Algemeen: achter een wegtrekkend zwak koufront krijgen we met stijgende luchtdruk (tussenhoog) te met een tijdelijke weersverbetering. In de loop van vrijdag op zaterdag breidt een depressie boven de Noordzee zijn invloed tot over de Alpen uit. Met een naar zuidwest draaiende stroming krijgen we prefrontaal met een tijdelijk Südföhnfase te maken. In het  weekend volgt op passage van het koufront en een Genualaag een markante afkoeling en onbestendige weer.

November winterweer met sneeuw en vorst in de maak

Gisteren trok in de loop van de dag van het noorden uit dikker bewolking de Alpen binnen die vooral in de oostelijke Alpen ook wat licht neerslag veroorzaakte. Tevens begon het ook af te koelen en trok vooral nar het oosten toe ook de west tot zuidwestelijke wind wind verder aan. De afkoeling en weersverslechetering hadden te maken met een (zwak) koufront dat van noord naar zuid over de Alpen trok en vooral de oostelijke Alpen beïnvloeden.

olivia-waldorf-%e2%80%8fautumnwaldorf
De afgelopen dagen konden we nog genieten van heerlijk herfstweer en de Goldener Oktober. Vanaf het weekend is het over en uit en komt de winter met vorst en sneeuw. Matterhorn via Olivia Waldorf ‏@AutumnWaldorf
rad311
Actuele radarbeeld 09h00 Bron WetterOnline.de

Vandaag start de dag vooral aan de Alpennoordkant nog met veel (rest)bewolking dan wel of Hochenbel-achtige bewolking en wolkenvelden met een bovengrens van 2000 toto 2900 meter. Inde de oostelijke Alpen valt daaruit nog wat licht neerslag waarbij de sneeuwvalgrens zo tussen de 800 en a 1200 meter zal liggen. In de loop van de dag wordt het onder invloed van een van het westen uit naderend tussenhoog weer droog en gaat de bewolking op steeds meer plaatsen breken en komt de zon tevoorschijn.

Meer naar het westen en vooral ook zuiden maakt de zon van begin af aan al meer en sneller kans om de Hochebel-achtige (rest)bewolking op te lossen. Hier kan het kwik in de loop van de dag met de zon en aan de zuidkant ook wat föhnige condities tot 12 a 16 graden oplopen. Elders en vooral aan de oostelijke noordkant is het een stuk frisser en 3 tot 9 graden wel gedaan. Ook in de bergen is het een stuk kouder met op 2000 meter hoogte temperaturen van -6 tot -2 graden.

311ukmo
UKMO isobaren en frontenkaart vrijdag 00h00

Het tussenhoog trekt de komende 24 uur met zijn kern via Duitsland verder naar het oosten en daardoor kunnen we ook morgen vrijdag nog even profiteren van zijn invloed. Met een overwegend oost tot zuidoostelijke stroming worden enkele wolkenvelden aangevoerd en vooral in de nacht en ochtend krijgen we te maken met lokale Hochnebel. Toch zal ook de zon morgen nog de nodige speelruimte kirjgen en het kan wat föhnig worden. De temperaturen zullen we iets hoger uitkomen en algemeen zo tussen de 6 a 12 graden uitkomen, met de föhn kan het kwik aan de noordkant tot een graad of 15 stijgen. In de loop van de middag en avond neemt de föhn nog wat verder in kracht toe en aan de westelijke Alpenzuidkant komt geleidelijk bewolking inschuiven die steeds dikker wordt en waaruit het later op de avond en in de nacht van het westen uit gaat regenen en hogerop sneeuwen.

kronplatz311
Hochnebel en koud genoeg voor kunstsneeuw produktie vanmorgen Kronplatz -Bruncek Pustertal (Dolomieten). Meer sneeuw is onderweg!

Opkomende föhn is veelal een signaal dat er een weersverandering en weersverslechtering op komst is en ook in dit geval zien we dat gebeuren. Met het wegtrekken van het tussenhoog  naar oost Europa zien we een depressie vanuit het zeegebied ten zuiden van IJsland naar de Noordzee trekken. Zaterdag ligt het systeem met zijn centrum boven de Noordzee en trekt tot maandag verder via Polen naar de Baltische Staten. Tegelijkertijd zien we dat het Azorenhoog een coalitie aangaat met een ander hoog boven het noorden van Scandinavië en er zodoende een blokkade wordt opgeworpen waarbij de hoogteas via de Britse Eilanden tot het noorden van Scandinavië zal lopen.

gf31zond
Prachtige blokkade. In het weekend verovert de winter met sneeuw en kou de Alpen GFS zondag 12h00

Tussen de lagedruk boven oost Europa en de hogedruk krijgen we boven west Europa te maken met een markante hoogtetrog die via het Iberische Schiereiland helmaal tot over noord Afrika uitzakt en gaat met een noordoostelijke hoogtestroming in tempi steeeds koudere polaire lucht tot ver naar het zuiden uitstromen.  In de loop van het weekend zal “Koning Thialf” de Alpen veroveren, maandag volgen de Pyreneeën en dinsdag of woensdag kan het ook in het Afrikaanse Atlas gebergte gaan sneeuwen.

cwulo_nwgaapzpz
En zo is het resp. wordt het! Sneeuw tot in de lagere delen en het “laagland” Foto via Twitter ᗷᕮᑎ ᔕIᒪᗷᕮᖇᔕTᕮIᑎ ‏@bensilberstein_ /  http://www.wetter.de/

Met een hoogtetrog boven onze hoofden en de zeer koude lucht die vooral ook op hoogte goed vertegenwoordigd is en met de daarin opgenomen diverse kleinere laagjes en de ontwikkeling van een Genua (Adria) laag gaan we in de loop van het weekend van west naar oost dan ook een overgang naar Frühwinter fase krijgen. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 1200 tot 1700 meter maar geleidelijk zal de sneeuwvalgrens tot in de dalen en zelfs lagere delen gaan zakken. In de bergen wordt het compleet winters met op 2000 meter temperaturen die rond de -10 graden zullen komen te liggen en ook op hoogtes van 1000 tot 1500 meter vriest het licht tot matig.

gfs311dins
Markante uitzakkende hoogtetrog! Ook in het noorden van Afrika (Atlas) wordt het bibberen geblazen met sneeuw in het Atlas gebergte

De meeste sneeuw lijkt ook vandaag voor de Alpenzuidkant en in het bijzonder voor de oostelijke Alpenzuidkant te zijn weggelegd. Daar kan tussen de 50 en 100cm gaan vallen en lokaal bij gunstige Stau ook nog meer. Veel zal ook af gaan hangen van hetgeen de laagjes en in het bijzonder het Genualaag en Adrialaag zullen gaan doen. Het is dus nog even afwachten in hoeverre de neerslag en vooral later de sneeuwprognoses al of niet worden bijgesteld.

snowec311
Sneeuwprognose (GFS) komende 5 dagen adhv MeteoExploation
bergfex311
En het Bergfex model

Het winterse weer met steeds weer sneeuw of sneeuwbuien tot in de lagere delen en dalen zal naar alle waarschijnlijkheid de hele week aanhouden en volgens het ECMWF ook het volgende weekend. We houden ook dan die blokkade waarbij met overwegend noordoostelijke hoogtewinden steeds weer koude polaire lucht wordt aangevoerd. In  hoeverre verstoringen neerslag (sneeuw) zullen gaan produceren is nog afwachten.

ec240311
ECMWF zondag 13 november. Ook dn zitten we nog steeds in de koude lucht
ec311
ECMWF ensembles prikpunt noordelijke centrale Alpen T850hPa (EC12)

Samengevat kunnen we dus stellen dat we in het weekend van west naar oost een overgang naar een Frühwinterse weerfase gaan krijgen waarbij er vooral aan de zuidkant sneeuw van betekenis gaat vallen. Reizigers van en naar de Alpen moeten zich instellen op winterse toestanden, dit geldt in het bijzonder voor de automobilisten. Winteruitrusting (banden) is een must dan wel plicht en ook de sneeuwkettingen zullen op de kleinere passen nodig kunnen zijn. De grotere en hogere passen en speciaal de passen op de noord-zuid as zullen voorzover nog niet actueel een Wintersperre krijgen (gesloten worden)!

11-02-2010-winter-im-allgaeu-2
Winter is coming. Be prepared!

Daarmee sluiten we af voor vandaag, morgen is Lander er weer met hopelijk ook dan interessante en vooral winterse voortzetting¨Fijne dag en ciao vanuit een bewolkt Oberwallis.

bildbrig
Nieuwe webcam Meteo-Oberwallis met blik op het Stockalperschloss en Garten in Brig

Kijk ook eens op de  webcams voor het weer in de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Meer weer en foto’s vind je op Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS  via Facebook  en -of Twitter. . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 641 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Weekend overgang Frühwinterse weerfase, veel sneeuw zuidkant verwacht”

  • Kees
    3 november 2016 at 14:41

    Hé mooie berichten. Dit houd in dat het in de Dolomieten sneeuwen toch. Is dit te vroeg of blijft dit het seizoen wel liggen.

  • Tobias
    3 november 2016 at 22:45

    Dit is waar we met ze allen op wachten:) fijne berichten weer

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer