Algemeen: een zwak koufront behorend bij depressie –Perryman – met kern vandaag bij IJsland trekt over de Alpen en zal vooral de noordelijke Alpen beïnvloeden. Na tussenhoog invloed volgt in het weekend op nadering van een hoogtetrog en actief koufront een markante weersverslechtering.

Vanaf weekend herfstachtig met kans op veel neerslag

Gisteren konden in het overgrote deel van de Alpen weer genieten van een heel fraaie nazomerdag. Onder invloed van een tussenhoog en de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten steeg het kwik op veel plaatsen tot zomerse hoogtes. Ook in de bergen was het zacht met een vorstgrens die tot boven de 3500 meter steeg.

Met het mooie zomerweer en de strakblauwe luchten is het gedaan. Vooral het weekend wordt onbestendig, nat en zeer koel. Foto Uta Pfeil
Vanuit een ander perspectief – Bij Hörnlihütte Matterhorn via FB Giuseppe Casile

De hoogste temperaturen werden in het Zwitserse Wallis gehaald. Zo meldde het weerstation in Versoix in de middag 28.3 graden. In Oostenrijk ging Neusiedl am See met 24.2 als Tmax aan kop.

Maandag 4 september, de vers gevallen sneeuw verandert in rap tempo in vloeibare vorm. Foto Odette ter Braak @odetteterbraak – Mittelberg Kleinwalsertal (Kanzelwand)
Heerlijk nazomeren gisteren ook in het Zwitserse Ticino. Foto via FB Ascona-Locarno-Turismo / Gambarogno.
Ascona-Locarno-Turismo / Gambarogno

In de loop van de middag werd de zon vanuit het westen en noordwesten toenemend gefrustreerd door binnen trekkende hogere wolken(velden) als voorbode voor een naderend koufront dat vannacht met dikkere bewolking en wat neerslag de Alpen binnentrekt.

Zwak koufrontje
Vandaag krijgen vooral de noordelijke Alpen te maken het overtrekkende koufront. Er is meer bewolking en vooral in de Stau van de noordelijke Alpen valt regen. Inner-alpin en aan de zuidkant zal het koufront weinig te betekenen hebben en met name het zuiden houdt het droog en zonnig.

Met een zwakke tot matige en in het noordoosten tot hard aantrekkende wind uit hoofdzakelijk westelijke richtingen stijgt het kwik tot 16 a 26 graden (hoogste waardes voor het zuiden). De vorstgrens vinden we terug op 3500 a 3700 meter.

Donderdag en vrijdag beloven met toenemende luchtdrukstijgingen weer wat beter te gaan verlopen en krijgen we te maken met een mix van zon (opklaringen), wolken(velden). Lokaal kan er een buitje of wat neerslag vallen maar veel zal dit niet te betekenen hebben. De zuidkant profiteert donderdag met de Nordföhn van betere condities.

De westelijke wind trekt geleidelijk verder aan en zoekt de zuidwesthoek op. Op nadering van een actief koufront wordt het vrijdag van het westen uit aan de noordkant licht föhnig en met de zuidwestelijke aanvoer en föhnige opklaringen kan het kwik voor het front uit nog even pieken tot 25 a 29 graden.

GFS T850hPa voor vrijdagmiddag met pre-frontaal nog even de thermische opleving  

Weekend grote verschillen west – oost
Zaterdag trekt van het westen uit het koufront de Alpen binnen, de bewolking neemt geleidelijke verder toe en na föhn einde gaat er eerste neerslag vallen.

Koufront zaterdag 12h00 (bron Wetterkontor.de / DWD)

De oostelijke Alpen en in het bijzonder de oostelijke delen zullen ook zondag en maandag nog langere tijd met de warme zuidwestelijke stroming te maken hebben en met föhn wordt het hier lokaal nogmaals 25 tot 29 graden.

Trend T850hPa en vorstgrens komende 6 dagen. Prikpunt Interlaken (Zwitserse noordkant)

Naar het westen toe wordt het steeds kouder en onbestendiger. In de bergen daalt de sneeuwvalgrens naar  2200 tot 2000 meter en lokaal kan het tot 1800 meter sneeuwen.

Hoogtetrog / Italië laag
De grote verschillen tussen west en oost worden veroorzaakt door een markante, via de Benelux en Frankrijk tot aan de westelijke Middellandse Zee uitzakkende hoogtetrog. De daarmee aangevoerde veel kouder luchtmassa’s stromen in het weekend helemaal tot over het warme water van de Middellandse Zee uit en zullen een apart bodemlaag boven het noorden van Italië in de steigers gaan zetten.

GFS 500 hPa voor zaterdagmiddag

Doordat aan de oostflank van dit laag warme lucht vanaf de Middellandse Zee naar het noorden toe stroomt gaat deze tegen de aangevoerde koudere lucht opglijden en krijgen we opnieuw met een Gegenstromlage te maken waarbij grote neerslaghoeveelheden gaan vallen. Het GFS als ook het ECMWF berekenen tot maandag neerslaghoeveelheden van 10 tot 50mm, lokaal langs de zuidkant 90 tot 140mm!

En de neerslag

Voor details is het nu nog te vroeg en veel zal gaan afhangen de van de precieze koers en ligging van de drukgebieden (Genua laag) en het stromingspatroon. In ieder geval wel iets om even goed in de gaten te houden en daarover de komende dagen natuurlijk meer!

Kijken we nog even naar het  verdere verloop dan heeft het er alle schijn van dat we nog een aantal dagen te maken houden met de nasleep van het hoogtelaag en met een westelijke stroming gaat vrij koel en onbestendig verder met periodiek passage van storingen met neerslag. Een volgende uitzakkende Atlantische hoogtetrog staat alweer in de startblokken en zal tegen het einde van de volgende week zijn invloed doen laten gelden. Herfst dus!

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor vandaag vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst, blijf volgen ook op Facebook en Twitter en graag weer tot een volgende keer! Ciao

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 730 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer