuur van +6gr. (1200m)

Tropisch Tessin
Opvallend gisteren ook de grote drukgradiënt tussen de noord en zuidkant in de Zwitserse Alpen. Met een overdruk aan de noordkant van circa 15 hPa stond er vooral in de bergen een krachtige Nordföhn- Met de Föhn en veel zon steeg het kwik in het Zwitserse Tessin tot 27 a 31 graden.

Ascona gistermiddag met een Tmax van bijna 31 graden. Cumulus lenticularis verraden de Föhn

Ook in het zuidelijke Wallis steeg het kwik met föhn tot zomerse 25 graden. In Oostenrijk was de föhn met duidelijk minder drukverval (tot max 10 hPa) minder prominent aanwezig en werd het nergens warmer dan 21 graden.

Kaiserwetter en heerlijk wanderl en bergweer gisteren in de (Ober)walliser Alpen /Rosswald

Tijdelijk ook oosten weer in rustiger vaarwater
Vandaag worden de drukverschillen onder de vleugels van (zwakke) hoogdruk weer glad gestreken en is het met de Föhn weer gedaan. Na een frisse start met lokaal weer Hochnebel en mist wordt het heel aardig dag met veel zon. Achter een warmtefront stroomt ook in de oostelijke Alpen weer duidelijk zachtere lucht binnen.

De middagtemperaturen stijgen naar 16 tot 19 graden, op 2000 meter wordt het 2 tot 8 graden en de vorstgrens stijgt naar circa 3800 meter. Sneeuwvalgrens voor zover van toepassing in de oostelijke delen snel stijgend naar 1900 tot 2600 meter. De wind is meest matig, in de de oostelijke Alpen aanvankelijke nog hard en draait geleidelijk naar westelijke richtingen. Vrijdag nog weinig verandering, in de middag en avond van het noorden uit opkomende (hogere) wolken. In de oostelijke Alpen opkomende Südföhn.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Opkomende Föhn / Südstau
Wolken en föhn zijn een voorbode op een inzettende weersverslechtering die het weekend vooral in de Südstau van de (westelijke )Alpen veel neerslag gaat produceren. De oostelijke Alpennoordkant krijgen te maken met een in kracht toenemende Südföhn, hier valt weinig tot geen neerslag en met de föhn stijgt het kwik tot 20 a 22 graden!

Polair front / Hoogtetrog
De oorzaak voor de weersverslechtering is een markante hoogtetrog die tussen de oostflank van een richting Spitsbergen uitpuntend hoog en lagedruk gebieden boven Scandinavie helemaal tot de westelijke Middellandse Zee uitdiept.

Daarmee wordt vooral op wat grotere hoogte zeer koude polaire lucht via een directe weg vanaf de pool naar het zuiden op transport gezet. Zaterdag zal de voorste begrenzing van de koude lucht, op 500 hPa ( 5 km hoogte) -25 tot – 30 graden over het warme water van de Middellandse Zee uitstromen waarbij boven de Golf van Genua een apart laag zal ontstaan, maandag ontwikkelt zich boven Tsjechië eveneens een apart laagte

GFS “winter overview” kaart met het Genua laag

Juist deze laagjes in combinatie met het quasi stationair wordend polaire front boven de centrale Alpen voor een zeer complexe situatie gaan zorgen met grote verschillen in weerbeeld.

Grote verschillen het weekend tussen west / zuid en oost

Draai en angel punt zal het Genua laag gaan worden wat daar tot begin volgende week aanwezig blijft. Aan de oostflank ervan wordt zeer vochtige en zachte lucht vanaf de Middellandse Zee naar het noorden tot noordoosten aangezogen. Deze lucht zal tegen de polaire luchtmassa’s die vanuit het noorden en noordoosten worden aangevoerd gaan opglijden waarbij zeer veel neerslag gaat vallen.

ECMWF (EC12) voor maandag 12h00 met nog steeds de grote verschillen tussen mn de westelijke en oostelijke Alpen

Aan de koude west kant van het geheel zal de sneeuwvalgrens geleidelijk dalen van 2000 naar 1500 tot 1300 meter. Lokaal bij aanhoudende en intensieve neerslag kan het in de beschutte dalen tot onder de 1000 meter gaan sneeuwen.

Aan de oostflank van het polaire front wordt met een in kracht toenemende zuidelijke stroming zachte lucht aangevoerd waarbij het aan de noordkant föhnig wordt. Aan de noordkant valt, afhankelijk ook van de föhn,  weinig tot geen neerslag en kan het kwik tot 20+ graden oplopen.

Mooi is te aaan de ahnd van de T850 temperaturen (anomalie) de kouuitbraak voor de komende dagen te zien. Het zwaartepunt ligt echter vrij westelijk.

Neerslag
Zoals we al eerder beschreven  kunnen er bij dit soort situaties (Genualaag / Gegenstromlage)  enorme neerslag hoeveelheden vallen. Het is altijd echter weer afwachten hoe krachtig en lang de situatie aanhoudt. Het GFS gaat vanmorgen uit van neerslaghoeveelheden van 100 tot 250 mm.

GFS met de neerslag cumulatief tot en met zondag

Pakken we het Arpege model erbij dan zien we vanmorgen neerslag hoeveelheden tot maar liefst 350 mm. Dit model berekent het zwaartepunt ook meer westelijk (Tessin, zuidelijke Walliser Alpen en Simplon)

Arpege met de neerslag cumulatief tot en met zondag

Sneeuw
Een groot deel van de neerslag zal in regen gaan vallen en pas wanneer de sneeuwvalgrens gaat dalen (westen) kan er ook sneeuw tot in de lagere delen en dalen gaan vallen. De grootste sneeuw accumulaties gaan dan ook in het hooggebergte vallen bij tempeaturen onder het vriespunt. In hoeverre er door neerslag  afkoeling ook accumulatie gaat plaatsvinden en met name ook hoeveel centimeters (zware natte sneeuw / minder accumulatie) zullen we moeten afwachten.  Hieronder nog de kaarten en verdeling met betrekking tot sneeuw en verdeling van het GFS en Arpege model

GFS sneeuw cumulatief tm zondag
En Arpege

Sneeuwhoogtes van 100 tot 150 cm in de hogere Alpen zijn zonder meer mogelijk, in de lagere delen zal deze variëren van enkele centimeters oplopend tot 30 a 50 cm. Hieronder ook nog de berekeningen van eht ECMWF model van vanmorgen (Bron ZAMG / Bergfex) Let wel, ook dit is een globaal model met voor de Alpen een “grove” oplossing (resolutie)

De komende dagen kunnen we ook gebruik gaan maken van de lokale weermodellen met een hogere resolutie en dan wellicht nauwkeurigere neerslag verwachtingen.

Neerslag / sneeuw cumulatief ECMWF voor de komende 5 dagen

Hoe dan ook, de situatie is extreem en we moeten rekeningen houden met problemen in de vorm van kleinschalige overstroming en modderlawines. In de hogere delen wordt het (tijdelijk?) winters met alle problemen van dien.

Het ziet er naar uit dat het slechte weer ook begin volgende weer aanhoudt, vooral in de oostelijke Alpen gaan de temperaturen dan weer flink in de lift en is het met de arctic outbreak weer gedaan.

GFS ensembles zuidelijke Walliser Alpen ( Simplon)
Westelijke Alpen
Oostelijke Alpen noordkant (oostelijke zuidkant nog zachter en stuk natter)

Tot zover voor vandaag, geheel afhankelijk van de ontwikkeling die we op de voet volgen zullen we daarover berichten hetzij hier op de site dan wel via Facebook updates en natuurlijk ons Twitter platform / Facebook  Instagram /  Twitter.

Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Brttania Hütte, ( Saas-Fee) vanaf het weekend wordt het hier volop winters

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.501 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier