Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: een sturend laag ligt boven Groot-Brittannië en trekt de komende dagen richting Scandinavië. Een koufront krijgt hierdoor de kans om zich richting de Alpen te bewegen. Dit weekend is het nog warm met onweersbuien, na het weekend is het (tijdelijk) koeler. 

De weerkaart van vandaag. Nu nog onder een vlakke drukverdeling/zwakke hogedrukinvloed, maar het laag boven de Britse Eilanden ligt klaar om zicht met het weer te bemoeien. Meer weerkaarten hier.

Het is vandaag eenzelfde soort patroon als de afgelopen dagen. De dag begint vrijwel overal zonnig. Het is nog wat warmer dan de afgelopen dagen en zeker in de lagere dalen en steden kan het tropisch warm worden. Het warmst wordt het in de zuidelijke Alpen. In de loop van de ochtend ontstaan al snel de eerste stapelwolken en in de middag groeien deze hier en daar uit tot (onweers)buien, waarbij het soms stevig door kan regenen. Ook hagel behoort tot de mogelijkheden. In de middag is er door het ontstaan van de onweersbuien minder ruimte voor de zon. In de avond nemen de buien geleidelijk in intensiteit af.

Beata (@laptopvrouw) maakte deze foto van een stevige bui in Fiss.

Morgen weinig verandering

Ook morgen is het opnieuw warm, al is het in de noordwestelijke Alpen (noorden en westen van Zwitserland) enkele graden minder warm. In de zuidelijke Alpen en ook in delen van Oostenrijk zijn tropische temperaturen van 30 graden of meer echter nog altijd mogelijk. Zowel vandaag als morgen ligt de 0-graden grens met 4000 meter erg hoog.

Het weerbeeld is vrijwel hetzelfde als vandaag. De dag begint overwegend zonnig, in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken die steeds groter worden en uiteindelijk onweersbuien vormen. Het verschil met vandaag is dat op nadering van het koufront de buien niet verpieteren, maar ook ’s nachts nog neerslag valt, lokaal is ook in de nacht nog onweer mogelijk.

Koelere lucht stroomt maandag vanuit het noordwesten binnen. Bron: Wetterzentrale

Maandag koeler en neerslag

Maandag passeert het koufront de oostelijke Alpen, en bevinden de westelijke Alpen zich dus al in de koude lucht. In het oosten en zuiden van Oostenrijk kan het nog een keer flink opwarmen (25 tot lokaal 30 graden) voordat het koufront erin komt. Elders valt eerder op de dag al regen, in het oosten wordt de warmte verdreven met onweersbuien. Vanuit het westen klaart het in Zwitserland in de loop van de ochtend/middag al op, in Oostenrijk blijft het wat langer druilerig.

Het lagedrukgebied trekt verder door naar het noorden, waardoor de Alpen weer aan de warme kant van de straalstroom terecht komt. Een rug van hogedruk probeert voorzichtig invloed te winnen, als is het niet heel overtuigend. Bron: Wetterzentrale

Na maandag weer warmer

Na maandag lopen de temperaturen al snel weer op naar 22-27 graden. Omdat de luchtdruk niet uitgesproken hoog is, is het weerbeeld nog wel instabiel en zullen zich dagelijks in de middag weer onweersbuien vormen. De meeste zon is dan voor de ochtenden. Dit patroon blijft zich waarschijnlijk tot donderdag herhalen, waarbij de temperatuur later in de oostelijke Alpen ook weer lokaal de 29 graden aan kan tikken.

Omdat er zich dichtbij de Alpen echter een scheidslijn van koeler weer in het noorden en warmer weer in het zuiden bevindt, wordt de weersverwachting later in de week al snel onzeker. Als we de Alpen aan de koude kant komen, zullen de temperaturen rond of onder de 20 graden liggen met van tijd tot tijd regen. Blijven de Alpen aan de warme kant, dan blijven we in de zomerse temperaturen van 25 graden of meer, met in de ochtend vaak zon en in de middag weer die onweersbuien. De komende dagen gaan we zien welke richting het later in de week gaat worden.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 282 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer