Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: hoog – Kathrin – ligt donderdag met zijn kern in de buurt van de Alpen. In de loop van de vrijdag nadert van het westen uit een koufront welke in het weekend aan de Alpennoordzijde voor koeler en natter weer gaat zorgen. De zuidelijke Alpen profiteren van de afdrogende werking van de Alpen. Volgende week tijdelijke weersverbetering en weer zachter.

Zaterdag sneeuw tot 1000 meter Alpennoordkant

Gisteren was het qua temperaturen opnieuw voorjaarsachtig, qua zon viel het al met al toch wat tegen. Door een meest noordelijke stroming en door de nabijheid van een storing (occlusie ten noorden van de Alpen) werd boven de Alpen de lucht tot op stijgen gedwongen en door condensatie ontstonden uitgebreide wolkenvelden die van noord naar zuid over de Alpen trokken. In contrast met de blauwe lucht en de krachtige hoogtestroming leverde dit soms heel fraaie plaatjes op.

Prachtige wolken formatiies boven de Berner Alpen. Via SRF Meteo‏@srfmeteo
Het duurt niet lang meer en dan kunnen deze jongens in de zomerstalling
Belalp Oberwallis – foto Francien Bakkler
Belalp Belalp Oberwallis – foto Francien Bakkler
Mooi wolkenluchten gistern ook in Kappl. Foto via Timo Jepkema‏ @timojepkema

Nogmaals voorjaarsachtig
Ook vandaag profiteren we nog van hoog Kathrin, met een kerndruk van 1025 hPa ligt het net ten noorden van de Alpen. Met een noord tot noordoostelijke stroming (Bise) wordt in de onderste luchtlagen aan de noordkant wat vochtigere lucht aangevoerd waardoor er in de (vroege) ochtend lokaal Hochnebel of mist is ontstaan. De vochtige (inversie) laag is echter niet echt dik (bovengrens 800 tot 1000 meter) en zal door de al krachtige maart zon op de meeste plaatsen weer snel oplossen.

Overdag schijnt de zon dan volop en het is in alle hoogtes voor de tijd van het jaar zeer zacht. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de -1 graad in het uiterste oosten en tot 6 graden in het westen. Het nulgradenniveau ligt tussen de 2000 meter in het oosten en 2800 meter in het westen. In het laagland en de dalen stijgen de middagtemperaturen tot 15 a 18 graden en lokaal is ook 20 a 21 graden haalbaar (Wallis). Pakken we de wind er nog even bij dan is deze meest zwak tot matig uit overwegend noordelijke richtingen met in  het Zwitserse Mittelland Bise tendens.

Actuele radarbeeld Alpen 08h50. Bron WetterOnline.de

De nacht van donderdag op vrijdag gaat helder verlopen en het kan nog even lekker afkoelen. De vrijdag begint dan weer heel fraai met volop zon. In de loop van de dag gaat het zwerk in de noordelijke Alpen echter dichttrekken, zonnig blijft het nog in het Wallis en in het zuiden en zuidwesten. Op nadering en passage van een koufront volgt in de avond aan de noordkant dan eerste neerslag waarbij het aanvankelijk sneeuwt vanaf 2000 a 1800 meter hoogte. Prefrontaal kan het kwik met een opkomende föhn (koufront) eerst nog weer even pieken en lokaal kan het kwik tot 20 a 22 graden gaan oplopen.

Sneeuw tot 1000 meter noordkant
Zaterdag gaat een portie koudere en vochtigere lucht over de noordelijke Alpen uitstromen en met de polaire jet in de buurt trekt de wind aan tot hard of stormachtig. De neerslag intensiveert aan de noordkant nog verder en de sneeuwvalgrens daalt hier tot 1600 a1 1200 meter (westelijke noordkant) en tot 1200 a 1000 meter en lokaal tot 800 meter aan de oostelijke noordkant.  De zuidkant van de Alpen en de zuidwestelijke Alpen profiteren van betere condities, hier blijft het droog en vooral aan de zuidkant schijnt de zon en is het een stuk zachter.

GFS RR/6H voor Zaterdagmiddag

Zondag stroomt er van het westen weer zachtere lucht binnen het zwaartepunt van de neerslag trekt zich terug naar de oostelijke Alpennoordkant. Met de Nordstau neerslag gaat aan de noordkant tot maandag het nodige aan neerslag vallen. Het ECMWF berekent 20 tot 50mm en lokaal 80mm. In het hooggebergte mag men rekenen op 30 tot lokaal 80cm aan Neuschnee! Het lawinegevaar zal hier dan ook weer sterk gaan toenemen!!

Neerslag cumulatief Bergfex tot maandag (ECMWF) Bron Bergfex.ch

Maandag zet de weersverbeterering en verzachting ook naar het oosten verder door. We krijgen dan te maken met een geleidelijk in kracht toenemende en naar zuidwest tot zuid draaiende hoogtestroming. De temperaturen stijgen weer naar 15 tot 20 graden en aan de noordkant wordt het geleidelijk weer föhnig en met veel zon is het hier droog en opnieuw voorjaarsachtig. De westelijke zuidkant gaat echter maar kort van de weersverbetering profiteren.

ECMWF T850 hPa woensdag 00h00

Hier gaat vochtigere en geleidelijk ook koelere lucht tegen het Alpenmassief stuwen. De bewolking wordt met het verloop van de dinsdag steeds dikker gevolgd door neerslag die zich verder intensiveert. De sneeuwvalgrens ligt dinsdag rond de 1700 meter, woensdag rond de 1400 meter. Bij intensievere neerslag deels ook nog lager.

Südstau met vooral in de centrale zuidkant neerslag dit tot 1400 meter in sneeuw overgaat. Bergfex voor dinsdag tot en woensdagmiddag cumulatief

De vraag is dan wat er verder gaat gebeuren en doordat de modellen vanaf dinsdag met verschillende oplossingen komen is de onzekerheid. Zo zien we dat het GFS de Atlantische hoogtetrog met het vervolg van de week verder naar het oosten laat doorschuiven met een laag boven het zuiden van Engeland. Koelere lucht gaat vanaf woensdag geleidelijk tot over de Alpen gaat uitstromen. De westelijke Alpen zullen dan eerst sneuvelen, de oostelijke Alpen dan wat later.

GFS 500hPa voor donderdag 00h00

Het ECMWF wil van dit scenario echter niets weten en laat de koudere lucht (hoogtetrog) ten westen van de Alpen liggen en de gehele week en ook het weekend de Alpen aan de warme kant van de hoogtetrog liggen. Richting het weekend en in het weekend zien we dan zelfs een apart (afgesnoerd) hoogtelaag boven Spanje ontstaan wat de aanvoer vanuit het zuiden nog extra zal versterken.

Samengevat is het meest waarschijnlijk scenario dat we te maken gaan krijgen met een zogenaamde “Trogvorderseite” weersituatie waarbij we aan de zachte kant van de zeer zuidelijk afzakkende jetstream verblijven. Aan de zuidkant wordt het dan onbestendig en nat en boven de 1400 tot 1600 meter wit, aan de noordkant föhnig en zeer zacht!

Of dit morgen er ook nog zo uitziet of dat wellicht de trog toch verder naar het oosten kan doortrekken en we in koudere lucht terecht gaan komen gaan we morgen bekijken. Tot zover voor deze dag. In Oberwallis is het nu onbewolkt een 8 graden in de thermometer hut hier in Termen. Ciao

Geniet ook nog even van deze  mooie opnames die Wouter Cabaret maakte in Val Thorens met z’n Go Pro

Vergeet ook vandaag niet om je goed in te smeren want de zon is met name in het hooggebergte al zeer krachtig! UV index 5 tot 6

Lawinegevaar 

Door de sterk wisselende condities en verse sneeuwval blijft het lawine gevaar in de Alpen precair. Algemeen geldt een code geel (2) tot oranje (3)  Helaas worden de gevaren die dit in de bergen en sneeuw met zich meebrengt telkens weer onderschat of genegeerd. Ook gisteren was het weer raak, ditmaal opnieuw in het Oostenrijkse Tirol. In de omgeving van het Jochgrubenkopfes ging een 700 meter brede lawine neer en sleurde 8 personen mee. Voor 4 personen kwam alle hulp te laat, deels moesten zij geborgen worden van onder een 4 meter dikke sneeuwvracht!

Lawine Jochgrubenkopfes Tirol
Onder 4 meter sneeuw werden 3 lichamen aangetroffen

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 499 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier