Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie: een sturend laag ligt boven Groot-Brittannië en trekt de komende dagen richting Scandinavië. Een koufront krijgt hierdoor de kans om zich richting de Alpen te bewegen. Dit weekend is het nog warm met onweersbuien, na het weekend is het (tijdelijk) koeler. 

De weerkaart van vandaag. Nu nog onder een vlakke drukverdeling/zwakke hogedrukinvloed, maar het laag boven de Britse Eilanden ligt klaar om zicht met het weer te bemoeien. Meer weerkaarten hier.

Het is vandaag eenzelfde soort patroon als de afgelopen dagen. De dag begint vrijwel overal zonnig. Het is nog wat warmer dan de afgelopen dagen en zeker in de lagere dalen en steden kan het tropisch warm worden. Het warmst wordt het in de zuidelijke Alpen. In de loop van de ochtend ontstaan al snel de eerste stapelwolken en in de middag groeien deze hier en daar uit tot (onweers)buien, waarbij het soms stevig door kan regenen. Ook hagel behoort tot de mogelijkheden. In de middag is er door het ontstaan van de onweersbuien minder ruimte voor de zon. In de avond nemen de buien geleidelijk in intensiteit af.

Beata (@laptopvrouw) maakte deze foto van een stevige bui in Fiss.

Morgen weinig verandering

Ook morgen is het opnieuw warm, al is het in de noordwestelijke Alpen (noorden en westen van Zwitserland) enkele graden minder warm. In de zuidelijke Alpen en ook in delen van Oostenrijk zijn tropische temperaturen van 30 graden of meer echter nog altijd mogelijk. Zowel vandaag als morgen ligt de 0-graden grens met 4000 meter erg hoog.

Het weerbeeld is vrijwel hetzelfde als vandaag. De dag begint overwegend zonnig, in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken die steeds groter worden en uiteindelijk onweersbuien vormen. Het verschil met vandaag is dat op nadering van het koufront de buien niet verpieteren, maar ook ’s nachts nog neerslag valt, lokaal is ook in de nacht nog onweer mogelijk.

Koelere lucht stroomt maandag vanuit het noordwesten binnen. Bron: Wetterzentrale

Maandag koeler en neerslag

Maandag passeert het koufront de oostelijke Alpen, en bevinden de westelijke Alpen zich dus al in de koude lucht. In het oosten en zuiden van Oostenrijk kan het nog een keer flink opwarmen (25 tot lokaal 30 graden) voordat het koufront erin komt. Elders valt eerder op de dag al regen, in het oosten wordt de warmte verdreven met onweersbuien. Vanuit het westen klaart het in Zwitserland in de loop van de ochtend/middag al op, in Oostenrijk blijft het wat langer druilerig.

Het lagedrukgebied trekt verder door naar het noorden, waardoor de Alpen weer aan de warme kant van de straalstroom terecht komt. Een rug van hogedruk probeert voorzichtig invloed te winnen, als is het niet heel overtuigend. Bron: Wetterzentrale

Na maandag weer warmer

Na maandag lopen de temperaturen al snel weer op naar 22-27 graden. Omdat de luchtdruk niet uitgesproken hoog is, is het weerbeeld nog wel instabiel en zullen zich dagelijks in de middag weer onweersbuien vormen. De meeste zon is dan voor de ochtenden. Dit patroon blijft zich waarschijnlijk tot donderdag herhalen, waarbij de temperatuur later in de oostelijke Alpen ook weer lokaal de 29 graden aan kan tikken.

Omdat er zich dichtbij de Alpen echter een scheidslijn van koeler weer in het noorden en warmer weer in het zuiden bevindt, wordt de weersverwachting later in de week al snel onzeker. Als we de Alpen aan de koude kant komen, zullen de temperaturen rond of onder de 20 graden liggen met van tijd tot tijd regen. Blijven de Alpen aan de warme kant, dan blijven we in de zomerse temperaturen van 25 graden of meer, met in de ochtend vaak zon en in de middag weer die onweersbuien. De komende dagen gaan we zien welke richting het later in de week gaat worden.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 288 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer